Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 20.04.2016.
15:30
Vesti A

Ono naše što nekad bejaše: Gimnazija u palati

Za razvoj školstva u Srbiji presudna je 1834. godina. Tada je osnovano Popečiteljstvo pravosudija i prosveštenija, ministarstvo čiji je zadatak da se stara "o svemu što se tiče škola i vospitaniju dece za koju da se zavedu male i velike škole".

wikimedia.org
Beograd nekad

Dve godine ranije u Beogradu je otvorena jedna mala, osnovna škola sa tri razreda ili klase, kod Saborne crkve.

U njoj su radili učitelji Toma Solar za starije đake, i Mihailo Resničanin i Konstantin Zak za mlađe i najmlađe. Beograd je ubrzo dobio i Palilulsku osnovnu školu, kod stare crkve na tašmajdanskom groblju.

Škola za devojke

Knez Mihailo Obrenović je 1861. godine dozvolio učiteljici Nataliji Petrović i sestrama Sofiji i Katarini Lekić da u Beogradu otvore privatne škole za žensku decu u kojima bi ih, za ugovorenu cenu sa roditeljima, obučavale u čitanju, pisanju, računanju i ženskim poslovima. Do 1855. postojala je samo jedna škola za devojke, i imala je svega tri razreda, a onda je otvorena i prava, Terazijska devojačka osnovna škola.

Potom je sredinom 1839. u zgradi Nikole Selakovića počela da radi Gimnazija i ona je sve do 1877. bila jedina u Beogradu. Skromno gradivo se vremenom proširivalo pa je gimnazija imala pet razreda, tri gramatikalna i dva razreda slovesnosti, pet profesora i 195 učenika.

Donošenjem prvog pravog propisa "ustrojenija" o školama 1884. godine u školstvo je uveden i te kako potreban red. Predviđeno je da osnovne škole u selu imaju tri razreda, a u varošima četiri; da se na kraju svakog polugodišta polaže javni ispit, a da školska godina počinje 1. septembra i traje do 30. juna.

U varošima su deca mogla da se upisuju u školu sa šest godina, a u selu sa sedam. Gornja granica za upis u školu nije određena. Na selu je bilo dozvoljeno da devojčice pohađaju nastavu zajedno sa dečacima, a u gradu je to bilo nezamislivo. U seoskim školama učila se nauka hrišćanska, čitanje srpsko i slovensko, pisanje, račun, te "opšta znanja svakom Srbinu nužna", geografija i pevanje.

Gradska deca su uz sve to izučavala i srpsku gramatiku, otečestvenu istoriju i praktično obučavanje u sačinjavanju pisama, i "drugi', za građanski život nužni' sastava".

Posle zakona o ustrojstvu gimnazija, donetog 1863. godine, ova vrsta škole trajala je šest razreda, sa zadatkom da priprema učenike za "slušanje viših nauka".

Ustanovljene su i realne gimnazije, čiji su učenici, za razliku od gimnazije, sticali znanje potrebno za studije tehničkih nauka. Beogradska i gimnazija i realka smeštene su isprva u palati poznatoj kao Kapetan-Mišino zdanje.

Kasnije je preseljena u kuću Cvetka Rajovića, pređašnjeg predsednika Beogradske opštine, odmah do Kalemegdana. Danas je u toj zgradi Pedagoški muzej. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online