Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 09.05.2012.
10:56
V. Tasić - Vesti A

Posle festivala "Grand" u minusu

U ponedeljak, 7. maja, u prostorijama Granda, zatekli smo dobitnike nagrada na proteklom Grandovom festivalu, kako ćaskaju pred kancelarijom Saše Popovića. Bili su tu Radiša Urošević, Darko Filipović, Adil, Stefan Petrušić, Milica Todorović... Svi su strpljivo čekali da potpišu ugovore i da posle toga dobiju novčane nagrade koje su svojim plasmanima na festivalu osvojili. Isplaćujući dobitnike, Popović je stavio tačku na čaršijske priče o tome kako će dobitnici umesto para dobiti pesme kao kompenzaciju!

Finansijski efekat je čist minus jer na festivalu nema od čega da se zaradi
 

 

Nismo se priklonili nijednoj partiji


Svi kažu da je danas nemoguće uspeti i opstati bez dobre političke zaleđine. Čiju političku podršku ima Grand?
- Mi smo apolitična firma. Nismo se priklonili nijednoj partiji i ne navijamo ni za koga. Pošto je to poznato svima, niko nas ne zove, ne vrbuje. Sa svim političkim partijama smo u korektnim odnosima, Grand je privatan servis građana i naše je da ih zabavimo.


Zar baš nikada nije bilo političkih pritisaka?
- Početkom osamdesetih, kad je Brena bila enormno popularna, bilo je velikih pritisaka od strane Komunističke partije. Čak je Milka Planinc u dva navrata dolazila da nas nagovori da uđemo u KPJ. Bilo je to jednom u Tivoliju, u Ljubljani, a drugi put u Zagrebu. Kasnije je Ante Marković pokušao da nas privoli na svoju stranu. Pokušale su da nas privuku i vlasti posle njega, a bilo je toga i na početku Miloševićeve vladavine.
Sada nas više niko ne dira.

- Da nemam para, ja bih ih pozajmio da isplatim nagrade. Nema čekanja i nema kompenzacije. Evo, vidite i sami, prvih sedmoro su došli da potpišu ugovore, a na osnovu toga će za dan ili dva moći da podignu novac koji im sleduje. Zakon o festivalima i zakon o nagradama kažu da svih 55.000 evra, koliki je bio ovogodišnji fond za nagrade na Grand festivalu, mora biti isplaćen istog dana, u isto vreme.


Kakvi su finansijski efekta festivala za Grand?
- Finansijski efekat je čist minus. Ali, to nije nikakvo iznenađenje. Grand i nije organizovao ovaj festival da bi zaradio jer na festivalu nema od čega da se zaradi. Diskografija je u velikoj krizi, pevači ne samo da retko snimaju albume, nego sve ređe snimaju i pesme. Pesme su postale skupe, pevači slabo rade u odnosu na period od pre nekoliko godina. Cilj nam je bio da pevači predstave nove pesme, a nama, kako rekoh, čist minus.


Kažete, nove pesme. Kako vam je onda promaklo da su se tu našla stara pesma Marka Bulata, a ona koju su izveli Pantersi je snimljena pre pet godina i nalazi se na albumu Acka Nezirovića?

- To za Panterse čujem prvi put od vas. I Bulat i Pantersi bili bi diskvalifikovani da su ušli u finale. Zaista ne mogu sve da kontrolišem. Recimo, dođe čovek, donese pesmu za koju kaže da je njegovo autorsko delo, a presnimio je neku grčku ili tursku kompoziciju! Kako da znam celokupni grčki ili turski muzički opus? Mi smo proverili sve što smo mogli. Smatrali smo da autori i pevači imaju dovoljno morala i poštovanja da nam predstave samo nove pesme.


Kome ide novac - autorima ili izvođačima?

- To je stvar njihovog dogovora. Sve učesnike festivala sam upozorio da se unapred dogovore kako će da raspodele eventualne nagrade. Ne znam da li je neko pesmu platio unapred autorskom timu, pa novac ide pevaču, ili će se nagrade deliti.


Pobednik prethodnog Grand festivala Milan Topalović Topalko propade žaleći se na veliki porez.
- Ja sigurno plaćam najveći porez na estradi. I kao Saša Popović, privatno lice, i kao Grand, ali ne kukam. A što se tiče Topalovića, svi znamo kako, odakle i s kakvim finansijskim statusom je došao u Grand. Na Zvezdama Granda je osvojio drugo mesto, poslali smo ga u rijaliti Farma gde je pobedio i osvojio 100.000 evra. Od toga je Grandu trebalo da pripadne polovina, ali mi od njegove nagrade nismo uzeli ni paru. Zatim je pobedio na Grand festivalu, dobio je novčanu nagradu. Mnogo je zaradio, a ko zaradi, mora i porez da plati!

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.05.2012. 13:32
Grand je čist minus, ali ti opstaješ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online