Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

BIKAR

Iz Sremskih Karlovaca piše nam g. Aleksandar Bikar i pita da li možemo da mu pomognemo oko porekla njegove porodice i prezimena. Njegovi preci vode poreklo sa planine Rudnik u Srbiji. U vreme kada je jedan od njih bio seoski knez, poveo je čitavo selo preko Save da bi se naselili u Vojvodini.

Njegova porodica je najpre došla u blizinu Sombora, na teritoriju Pivnica, a zatim i u sam grad Sombor. U Sarajevu su pre poslednjeg rata imali srodnike koji su se uglavnom iselili u Minhen, a i drugde po svetu. Bikara iz Srbije ima iseljenih i u Argentinu.

U Somboru i na okolnim salašima najpre je zabeleženo prezime Bikarević 1743. godine. Prvi se doselio Radoslav Bikarević iz Pivnica. Već 1748. godine u Somboru i okolini postoji jedna porodica Bikar i dve Bikarovih, dok su 1790. godine tri porodice Bikara i dve Bikarovih. U državnim arhivama Pešte i Beča postoje podaci o pojedinim mestima u Bačkoj.

Ti spiskovi su uglavnom sastavljeni zbog poreskih ili vojnih obveznika. Tako su u popisu Pivnica za 1715. godinu zabeleženi i Janko Bikar kao predradnik u nekoj radionici, a u spisku od 1720. godine i Marko Bikar kao predradnik. U popisu za 1728. pojavljuju se imena Marko Bikar, Radoslav Bikarović, bez naznake zanimanja, a u Pivnicama su 1743. zabeleženi Živko Bikarović i Radoslav Bikar kao poljočuvari. Interesantno za veliki broj prezimena koja se susreću na ovim spiskovima jeste njihova toponomastička građa koja nas upućuje na mesto odakle su se doselili.

S jedne strane je to Srem, preko koga su i Bikari morali da prođu, a s druge strane su to neka mesta u Srbiji i Šumadiji odakle su Bikari svakako poreklom. Tako susrećemo prezimena Bajšanin, Brestovčanin, Dorošanin, Sirižanin, Sremac, Subotičanin, ali i Šapčanin, Rogatičanin, Prkosavac, od sela Prkosava pod Kosmajem.


Pivnice su u Kruševskom pomeniku 1650. godine zabeležene kao naselje, a već 1700. kao pustara. Godine 1715. imale su 39 srpskih domaćinstava, a 1720. sa 24 srpska i jednim mađarskim domaćinstvom. Već od 1725. pa do 1786. raste broj srpskih kuća, kao i poreskih glava u njima, od 99 do 168. Prema ovim godinama nastanjenosti vidi se da su postojala dva talasa seobe iz Šumadije i, posebno, Takova. Jedan sa nadiranjem Turaka od 15. i 16. veka, i drugi sa Velikom seobom 1690. i 1737. godine. Od velikog značaja je i oslobođenje Bačke od Turaka 1699. godine kada ona postaje privlačna za došljake.


Postoji Bikovo, zaselak kod Subotice, koji je, moguće je, dobio ime prema Bikarima. A naziv Bikar je vezan za uzgoj bikova, prema kojima je planina Rudnik bila poznata. Postoji i uzrečica: "Jak kao rudnički bik!" Što se tiče Sarajeva i Bikara, tamo postoje samo Bikalji sa slavom Đurđevdan, prema popisima za 1882. godinu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online