Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 06.08.2014.
12:57
Beta A

Počela Guča: Prvi put protest i prvi put žena sa trubom

Uz zvuke saborske himne "Sa Ovčara i Kablara" i podizanjem saborske zastave na jarbol, u Guči je danas svečano otvoren 54. Dragačevcki sabor trubača, prvi put uz protest. Ovogodišnji Sabor je jedinstven i po tome što će na njemu prvi put nastupiti jedna žena. Za zlatnu trubu u nedelju takmičiće se i 21-godišnja Danijela Veselinović sa istoimenim orkestrom iz Arilja.

A kada sutra zasvira truba, a staro i mlado, domaće i strano se raspojasa po ulicama Guče...
 

U trenutku otvaranja Sabora pred Spomenik trubaču stiglo je oko 500 radnika Industrijskog kombinata Guča - Farmakom Šabac koji su protestovali zbog neisplaćenih plata. Na čelu protestne kolone bio je predsednnik Saborskog odbora i predsednik Opštine Lučani Mladomir Sretenović. To je prvi put u protekle 54 godine da je u Guči na dan otvaranja Sabora održan bilo kakav protest.

Dragačevski sabor trubača otvorio je dana u 10 časova predsednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić. Početak Sabora tradicionalno se označava zvukom truba i pucnjima iz prangija sa okolnih brda. Sabor traje devet dana, a nastupiće 1.080 učesnika. Takmičenje trubača počinje sutra, a završava se u subotu nadmetanjem trubačkih orkestara za "Zlatnu trubu".

Poseban doček za prvog posetioca Sabora

Prvi postilac koji je stigao na tu najveću smotru izvornog narodnog stvaralašta je Vladiša Petrović (49) iz sela Strmosten, na planini Belajnici kod Despotovca. On je ove godine 30. put došao u Guču pešice. Krenuo je iz svog sela 29. jula i prepešačio je 250 kilometara.

Vladiša kaže da je danju putovao, a noću spavao kod meštana u selima. Izračunao je da je za 30 godina do Guče prepešačio 6.500 kilometara. Organizator Dragačevskog sabora trubača, Centar za kulturu Guče, priredio mu je poseban doček.

Predsednik Saborskog odbora i predsednik opštine Lučani Mladomor Sretenović rekao je da će na toj najvećoj manifestaciji izvornog narodnog stvaralaštva u narednih pet dana biti prikazani sadržaji koji prezentuju narodnu radinost i tradiciiju Srbije.

Na programu su izložbe radova dragačevskih tkalja, likovne izložbe, etnografske i istorijske izložbe, kao i nastupi kulturno-umetničkih društava iz Srbije i inostranstva, a večeras je poseban program posvećen 100. godišnjici Prvog svetskog rata.

U raznim programima nastupiće 1.080 učesnika, a takmičenja počinju u četvrtak u 18.00 kada će se nadmetati mladi trubači iz Srbije. Dva sata kasnije je i međunarodno takmičenje kada će nastupiti deset trubačkih orkestara.

U petak u 20 časova specijalizovani kulturno-umetnički program, pod nazivom "Muzika spaja ljude", kada će nastupiti vokalni i instrumentalni sastavi iz inostranstva.

Finalno takmičenje trubača za Zlatnu trubu je u subotu u 21 sat, a u nedelju, tačno u podne, održaće se koncert pobedničkih orkestara, kada će nastupiti najbolji orkestar, prva truba, truba publike. Specijalni gosti na saboru biće trubački velemajstori Elvis Ajdinović, Dejan Petrović i Dejan Lazarević.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.08.2014. 16:20
"A kada sutra zasvira truba, a staro i mlado, domaće i strano se raspojasa po ulicama Guče..."... док се само стотињак километара "јужније" и старо и младо налази под бодљикавом жицом.... и после се чудимо што нестајемо....
Četvrtak 07.08.2014. 14:36
Kratko receno:sprdnja sa Dragacevom i Gucom,sprdnja sa Srbskom Trubom,sprdnja sa cistom Srbskom tradicijom,jos krace receno sprdnja sa citavom Srbijom,a za sve to krivi smo sami a zato cemo jednog dana biti manjina na vlastitim prostorima.
Petak 08.08.2014. 07:43
Neka Guča đipa i veseli se, a ostatak Srbije očajno stoji pred svojim uništenim kućama...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online