Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 02.03.2017.
11:23
M. Đorđević - Vesti A

Kći postala sin

Da bi zaštitile dete od uroka Crnogorke i muslimanke u Primorju su držale u tajnosti čak i pol novorođenčeta. U Ulcinju se još u zapisu iz 1932. pominjao običaj, da kada se nekome "deca ne drže" nego jedno za drugim umiru, po rođenju sledećeg valjalo bi da babica objavi da je rođeno žensko ako je muško, i obrnuto, pa će se dete održati.

pixabay.com
Zaboravljena verovanja: Zaštita od "urokljivog" kuma i zamena pola

Tako je gospođa Ljubomira Bulatovića, ulcinjskog učitelja, svedočila da je neki Bogić Jovanov Piper u primorskom mestu Mrkovići imao osmoro dece, ali su mu sva poumirala. Kada je poslednje sahranjivao, žena mu je bila ponovo bremenita.

Pošto je došlo vreme da rodi, ona je zamolila gospođu Bulatovićku da joj bude babica, jer su sva deca učitelja i njegove žene bila živa i zdrava. Gospođa je prihvatila, a pošto su je muslimanke iz Mrkovića savetovale da nikome ne kaže pravi pol deteta, nego da kaže obrnuto, Bulatovićka je objavila da se rodilo žensko. Toga se pridržavala i majka deteta.

Tek na krštenju, kada je majku zapitao pop "Je li to dete Bogića Jovanova", odgovorila je da jeste, i dodala: "Do sada je bilo žensko, od sad neka bude muško!". Za prevaru nije znao čak ni sam otac deteta i njegovi roditelji, ali je i njima i svim gostima bilo jako milo kad su čuli istinu, pa su ceo dan od radosti gruvali iz pušaka. Dete je u vreme kada je babica Bulatovićka ispričala šta se dogodilo, već izraslo u kršnog, dvadesetogodišnjeg mladića.

U sklanjanje dece od zlih očiju računa se i promena krštenog kuma, a to, zapravo, znači sklanjanje deteta od pređašnjeg kuma, za koga se primeti da je zlih očiju. Među balkanskim narodima je i inače veoma star običaj, da se porodično kumstvo raskida ukoliko se u nekoj porodici "ne drže deca". Promena se tumačila jednostavno, da umiru deca koju je dotle taj kum krštavao. Međutim, pravi razlog je bio u tome što se mislilo da se deca ne drže u životu jer im je kum bio urokljiv.

Kumovi zlih očiju su, pored Balkanskog poluostrva naročito dobro poznati i na Apeninskom, na jugu Italije. Zabeleženo je da je jedan čovek u Napulju tri puta bio kum u tri različite porodice, i da su sva deca poumirala. Zbog toga su sve žene koje su ga znale sklanjale svoju decu od njegovih pogleda, i niko ga, ni po koju cenu više nije hteo za kuma. U našem narodu je "pranje" od urokljivog kuma išlo toliko daleko, da se namerno za novog kuma uzimao Ciganin ili Turčin.




 

POVEZANE VESTI

RIZNICA Najteži porez
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online