Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 25.01.2018.
13:00
Vesti A

Srpski vampiri od Nemanjića do komunista (1): Vukodlaci pod zaštitom zakona

Vampiri, bića iz narodnih verovanja koja pripadaju i ovom i onom svetu, a jedini im je posao da smrtnicima sisaju krv kako bi zadržali besmrtnost, postoje otkada postoje i ljudi. Srpski vampiri su naročito dugovečni. Oni su bili noćna mora ne samo narodu, nego i svim vlastodršcima i režimima koji su pokušavali da iskorene sujeverje, počev od osnivača prve srpske države, Nemanjića, pa sve do modernog doba i Jugoslavije s polovine 20. veka.

pixabay.com

Mnogo pre no što je grof Vlad Cepeš, negde u 15. veku, proslavio rodnu Transilvaniju svojom okrutnom i krvavom vladavinom kao grof Drakula, vampiri su Srbiji zadavali toliko muka da su ušli i u slavni Zakonik cara Dušana iz polovine 14. veka. U članu 20 strogo se zabranjivalo da se pokojnici vade iz grobova i spaljuju: "Ono selo koje bi to učinilo platiće vraždu (kaznu koja se plaća za ubijenog čoveka), a raspopiće se pop koji bi došao na to."

Kazna i za protu

U doba kada je Srbija već postajala država, novine su objavljivale da je protu negotinskog i paroha radujevačkog 1838. vladika timočki Dositej poslao na pokajanje u manastir jer su dopustili radujevačkim seljacima da otkopavaju mrtva tela koja su prethodno proglašavali vampirima. Požarevački sud je odrezao pet dana zatvora i 25 batina izvesnom Miliću Stojadinoviću iz Šapine jer je "svoju ženu iz groba iskopao, pokrov joj s nogu na glavu metnuo i opet zakopao".

Dva veka kasnije i pravoslavni sveštenik Đorđe Sremac u svojoj hronici na latinskom beleži da je u Temišvaru, posle smrti njegovog kuma Pavla Kinjižija, "bila zaustavljena njegova duša celu godinu, jer se često i noću i danju čula lupa i kako lonce razbija".

Izgleda da je sujeverje bilo jače od kazni, jer je i ceo vek kasnije, kako se pronalazi u zbirci pravoslavnih crkvenih i pravnih propisa, ponovo moralo da se zabrani spaljivanje vukodlaka i kađenje nad njima.

Prestupnicima se pretilo šestogodišnjom zabranom pričešćivanja. Isto je učinio i u 18. veku Eparhijski sabor u Budimu, donoseći odluku da se "ovo prebezakono delo zabrani anatemom, a oni koji bi prestupili da se predadu carskom sudu". Kada je reč o natprirodnim krvopijama, ni naredni vek, u mnogo čemu i dalje prosvetiteljski, neće biti izuzetak, samo su promenjene metode borbe.

Tako se, umesto crkvenih zabrana, javljaju propisi seoskih i okružnih kmetova, a o vampirima se dalje saznaje i iz izveštaja policije, nešto kasnije i komunističke tajne službe Ozne, pa čak i iz izveštaja ministarstava unutrašnjih poslova. A do kraja Drugog svetskog rata članci o vampirima su bili uobičajeni i u štampi.

Prva vest o vampirima u novoj Srbiji, koja se polako oslobađala turskog ropstva, čita se u izveštaju iz 1820. godine. Tada je knez Miloš Obrenović pustio iz zatvora nekog "Iliju vampirdžiju" s pretnjom "ako bi se ubuduće vampira u kom selu raskopavati usudio, da će biti navek u tamnici zatočen".

POVEZANE VESTI

RIZNICA Loj kao začin
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online