Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.10.2014.
10:30
V. Tasić - Vesti A

Tri kandidata za Evrosong

Na sastanku u RTS-u u ponedeljak, 5. oktobra, odlučeno je da će se za predstavnika Srbije na Evrosongu, koji će se održati iduće godine u Beču, boriti dva popularna i poznata pevača, dok će treći kandidat biti izabran na audiciji.

Ne biram samo ja: Vladimir Graić Graja
 

Naime, od polovine novembra, u Srbiji će biti organizovane audicije za mlade nepoznate ili poluafirmisane pevače. Onaj ko bude izabran, pevaće, pored još dve zvezde, treću pesmu kompozitora Vladimira Graića Graje. Od tri ponuđena kandidata, pobednik, odnosno predstavnik Srbije na Evrosongu u Beču biće izabran glasovima publike u februaru 2015. godine, u specijalnoj emisiji RTS-a.

Proklestvo Evrosonga

Koliko su srpski pevači umeli da iskoriste šansu koja im je pružena time što su se pojavili na najvećem evropskom takmičenju?
- Evrosong nosi jedno prokletstvo! Nije to vezane samo za srpske predstavnike, već za sve učesnike. Ne samo na lokalnom, već na evropskom nivou. Često nastup pred milionskom publikom zamagli vid i iskrivi sliku. Za dve nedelje, koliko traje taj cirkus, svakom takmičaru se učini da je postigao nešto mnogo velike. Predstavnik svake male zemlje u Evropi se oseti kao da je velika svetska zvezda. Sve je glamurozno i sjajno, lako i brzo zaslepi čoveka. I kad se vrati u svoju zemlju, ima osećaj da je pao u blato, pa izgubi volju i nadu.

- Čitam u novinama da se licitira sa mnogim imenima, ali zaista ne znam ko će otići na Evrosong. Imam duži spisak potencijalnih izvođača, ali sam daleko od bilo kakvog izbora. Dva pevača ću izabrati u dogovoru sa RTS-om i Sašom Mirkovićem, odnosno njegovim Beotonom. Trećeg biramo na audicijama po Srbiji. Daćemo šansu jednom mladom pevaču da stane rame uz rame sa zvezdama - otkriva kompozitor Vladimir Graić Graja, jedna od najvažnijih karika u izboru za srpskog predstavnika na Evrosongu 2015. godine.


Da li to znači da ćemo pored Pinkovih i Grandovih zvezda sada imati i zvezde RTS-a?
- Takmičenja mladih pevača su uvek dobra formula i svuda u svetu rado gledani programi. Samo, u slučaju RTS-a ulog je mnogo veći. Ako taj mladi pevač pobedi, odlazi na najveće muzičko takmičenje u Evropi. Verujem da će se na audicijama pojaviti mnogi od bivših učesnika raznih muzičkih takmičenja. Uvek se zalažem za to da se mladima pruži šansa, i to po celoj zemlji, da to ne bude samo "beogradizacija" Srbije.


Da li je moguće ponovi uspeh "Molitve", koju ste vi komponovali, a otpevala Marija Šerifović i pobedila na Evrosongu pre sedam godina?

- U celu ovu priču ulazim sa istim žarom i entuzijazmom kao da mi je prvi put. Ne želim da se opterećujem time da pravim pobedničku pesmu, ne opterećujem se priznanjima koje sam dobio. Evrovizijsku nagradu koju sam dobio u Helsinkiju ostavio sam u vitrini i ona mi je divno sećanje na 2007. godinu. Kako će nova pesma proći, zavisi od mene, ali i od mnogih drugih faktora - od marketinga, Saše Mirkovića i njegovog Beotona, RTS-a, spleta raznih okolnosti.


Zovu li vas pevači, nude li se, preporučuju?
- Zivkanje je počelo onog trenutka kad je objavljena vest da ću komponovati pesme za Evrosong. Mnogi mi govore da su raspoloženi da pevaju moje pesme. Drago mi je kad ljudi veruju u sebe i svoje mogućnosti, što razmišljaju na takav način. Ovim poslom se bavim 25 godina i takve stvari me više ne iznenađuju, pa je ovakvo ponašanje pevača za mene sasvim očekivano.
 

Željko prošao bolje od Marije

Da li je Marija Šerifović iskoristila svoju šansu kao pobednik Evrosonga?
- Ja mislim da je svoju šansu najbolje iskoristio Željko Joksimović. Potvrdio je da je veliki muzičar, pevač, velika zvezda. Čak se i popeo na toj lestvici koja je mera za uspeh. Marija je kratkoročno, što se kaže, napravila brzu i uspešnu karijeru, čak i na evropskom novou. Posle pobede na Evrosongu trebalo je mnogo raditi, ulagati, imati strpljenja za naredni korak. Ona je izabrala neki svoj put, izabrala je da ode u Ameriku i neka joj je sa srećom. Ali, mnogo je više onih koji svoje šanse nisu iskoristili.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online