Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.11.2015.
21:13
D. Lj. Joksić - Vesti A

Gladuje kralj kafana

Jedan od najpopularnijih folk pevača u bivšoj Jugoslaviji, Kenan Tairovski (70), danas živi na rubu egzistencije. Nekada je gazio crvenim tepihom, bio cenjen kao Miroslav Ilić ili Šaban Šaulić, a sada nema ni za hleb, ni za lekove.

Nema ni za lekove: Kenan danas

Sam i bolestan, danas živi u rodnom selu Carev Dvor blizu Resena, na jugu Makedonije, a o njemu se brine unuka njegovog brata. Priznaje da su ga do prosjačkog štapa doveli žene, alkohol i kafane.

- Bolje se živelo u Jugoslaviji. Sada su mi ostale samo lepe uspomene. Jedino mi je žao što sam bolestan - jada se Kenan Tairovski.

Dok je bio na vrhuncu muzičke karijere, zvali su ga makedonski Toma Zdravković, a on je opevao svoj život i svaku novu ljubav. Na rukama ima istetovirana ženska imena Edita i Fikrija, dve njegove najveće ljubavi, a pesme posvećene njima donele su mu zlatne tiraže ploča koje su prodate u preko 300.000 primeraka.

Nikada se nije ženio, a svim svojim ljubavima posvetio je po jednu pesmu.

- Novac sam trošio na kafane, žene i alkohol. Nisam kupio ni stan, a imao sam mogućnost da kupim i palatu. Od četiri miliona prodatih ploča, da sam na stranu ostavljao po jedan evro, danas bih imao četiri miliona evra. A sada nemam ni dinara. Prolazim kroz pravi pakao, ali kada bih se ponovo rodio, isto bih uradio. Baš mi je bilo lepo. Ne kajem se za ništa - iskren je Kenan.
Srednju muzičku školu, odsek solo pevanje, završio je u Beogradu, gde se upisao i na muzičku Akademiju. U početku se bavio klasičnom muzikom, a onda ga je privukao rok, da bi na kraju postigao veliki uspeh i izgradio karijeru na narodnim pesmama.

Humane kolege

Dok je snimao za PGP RTS i Jugoton imao je neki staž, ali nedovoljan za penziju. Na njega je danas zaboravila i država, ali ne i njegove kolege, koje su u Resenu održale humanitarni koncert za pomoć svom sugrađaninu Kenanu Tairovskom.
Međutim, prikupljeni novac nije dovoljan da reši probleme njegovog narušenog zdravlja.

Na vrhuncu svoje slave, 80-ih godina prošlog veka vraća se u Makedoniju, a nakon duže pauze, početkom 90-ih ponovo je počeo da komponuje i peva. Ukupno je izdao 50 ploča i 35 albuma koji su prodati u tiražu od oko četiri miliona primeraka. Sarađivao je s najpoznatijim pevačima narodne muzike u bivšoj Jugoslaviji, a održao je i rekordnih 30 turneja po Australiji gde su ga uvek dočekivali s crvenim tepihom. Ne slučajno su ga zvali Keni King, jer je važio za kralja kafanske pesme.

Trošna seoska kućica

- Kada se razboleo, prestao je da peva i povukao se u trošnu kućicu u selu Carev Dvor. Dok je bio na vrhu karijere, Kenan je učestvovao na brojnim humanitarnim koncertima. Nesebično je svima pomagao. Iako u teškom materijalnom stanju i sa narušenim zdravljem, Kenan danas za sebe ništa ne traži, niti moli, ali je ljudski da mu mi sada pomognemo - kažu njegove kolege muzičari, nadajući se da će se ipak obezbediti sredstva za lečenje ovog nekada najpoznatijeg pevača narodne muzike u bivšoj Jugoslaviji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online