Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 18.04.2011.
08:20
J. L. Petković - Vesti A

Sudbina domaće kinematografije (1): Srpski film, ubistvo s predumišljajem

Zloslutna misao kaže da je film nastao za jednog čoveka i na kraju će se prikazivati samo jednom! Imajući u vidu muke domaćih filmadžija, malo bioskopa, piratskih kopija filmova na svakom ćošku i konačno loše ekonomske situacije gledalaca, ostaje veliko pitanje da li pod šljivom domaće kinematografije ima mesta za kilometre trake.

Ovo je kraj. Film je nestao. Moramo krenuti iz početka, odmah je presudio dr Velimir Abramović, čovek sa diplomama četiri fakulteta, poslednji filozof među umetnicima i vrsni poznavalac istorije filma.
 

Laza Ristovski u filmu "Sveti Georgije ubiva aždahu"
 










Nezvanično, u Srbiji godišnje se snimi oko 10 filmova. Osim onih koji pomaže Ministarstvo kulture, često priskoči i Skupština grada Beograda, i to su dve sigurne kase za domaće kinematografe. Ipak, na ove brojke većina reditelja gladna da pokaže da srpski film može da dostigne umetnički izraz evropskog ili čak tehničke mogućnosti holivudskog - odmahuje glavom. Ozbiljna produkcija je, kažu oni, jedan do dva filma godišnje.

Da bismo rešili ovu nedoumicu, uputili smo molbu Ministarstvu kulture da nam dostavi podatke koliko je igranih, dokumentarnih filmova i serija pomoglo za poslednjih 10 godina. Objašnjenje u nekoliko rečenica svelo se na to da takvi podaci ne postoje u elektronskoj formi, da su u arhivi Vlade Srbije i da je svakom slučaju "komplikovano" da se dobiju u nekoliko dana. Toliko o transparentnosti.

Malo para, mnogo gladnih filmskih usta: Nebojša Bradić

Bivši ministar kulture i pozorišni reditelj Nebojša Bradić izgleda jedini zna koliko je novca potrošeno na filmove u njegovom mandatu. On kaže da je poslednji budžet ministarstva tri miliona evra.


- Finansije su se uvećavale sa dva miliona evra, koliko je ova oblast finansirana u 2009. godini, na 2,5 miliona u 2010, da bi 2011. ta sredstva bila tri miliona evra.

U ova sredstva nisu uključene zakonske obaveze Republičke radiodifuzne agencije i Javnog servisa da iz prikupljenih sredstava od pretplate podržavaju srpsku kinematografiju.

Posebno je važan Zakon o kinematografiji čiji predlog je pripremljen u vreme mog mandata. Po nacrtu ovog zakona, uvećala bi se sredstva koja država izdvaja za srpsku kinematografiju - objašnjava Bradić i ističe da je prošle godine Ministarstvo kulture je pomoglo da se snimi 16 filmova.

Filmadžije uglavnom nemaju mnogo reči hvale za Ministarstvo kulture, bez obzira na to o kom je ministru reč. To prate uglavnom komentari da novac ide u ruke "ministrovim ljudima".


- Nisam imao "svoje ljude". Znam da s malo para kojima raspolaže Ministrastvo kulture nije moguće zadovoljiti najveći deo očekivanja filmskih poslenika. To bi mogao da bude razlog zbog koga se donosilac odluka oseća loše. Pitanja koja sam često slušao bila su: zašto su sredstva dobili Goran Paskaljević, Srđan Dragojević i još nekoliko poznatih autora?

Zaboravljalo se da su upravo ti reditelji, zajedno sa Emirom Kusturicom, Goranom Markovićem i Srđanom Karanovićem, autori koji su snimili neke od najboljih srpskih filmova. Kultura nije stvar partije ili klana - kaže bivši ministar.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović tvrdi da je RTS najveći pirat filmske arhivske građe.


- Mi smo non-stop u sudskom sporu sa RTS-om. Stalno pokušavaju da nam objasne da je film koji su prikazali njihov, na šta ih podsećam da su osnovani 1958, pa da nema šanse da imaju film iz 1904. godine.

Ovo što se danas radi nije uređivanje programa. Po mom dubokom uverenje, svrha nacionalnog servisa nije da se takmiči sa privatnim televizijama, već da objasni gledaocima značaj crnog talasa, Žike Pavlovića, Čarlija Čaplina... Televizija je nekada bila više od igre, a sada je otišla na drugu stranu - kaže Radoslav Zelenović.

Ulaznica za kralja

 

Beograd između dva svetska rata

- Naša kinematografije boluje od jedne opasne ideološke pretpostavke - istorije kinematografije.

 

Film nije počeo sa Slavicom, već je prvi srpski film Karađorđe. Šesta filmska projekcija na svetu, prva u Srbiji i na Balkanu, održana je 1896. u Beogradu.

 

Ona je izazvala pažnju kraljevske porodice, pa je jednoj predstavi prisustvovao kralj Srbije Aleksandar Obrenović sa kraljicom majkom Natalijom.

 

Tu projekciju samo za kraljevsku porodicu platio je 300 zlatnih franaka, i to je verovatno najskuplje plaćena bioskopska ulaznica u istoriji kinometagrafije - podseća Radoslav Zelenović.


Skupa produkcija i dobra reklama očigledno nisu osnovna vodilja koja uteruje Srbe u bioskope. Primera radi, "Sveti Georgije ubija aždahu" Srđana Dragojevića, koji je koštao oko pet miliona evra, iako najgledaniji film u 2009. godini, za 39 nedelja na velikom platnu je pogledalo 125.019 ljudi.

Motiv za ulazak u bioskop, nisu očigledno ni zvučna imena jer je dirljivo svedočenje i neobjavljene slike argentinskog fudbalera Dijega Maradone, koje je u film pretočio Emir Kusturica, u bioskopu pogledalo 3.929 gledalaca.

Najskuplji srpski filmovi

 

Bitka na Neretvi 1969. 71.015.000 dolara *
Život je čudo 2004. 8.000.000 dolara
Sveti Georgije ubiva aždahu 2008. 5.000.000 evra
Čarlston za Ognjenku 2008. 4.000.000 evra
Klopka 2007. 2.000.000 evra
Lavirint 2002. 1.000.000 evra
Četvrti čovek 2007. 700.000 evra
Šejtanov ratnik 2006. 400.000 evra
Sedam i po 2006. 300.000 evra


(*sa izračunatom inflacijom 2008)


Kako su kultne bioskope sale sa partizanskim nazivima Kozara, Partizan, 20. oktobar postale prodavnice, kockarnice ili su zatvoreni? Beograd film sa svojih 14 bioskopa dotukla je privatizacija.


- Beogradski bioskopi su odavno mrtvi, pre skoro 20 godina. Ja ću ih samo sahraniti - izjavio je pre tri godine predsednik Upravnog odbora Beograd filma Nikola Đivanović, koji je 17.000 kvadratnih metara bioskopa i poslovnog prostora u najskupljem delu Beograda kupio za 9,2 miliona evra na šest godišnjih rata.

Bioskop "Kozara"

Na tome je višestruko zaradio jer je Ivici Todoriću, vlasniku hrvatskog Agrokora, za 18 miliona prodao pet beogradskih bioskopa: Jadran, Partizan, Kozara, Voždovac i Slavica. Đivanović je sada pod istragom da je tom transakcijom oštetio Beograd film za više od četiri miliona evra, a utajom poreza budžet Srbije za milion i po.

Neslavna sudbina lako bi mogla da zadesi i nekada čuveni Avala film, koji je 2008. procenjen na 105 miliona evra, a danas ga vreba stečaj.

Naime, zbog duga Dunav osiguranju firmi je blokiran račun više od dve godine, pokrenut je predstečajni postupak i preti mu bankrot.

Dođe li do toga, zaposleni u Avala filmu su sigurni da će firmu rasparčati građevinari jer se nalazi na fantastičnom parčetu zemlje od 32,3 hektara u Košutnjaku, zgodnom za ekskluzivne vile i stanove.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.04.2011. 09:15
Poslednji put sam bio u rumsterdamskom bioskopu pre godinu i po dana na premijeri čuvenog animiranog filma EDIT I JA,a pukom slučajnošću na blagajni smo se našli jedna prijateljica (koja,btw,živi na NBG i htela je na miru da pogleda film u rodnom gradu) i ja ,pa smo zajedničkim snagama izlobirali da projekcije ipak bude jer je to bio poslednji dan prikazivanja. To je bila najintimnija projekcija u mom životu. Mala sala od 350 mesta i nas dvoje u njoj sedimo i divimo se ostvarenju Alekse Gajića...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online