Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 18.09.2011.
06:52
Beta A

"Valdhajm - Skriveno zlo" na naslovnici IMDB-a

Najveći svetski sajt za ljubitelje filma IMDB (Internet Movie Database), koji mesečno registruje više od milijardu poseta, juče je uvrstio film "Valdhajm - Skriveno zlo" Danka Vasovića na naslovnu stranu.

IMDB je najveća baza podataka o filmu, koja prema rečiima umetničkog direktora Jugoslovenske kinoteke Dinka Tucakovića, dnevno ima 57 miliona poseta, a tokom jednog meseca to je znatno iznad milijardu klikova.
 

"Poznajući Vasovića, on nije mogao da 'kupi' mesto na naslovnoj strani sajta IMDB tako da sam siguran da ih je za film zainteresovala suština - Vasovićevi dokazi o Kurtu Valdhajmu", rekao je Tucaković agenciji Beta.


Prema Tucakovićevoj oceni, IMDB je "najveći, referentni sajt za ljubitelje filma, najrelevantniji filmski izvornik, i ono što je Vikipedija za tinejdžere to je IMDB za filmske profesionalce".


"Film Vasovića IMDB nije uzeo zbog umetničkih vrednosti, već zbog njegove suštine i svakako da je zbog budućnosti važno da se vide i materijali koji dokazuju da je bivši prvi čovek UN Kurt Valdhajm bio i ratni zločinac, koji je mnoge srpske, romske i jevrejske porodice zavio u crno", istakao je Goran Takač, producent filma "Valdhajm - Skriveno zlo."


"Lično sam znala da je Valdhajm bio umešan u ratne zločine, ali nisam znala za detalje zločina u Jasenovcu koje je Vasović tako pedantno istražio", naglasila je izvršna direktorka Memorijalnog muzeja holokausta u Majamiju Šeron S. Horovic u izjavi za Betu.


Direktorka Horovic uvrstila je film "Valdhajm - Skriveno zlo" u stalnu postavku filmova koji se prikazuju gledaocima u tom muzeju.

Zločin(ac) bez kazne: Kurt Valdhajm


 

Ostvarenje Danka Vasovića govori o zločinu nemačkih vojnika i ustaša na Kozari i u logoru Jasenovac kao i o skrivenom učešću bivšeg generalnog sekretara UN i predsednika Austrije, Kurta Valdhajma, u tim zločinima.


"Preporuke Muzeja 'Jad Vašem' u Jerusalimu i Memorijalnog muzeja holokasuta u Majamiju najjače su preporuke koje jedan autor može da dobije, jer film analiziraju eksperti koji ga, uvrštavajući ga u postavke, u potpunosti prihvataju kao novo otkriće i nepoznate istorijske činjenice o tome da je Kurt Valdhajm odgovoran za zločine na Kozari i u Jasenovcu", rekao je Vasović.


Prošle godine film "Valdhajm - Skriveno zlo" prikazan je u zvaničnoj konkurenciji prvog Njujorškog filmskog festivala i dobio je specijalnu nagradu. Prikazan je i na Tajms skveru u centru Njujorka.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.09.2011. 09:33
Part 1 Ne treba smetnuti sa uma da je Danko Vasovic zajedno sa Natasom Markovic(vlasnicom izdavacke kuce Plavi jahac)napravio prevaru sa dokumentom odnosno naredbom Kurt Valdhajma da se izvrsio streljanje dece i drugog stanovnistva na Kozari. O tome je pisala Ilustrovana Politika koja je zbog zainteresovanosti citalaca, nastavila kroz vise brojeva da se bavi tim otkricem koji je 'zapalio' Svet. Ne secam se tacno, ali znam da su on i Natasa uzeli lepe pare prodavsi kao originalani dokument jednom svetkom poznatom magazinu. koji je objavio kao exkluzivu. Medjutim nije proslo mnogo vremena kada se otkrilo da dokuiment datira iz godine kada je navodno otkriven, 80-tih.
Nedelja 18.09.2011. 09:46
Part 2 Napravili su glupu gresku(a inace da nisu bila bi to stvarno bomba-vest kao sto je u prvi momenat delovala u celom Svetu) tako sto su navodno originalni dokument otkucali na pisacoj masini Olimpji koja je bila modernog datuma, napravljene posle rata. Da su kojim slucajem otkucali na nekoj masini pre rata, bili bi svetske zvede i verovatno se okitili nekom vecom nagradoma za novinare kao sto je Pulicerova nagrada, jer je sve ukazivalo da ce se tako nesto desiti. Danko i Natasa su od uzetih para koje niakada nisu vratili, potrosili tako sto je ona otvorila kafic u centru grada Plavi jahac, a Danko je novac trosio putujuci po svetu(ima rezervisanu lozu vise godina unapred u Vimbldonu)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online