Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.04.2013.
12:11
D. Dušanić - Vesti A

''Ja sam umetnik, a ne cirkuzant''

Eminentni klarinetista Božidar Boki Milošević (81) ne posustaje - svira, komponuje i nastupa. Uskoro će objaviti album sa novim kompozicijama klasične, džez i narodne muzike, koje je napisao i odsvirao. Iako klarinet svira više od šest i po decenija i danas svakodnevno vežba dva sata.

Nisam cirkuzant: Božidar Boki Milošević


- Vrhunski umetnik mora uvek da bude spreman da izvede bilo koju numeru, zato je neophodno konstantno vežbanje - kaže Milošević, koji je pre dve godine prekinuo saradnju sa Grandom i nema nameru da se vraća u ovu kuću.


- Otišao sam jer su muzičke emisije izgubile kvalitet, ubacili su sadržaje sa mnogo neukusa. Nisam ja magistrirao muziku da bih bio cirkuzant, učestvovao u rijaliti programima i skečevima Estradne škole na koje su me terali da idem.

Boki Milošević i Saša Popović
 

Mada, pre izvesnog vremena Saša Popović zvao me je da se na velika vrata vratim u Grand. Rekao sam da mi ne pada napamet ni na mali prozor, a kamoli na velika vrata da opet uđem u Grand. Što je bilo bilo je, idem dalje. Sada sarađujem sa Sezam produkcijom, oni imaju svoje TV emisije koje idu preko satelita, kvalitetne muzičare i veoma su korektni u poslu.

Odmor u tazbini


- Imao sam divne koncerte u Srbiji sa Simfonijskim orkestrom Vojske Srbije koji vodi dirigent Pavle Medaković, pre desetak dana sam sa Sezam produkcijom bio u Beču, nastupam i dalje u zemlji i inostranstvu, nema razloga da se tu išta menja - kaže Milošević, koji stiže i da se odmori.


- Moja supruga Biljana je rodom iz Bosanske Gradiške i tamo ima kuću u koju rado odlazimo i uživamo. Onda svratimo i do Banjaluke, obiđemo Kozaru... A i tamo sam nastupao.

Pričalo se da ćete posle knjige "Sa neba kiša pada" napisati novu u kojoj bi ste izneli estradne pikanterije iza scene Granda?
- Sarađivali smo 14 godina, ali nema potrebe da pišem knjigu o tome. Imao bih mnogo materijala, ali ja sam umetnik, muzičar, nikada se nisam bavio se prevarama i mućkama. Trudim se da ostanem to što jesam.

Da li vas mlađi pevači pitaju za savet?
- Godinama sam radio kao profesor u muzičkoj školi, a pedagoškim radom se i dalje bavim. Mnogim pevačima, među kojima su i poznate zvezde, pokazujem tehniku pevanja, kako da dišu, dajem dobronamerne savete. Veliki sam autoritet i veruju u ono što kažem, poštuju moje znanje i iskustvo. Pojedini mlađi pevači umeju da budu malo prepotentni. Njih sada služi glas, ali ne zna šta može da "pukne" za 15 godina zbog nepravilnog pevanja. U šali za takve kažem: "Blago njima, toliko su zaljubljeni sami u sebe da im ceo život prođe sa voljenom osobom."

Troje od vaše četvoro dece su vrhunski muzičari. Da li im je bilo teže da se dokažu, budući da im je otac cenjen, poznat i popularan?
- Najstarija ćerka Gordana se jedina ne bavi muzikom. Završila je prava, govori četiri jezika i sa porodicom živi u Njujorku, ali udata je za Radovana iz Zane, pa je i ona povezana sa muzikom. Sin Milan doktorirao je flautu, živi u Vankuveru i direktor je muzičke škole, ali i nastupa. Pored Mocarta i Betovena, redovno izvodi i moje kompozicije, za šta sam mu dao i sudsko ovlašćenje, za svaki slučaj. Tijana i Ksenija sviraju violinu, koncert majstori su i članovi Beogradske filharmonije, ali su sarađivale i sa muzičarima iz drugih žanrova. Dok su moja deca učila školu, umelo je da im se obije o glavu to što im je tata poznat. Ali, oni su se svojim radom i talentom odavno dokazali. Ja zaista imam čime da se pohvalim.
 

I Aljoša u jatu


- Veoma sam ponosan na svoju decu. Čovek, ma kojim poslom da se bavi, niko je i ništa ako nije uspeo da od svoje dece napravi prave, uspešne i ostvarene osobe - smatra poznati muzičar.


Pokazuju li unuci muzički talenat?
- Pokazuju, ali videćemo šta će biti. Ipak mislim da će se šestogodišnji Aljoša, Tijanin stariji sin, brzo priključiti našem muzičarskom jatu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online