Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.12.2009.
04:00
Vestionline A

Zečević snimio antiratnog "Neprijatelja"

Dejan Zečević je okončao snimanje svog antiratnog ostvarenja "Neprijatelj", čija se radnja odvija na Kozari neposredno po sklapanju mira u Bosni. Po rečima režisera, film bi trebalo da bude prikazan na jesen 2010. godine.

Dejan Zečević i Vuk Kostić na snimanju filma
 

Dejan Zečević

 

Od doku-komedije, preko horora, do antiratnog filma


Dejan Zečević je u srpsku kinematografiju ušao pompezno - snimio je "mali" film koji je "preko noći" stekao status kultnog. Reč je o ostvarenju "Dečak iz Junkovca" koje je širu javnost upoznala sa pokojnim Radomirom Belaćevićem koji je uz Stoleta Piksija svakako bio najčuvenija "andergraund" pojava Beograda.

 

Zatim je Zečevič režirao jedan segment takođe nezaboravnog omnibusa "Paket aranžman", da bi nakon toga njegova karijera, uz izuzetak "T.T. sindroma" iz 2002, bila obeležena manje značajnim filmovima i TV serijama. "Veliki povratak" u prvi plan domaćeg filma Dejan Zečević je napravio 2007. filmom "Četvrti čovek" sa Nikolom Kojom i Marijom Karan u glavnim ulogama.


Godine 2008. Zečević se vratio dokumentarcu snimivši nepravedno zapostavljeni film "Krik" o jednom od najstrašnijih masovnih ubistava u istoriji Srbije, a svi poznavaoci njegovog rada sada sa velikim nestrpljenjem čekaju 2010. i premijeru "Neprijatelja".

 U "Neprijatelju" igraju Aleksandar Stojković, Tihomir Stanić, Slavko Štimac, Vuk Kostić, Ljubomir Bandović, Stefan Bundalo, Marija Pikić, Dragan Marinković Maca, Goran Jokić i Vladimir Đorđević, a većina glumaca dolazi iz Republike Srpske.

Film, čiji je budžet oko 1,2 miliona evra, sniman je prethodnih osam sedmica na području Kozare, Mrakovice, Mrkonjić Grada i Beograda, a prati sudbinu jedinice za demontažu mina koja u jednoj fabrici, posle zaključenja Dejtonskog sporazuma, pronađe zazidanog, živog čoveka.

"Taj čovek, kojeg tumači Arsić, zazidan je u podrumu. A kada ga vojnici nađu, svaki član ekipe počinje da ga 'čita' na drugačiji način. Jedan, koji je duboko religiozan, u njemu vidi demona, drugi vidi ludaka, a za vojnika Federacije koji ga je tamo zazidao, on je - šejtan", izjavio je Zečević.

Scenario za film je još 1999. godine napisao Đorđe Milosavljević, i projekat je, kako je on rekao, u međuvremenu promenio četiri produkcijske kuće, da bi ga sada koprodukcijski radili "Biberče" iz Beograda i "Balkan film" iz Banja Luke.

"Film govori o posledicama rata, o onom iracinalnom što rat izaziva u ljudima, i nudi galeriju kompleksnih likova", rekao je Milosavljević, a Zečević je kazao da on, iako ga vezuju za pojam žanrovskog reditelja, ne može da odredi "Neprijateljev" žanr.

Muziku za film komponovaće Kiril Džajkovski, za montažera je određen Marko Glušac, a film će biti razvijan u dva studija u Budimpešti.

Krik (2008)

 

"Nikola Radosavljević je pucao sačmarom, ali su devetoro njegovih komšija ubile VRAČARE!"

 

U Jabukovcu, selu u istočnoj Srbiji koje se nalazi 20 kilometara od tromeđe Bugarske, Srbije i Rumunije, 27.7.2007. godine dogodilo se najveće masovno ubistvo u Evropi. Jabukovac je selo u kome žive Vlasi, narod koji živi na čitavom Balkanu. To su mirni i vredni ljudi koji su, svuda gde žive, očuvali svoju tradiciju i običaje.


Kobnog dana u Jabukovcu je, bez bilo kakvog povoda, 36-godišnji Nikola Radosavljević iz lovačke puške ubio devetoro svojih komšija.


Kako se dogodilo najveće masovno ubistvo u Evropi? Šta su uzroci zločina? Da li je sve moglo da se spreči? Kako je mirni komšija, o kome niko nema lošu reč, postao hladnokrvni ubica?


To su teme dokumentarnog filma "Krik", iza koga stoji produkcijska kuća "Za Media" iz Zaječara. U filmu je korišćen izuzetan dokumentarni materijal koji je snimljen neposredno posle zločina. U vreme hapšenja, kamere "Za Medije" su bile sa pripadnicima policije i zabeležile su neviđeni dokumentarni materijal, kao i sam trenutak hapšenja. Ključni trenuci i događaji koji su prethodili zločinu rekonstruisani su u igranoj formi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online