Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 01.12.2011.
15:26
S. Đurić - Vesti A

Bora Dugić: Hrabrost je stati pred publiku

Najpoznatiji srpski frulaš Bora Dugić (62) predstavio je novi album pod imenom "Zauvek i posle". Kako kaže, većina melodija na disku su nostalgične pesme pune sentimentalnih nota.

- Kad razmišljam o svom putu, razmišljam o sudbini. Jer, sudbina uvek čeka na putu koji ste hteli da izbegnete. Sreća je i kad dugo živite, pa vam se mnogo snova ostvari. Kad god su me pitali koja mi je bila najbolja odluka u životu, rekao sam - da postanem muzičar. Ali, i da su me pitali koja je moja najgora odluka odgovor bi bio isti. Velika je odgovornost i hrabrost stati pred publiku. Poredim sebe sa Don Kihotom koji se borio s vetrenjačama. I ja sam se, kao on borio, ali s malim vazduhom kojim sam slao poruku negde tamo daleko. Svaki poslati signal iz frule je pun ljubavi i putuje večno - kaže Bora Dugić.


 Koliko je danas teško snimiti CD?
 

- Nije lako jer su veliki troškovi, posebno ako se snima u inostranstvu, kao što je to slučaj sa ovim mojim diskom koji je rađen u Americi. Pitanje je da li se isplati danas snimati. Piraterija je uzela maha i internet je s jedne strane uspeo da napravi vezu među ljudima, ali je s druge strane je pokvario muziku. Ipak, nadam se da će doći bolja vremena. Ako ništa, ovaj disk će kupiti moji prijatelji i na kraju krajeva ostaviću nešto iza sebe.


 

Frula je mali instrument, ali ste vi pokazali da se na njoj može mnogo toga?

- O fruli mogu mnogo da pričam. Sve što sam mogao da kažem rečima čini mi se da sam lepše rekao muzikom, a ona je jača od svake reči. Gde prestaju reči, počinje muzika i obrnuto. U tome je veličina muzike i nas umetnika koji smo odlučili da muzički kažemo, pokažemo i dokažemo ono što mislimo. U jedostavnosti je sigurno makar deo genijalnosti. Frula u sebi više sadrži nego što se na prvi pogled uočava. No, frula je mrtva bez čoveka.


Završili ste Višu pedagošku školu, ali ste postali frulaš. Kako?
 

-Sudbina je učinila da mi se na putu nađe frula. I ta poruka mi je došla kao nagrada.


Nastupate širom sveta, kako stranci reaguju na zvuk frule?

- Da ne mislim da je neće prihvatiti, ne bih nastupao po svetu. To što smo mi Srbi vezani više za frulu od drugih naroda ne znači da je i drugi ne osećaju. Da biste zadržali pažnju publike na sceni, morate da pokažete i dokažete da ste vrhunski umetnik.
 

Da li postoji među mladim muzičarima neko ko bi vas nasledio?

- Mi smo talentovana nacija i za frulu ima mnogo mladih talenata. Ipak, potrebna je velika žrtva za uspeh, ali verujem da će me neko već naslediti.

 

Privatno nije za pokazivanje

 

Kako uspevate da sačuvati privatnost?

 

- Stvar je jednostavna. Treba napraviti razliku šta je privatno, a šta za pokazivanje. Kada ljudi shvate da razlikujete te dve stvari nikada vas neće pitati neka lična pitanja, neće čačkati - smatra Dugić i dodaje: - Ja ne spadam u estradu ili bar ne želim da budeo deo toga. Estrada je nekada predstavljala neke stvari koje su bile otmene, a danas se na estardi dešava sve što je suprotno otmenom. 

 

Nije zalud ovo što radim


- Stalno nastupamo, baš smo nedavno imali jedan divan koncert u Francuskoj povodom dana srpske kulture ovoj zemlji. Svirali smo u jednom baroknom pozorištu sa 300 mesta. Bilo je 80 odsto Francuza, a ostatak su bili naši ljudi. Osim mene i mog orkestra nastupila je i Jelena Tomašević. Publika je odlično reagovala i upravo takve stvari me uveravaju da nije zalud boriti se za ovo što radim. 

Četvrtak 01.12.2011. 15:32
Svaka rec je na mestu ovom otmenom coveku! I svaki dah kojim ozivljava svoj instrument... Po njegovom vanjskom izgledu ne bih rekla da je u tim godinama, barem 5 g. da je mladji, ali takav duh ima, pa se to i fizicki reflektuje. Hvala mu za svaku notu koju je izveo, on odasilje produhovljenu muziku koja opusta i oplemenjuje, na mnogaja ljeta, Bora!
Petak 02.12.2011. 13:03
SKIDAM I KAPU I SUBARU PRED TOBOM - MAESTRO! Da su nam ovakvi presednici i politicari, bili bi treci u svetu po svemu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online