Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.11.2011.
13:44
J. Elšner - Vesti A

Uspeh Koljevićevog filma u Nemačkoj

"Sivi kamion crvene boje", film beogradskog reditelja Srđana Koljevića, koji je pre sedam godina nemačkoj publici premijerno bio prikazan na Internacionalnom filmskom festivalu Manhajm-Hajdelberg, gde je doživeo ogroman uspeh osvojivši tri nagrade, prikazuje se ponovo na ovom festivalu u okviru jubilarnog programa kojim festival slavi 60. godišnjicu svog postojanja.

Koljević je na taj način osvojio i "četvrtu nagradu", ušavši u izbor od svega deset filmova, koji pod naslovom "Vremeplov" najbolje predstavljaju svaku od šest decenija ovog, posle Berlinskog, najstarijeg filmskog festivala u Nemačkoj.


Koljevićev film je svrstan uz filmove Fransoa Trifoa iz 1959, Vima Vendersa iz 1970. i Džima Džarmuša iz 1980. godine, tada još nepoznatih režisera koji su svoje filmske prvence prikazali najpre u Manhajmu, a potom su postali legende.

I nizu drugih danas čuvenih režisera ovaj festival je poslužio kao odskočna daska.

Primeri su nemački režiser Rajner Verner Fasbender, čije ime nosi jedna od nagrada festivala, ali i Atom Egojan, koji je pre dve godine ponovo došao u Manhajm da bi primio nagradu "Master of Cinema".

 
Srđan Koljević

"Filmovi su odlični", jednodušna je ocena filmskih kritičara, predstavnika filmske branše iz celog sveta kao i pripadnika sedme sile, njih nekoliko stotina koji prate festival.

Među njima su i ugledni filmski kritičar iz Beograda Milan Vlajčić, kao i umetnički direktor Festa, Borislav Anđelić, inače redovni gosti festivala u Manhajmu, koji potvrđuju da ovaj festival spada u red najboljih, kako po kvalitetu filmova tako i po organizaciji i atmosferi.

Ove godine vlada posebno slavljeničko raspoloženje, kao i izuzetan interes publike koja ima prilike ne samo da gleda filmove već i da se susretne i razgovara sa brojnim režiserima, glumcima i producentima.

Atmosfera iz foajea bioskopskih dvorana

Očekuje se da će festival do nedelje, kad se završava svečanom dodelom nagrada u Manhajmu, posetiti najmanje 60.000 gledalaca.

Večeras projekcija

 

Informacija za one koji bi film "Sivi kamion crvene boje" hteli da pogledaju u biskopskoj atmosferi. Za to će imati priliku večeras u Manhajmu, u glavnoj festivalskoj dvorani u "Stadthaus", a projekcija počinje u 23 sata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online