Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.11.2009.
12:07
V. Tasić - Vesti A

Odlazak poslednjeg boema

U selu Drmno u blizini Požarevca u subotu je sahranjen Novica Urošević. Bez Ujka Noleta, kako su ga od milošte zvali na estradi, danas ne bi postojale zvezde kao što su Dragana Mirković, Zorica Brunclik, Mitar Mirić, a njegovi hitovi obeležili su karijere i drugih pevača.

U selu Drmno u blizini Požarevca u subotu je sahranjen poslednji estradni boem Novica Urošević (63). Jedan od najtalentovanijih kompozitora i pevača nađen je mrtav ispred svog stana u sredu rano ujutru. Komšije su pozvale Hitnu pomoć, ali su lekari mogli samo da konstatuju smrt. Lekari su pozvali i policiju koja je izvršila uviđaj. Zatim je telo poznatog boema prebačeno na Institut za sudsku medicinu.


"Mnogo mi je teško, izvinite ne mogu da pričam. Još uvek nisam dobila rezultate obdukcije", rekla je kroz suze njegova ćerka Jasmina.


"Jednoga dana, žaliće mnogi, što me više nema... Ja volim život, kafane i žene, poslednji boem, tako zovu mene!", deo je teksta pesme "Poslednji boem" koju je napisao Urošević, a snimio Šeki Turković. Sažeo je u tim rečima Novica svoj život i svoj kraj...


Čuveni kompozitor, koga su svi na estradi od milošte zvali Ujka Nole, ostaće upamćen po brojnim hitovima, ploče sa njegovim pesmama prodate su u tiražu od 50 miliona primeraka.

Zaradio je bogastvo, ali ga i spiskao na boemski život, alkohol i žene. Dragana Mirković, Zorica Brunclik, Mitar Mirić, Šeki Turković, Nedeljko Bajić Baja samo su neki od pevača koji su zahvaljujući njegovim pesmama postali istinske zvezde. Za Miroslava Ilića napisao je, po mnogima njegovu najbolju pesmu "Šta sam ja u tvom životu". 

Voleo društvo lepih žena: Novica i Suzana Jovanović

Uroševićevo prvo otkriće pre skoro četiri decenije bila je Zorica Brunclik. Saradnju s njom započeo je na nagovor svog kuma Bore Spužića Kvake. Za Zoricu je napisao njen prvi veliki hit "Ne daj da nas rastave", koji se 1975. našao na njenom prvom albumu prodatom u preko 300.000 primeraka. Put do zvezda, oboma je bio trasiran. Ređali su se hitovi, a četiri godine kasnije snimili su duetsku pesmu "Kćeri moja, kome da te dam".

Urošević je sve više komponovao, sve manje pevao. Kao i mnoge sa kojima je sarađivao, poneli su ga slava i novac. A novca je bilo - kao pleve i čuveni Ujka Nole, krajem '80-ih bio je jedan od najbogatijih ljudi na estradi. 

Novica i Miša Mijatović

Poseban, prijateljski odnos, imao je sa Mitrom Mirićem. Skoro dve decenije bili su nerazdvojni, a njegov hit "Ne može nam niko ništa", vinuo je Mirića u zvezde. Obojica su bili ljubitelji dobre kapljice, danima nisu izlazili iz kafane.


Međutim, estradom su počeli da duvaju neki drugi vetrovi, posla je bilo sve manje, a zarađeno bogatstvo se brzo istopilo. Dojučerašnji prijatelji koji su se "kleli" u Uroševića okrenuli su mu leđa, tek po neko bi se smilovao da mu "udeli" po neku paru za pesmu koju najčešće ne bi ni snimili.

Zbog ozbiljno narušenog zdravlja morao je da se odrekne alkohola, ali je njegova apstinencija trajala kratko. Zbog problema sa alkoholom, ali i burnih veza sa mnogim pevačicama o čemu nikada nije želeo da priča, čak ni u pijanom stanju, ostao je bez braka i porodice. Iako sa suprugom nije živeo poslednjih 20 godina, nikada se zvanično nisu razveli, a dve ćerke nisu želele ni da čuju za propalog oca.

"Napisaću jednog dana autobiografiju koja će sve šokirati. Progovoriću o mnogima sa estrade, sa punim imenom i prezimenom. Kad budem objavio knjigu žestoko će se zatalasati estrada i više neću moći mirno da hodam ulicom. Pošto se meni još živi, neću da je pišem. Ima vremena", rekao je Novica pre manje od mesec dana, dok je sa Sejom Kalačem u kafani pevušio pesme koje je uradio za njega, ne sluteći da će to biti poslednje što je napisao.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online