Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.03.2010.
07:10 >> 12:50h
Vestionline A

Oskar: ''The hurt locker'' najbolji film

Američka filmska akademija noćas je u holivudskom Kodak teatru u Los Anđelesu 82. put dodelila filmske nagrade Oskar u preko 20 kategorija, a prestižna nagrada za najbolji film pripala je ostvarenju Ketrin Bigelou ’’The hurt locker’’.

Bigelovoj je to bio drugi Oskar večeri, pošto je nagrađena i u konkurenciji za najbolju režiju, upravo za film ’’The hurt locker’’.

Zanimljivo je da je ona prva žena koja je dobila Oskara u konkurenciji režisera, kao i da je u direktnom duelu pobedila svog bivšeg muža Džejmsa Kamerona, koji je u istoj kategoriji bio nominovan za režiju blokbastera "Avatar".

Za najbolju režiju su takođe bili nominovani Kventin Tarantino (Inglourious bastards), Li Denijels (Precious) i Džejson Ritman (Up in the air).


Prvi put ove godine bilo je ukupno deset pretendenata na priznanje u ovoj kategoriji, među kojima blokbaster "Avatar" Džejmsa Kamerona i "Prokletnici" Kventina Tarantina.

Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Sandra Bulok za ostvarenje u drami "The blind Side". Zanimljivo je da je Sandri Bulok pripala i ovogodišnja Zlatna malina za najgoru žensku ulogu u protekloj godini za rolu u komediji "Sve o Stivu" (All about Steve).

Pored Bulokove, za najbolju žensku ulogu konkurisale su oskarovke Helen Miren (The last Station) i Meril Strip (Julie and Julia) kao i nova lica Keri Muligan (An Education) i Gaburi Sidibe (Precious).

 
Oskar za najbolju glavnu mušku ulogu pripao je Džefu Bridžisu za ulogu ostarelog kantri pevača u filmu "Crazy Heart". Ostali pretendenti bili su Džordž Kluni (Up in the air), Kolin Firt (A single man), Morgan Frimen (Invictus) i Džeremi Rener (The Hurt Locker).


Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je Mo'Nik za ostvarenje u filmu "Precious", a u trci su bile i Penelope Kruz (Nine), Vera Farmiga (Up in the air), Megi Gilenhal (Crazy heart) i Ana Kendrik (Up in the air).

Oskar za najbolju sporednu mušku ulogu pripao je Kristofu Valcu za ulogu u filmu ''Inglourious bastards". Za ovu nagradu nadmetali su se i Met Dejmon (Invictus), Vudi Harelson (The messenger), Kristofer Plamer (The last station) i Stenli Tuči (Lovely bones).

Nagradu za najbolje ostvarenje van engleskog govornog područja, dobio je argentinski film "El secreto de sus ojos", a u konkurenciji su bili izraelski "Ajami", francuski "Prorok", peruanski "Mleko tuge" i prošlogodišnji kanski pobednik i dobitnik nagrade Evropske filmske akademije za najbolji film "Bela traka" Mihaela Hanekea.

Među ostalim priznanjima, za najbolji animirani film proglašen je "Up" (Do Neba) Pita Doktera i Boba Petersona, koji je bio nominovan i za najbolji film, a za priznanje u toj kategoriji nadmetali su se i "Koralina i tajanstveni svet", "Fantastični gospodin Foks", "Princeza i žabac" i "The Secret of Kells".


Ove godine izuzetno, gala svečanost je zakazana u martu kako bi bilo izbegnuto preklapanje termina sa Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru u Kanadi, koje su tokom prošlog meseca bile centralni TV događaj u Severnoj Americi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online