Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 29.03.2011.
16:40
Beta A

Počinje 58. Festival kratkog metra

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, 58. po redu, na kojem će, u takmičarskoj selekciji, biti prikazano 29 domaćih i 44 inostrana ostvarenja, biće otvoren sutra uveče u Domu omladine Beograda.

Glavni akter jednog od filmova
 

Festival čiji je ovogodišnji moto "Enjoy" (Uživaj) biće otvoren projekcijom filmova "Jugo" Mine Dukić i "Rastanak" Irene Škorić.

"Jugo" je polučasovni igrano-dokumentarni film koji kroz sudbine raznih ljudi pokušava da rasvetli fenomen "jugo" automobila, u periodu od 1980. do 2008. godine, tokom kojeg je trajala njegova proizvodnja.

Glavni protagonista filma "Rastanak" hrvatske rediteljke Irene Škorić jeste još jedan četvorotočkaš opštepoznat na prostoru nekadašnje Jugoslavije - "zastava 101", odnosno "stojadin".

Nakon filmskog bloka o legendama kragujevačke auto-industrije, biće prikazan i film "Bijelo dugme" Igora Stoimenova, dokumentarac koji otkriva kako se vrlo bivša Jugoslavija, kao komunistička zemlja, nosila s uticajima zapadne pop kulture.

Filmovi će se takmičiti u kategorijama za dokumentarni, animnirani, kratki igrani i eskeprimentalni film, a projekcije će biti održavane u Domu omladine Beograada, Dvorani Kulturnog centra Beograda i Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Nagrada za životno delo ovogodišnjeg festivala pripala je posthumno filmskom kritičaru, teoretičaru i autoru Ranku Munitiću (1943-2009).

Ukupan fond za nagrade je 15.000 evra, a o njima će odlučivati međunarodni žiri u sastavu Irena Škorić, Vladimir Blaževski, Milorad Glušica, Ventura Dural i Rajner Kepl.

Pobednici će biti proglašeni na zatvaranju festivala 3. aprila.

Specijalni programi biće "Fokus Iran", "Fokus Palestina", "Portugalska animacija" i "Hrvatsko proljeće u Beogradu", priređeno u saradnji s ambasadom Hrvatske, u okviru kojeg će se predstaviti mladi hrvatski autori sa svojim kratkim i dokumentarnim filmovima.

Organizatori su najavili da će prateći program "Nova svetlost - novi razgovori" osim "već tradicionalnog takmičenja filmova snimljenih mobilnim telefonima i drugim sredstvima nuditi interaktivan dijalog radoznalih mladih intelektualaca iz Beograda i Prištine".

Među filmovima koje su organizatori festivala posebno izdvojili jeste i dokumentarac "Skriveno zlo" Danka Vasovića o bivšem generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija i nacističkom zločincu Kurtu Valdhajmu (Waldheim), koji će imati evropsku premijeru.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma organizuje direkcija FEST-a, osnivač je grad Beograd, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture Srbije.

Četvrtak 21.07.2011. 20:44
lepo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online