Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 23.11.2013.
12:38
M. Purić - Vesti A

Sikorski oduševljen Teslom: Snimio dva filma

Amerikanac Džozef Sikorski snimio je do sada dva filma o Nikoli Tesli. Prvi je dokumentarni "Kula ka ljudima", koja govori o poslednjoj Teslinoj laboratoriji Vordenklif na ostrvu Long Ajlend, stotinak kilometara od Njujorka, a drugi je igrani film "Fragmenti sa Olimpa", koji je uradio sa koautorom Majkl Kalominom.

Vladimir Jelenković, direktor Telsinog muzeja iz Beograda (levo), Mirjana Živković, gen, konzul R. Srbije u Njujorku i Džozef Sikorski
 

Opčinjenost Teslom započela je za Sikroskog, filmskog reditelja, producenta, scenaristu i velikog Teslinog obožavaoca, pre 13 godina kada je u jednoj knjižari nabasao na nekakav materijal u kojem se govorilo o tome kako je FBI, posle Tesline smrti, istraživao njegov rad. U priloženom FBI dokumentu govorilo se o smrtonosnim zracima i bežičnoj energiji i to je veoma privuklo njegovu pažnju.
 

- Počeo sam da čitam o Tesli i što sam više čitao moja opsesija njime je postajala sve veća. Nisam mogao da poverujem da sam prošao kroz ceo obrazovni sistem u Americi i da nisam nikada čuo o njemu. Onda sam odlučio da krenem u misiju koja bi podigla svest o Tesli i njegovim dostignućima. Želeo sam da pokažem kako se borio i da ispravim istorijsku nepravdu, kaže Sikroski za 'Vesti' i nastavlja:


- Pošto radim u filmskoj industriji mislio sam da je ostvariti ovu misiju najbolje kroz film i tako su nastali 'Fragmenti sa Olimpa'. Ja i Majkl Kalomino odlučili smo da kažemo Teslinu priču kroz istinito FBI ispitivanje njegovih istraživanja. U isto vreme saznao sam da je Teslina laboratorija na Vordenklufu (od koga sam udaljen 40 minuta) u lošem stanju i da postoji opasnost da bude prodata. Moj tim i ja smo se onda okrenuli tome i povezali se sa grupama poput 'Teslinog naučnog centra' kako bismo sačuvali labaratoriju. Kao što znamo novac je sakupljen 2012. za Muzej putem istorijskog poduhvata koji je pokrenuo Metju Inman. Restauracija će koštati milione, a mi smo onda odlučili da napravimo dokumentarni film o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Vordenklifa. Film se zove 'Kula ka ljudima'. Sada radimo

Genije i heroj

- Tesla me je najpre zainteresovao zbog smrtonosnih zrakova i zbog mašine za pravljenje zemljotresa. Međutim, što više saznajem o njemu to sam opsesivniji i sada sam mnogo zainteresovaniji za za neke druge tehnologije koje je razvio. Iz moje perspektive on nije ni morao da izume antigravitacionu mašinu da bi osvojio jedno od najviših mesta u kulturi i nauci. Njega već čini herojem to što je radio za dobrobit čovečanstva, a bez ikakvih ličnih finansijskih interesa - podvlači Sikorski.

postprodukciju i radimo sve da završimo film do Teslinog rođendana u julu.


Džozef Sikorski kaže da su on i njegov tim kroz 13-godišnje pravljenje dva filma o Tesli prošli mnoge testove i turbulencije.

- Otkako je igrani film 'Fragmenti sa Olimpa' dobio nagradu za najbolji scenario na Internacionalnom filmskom festivalu na Long Ajlendu, i otkako je bio četvrtfinalista na najvećem takmičenju scenarija u Americi, interesovanje za Teslu se povećalo. Nažalost, mnogi su želeli da ga predstave u negativnom svetlu, pre svega kao ludog naučnika. Međutim, naša misija je upravo bila da filmom odstranimo zablude o njemu, pa smo propustili četiri ponude. Shvatili smo da moramo da zadržimo kontrolu nad filmom ako želimo da prezentiramo tačan Teslin portret, pa smo se delom okrenuli ka nezavisnoj produkciji. Dobili smo veliku podršku značajnih ljudi, a našoj misiji pridružila su se neka velika holivudska imena, kao što je Majkl Lernar, nominovan za Oskara, glumica Šon Jang, poznata iz filmova 'Blade Runner', 'Njall Street', glumac Leo Roši i kinematograf Haurad Dž. Smit iz "Hari Potera" i "Matriksa".


Uspeli smo da nekako prikupimo pare kako bismo nastavili predprodukciju, ali smo onda pomislili da bi bilo bolje da novac doniramo za tadašnje prikupljanje sredstava za otkup Tesline laboratorije Vordenklif i onda smo donirali 30.000 dolara Teslinom naučnom centru.


Sa druge strane, naš dokumentarni film 'Kula do ljudi' imao je mnogo drugačije iskustvo. Bila je velika čast intervjuisati tako mnogo značajnih ličnosti koje su bile vezane za Teslu, kao što je Njilliam Terbo, poslednji čovek koji je sa Teslom u krvnom srodstvu ili kao što je Mirjana Živković, generalni konzul Republike Srbije u Njujorku.
 

- Primamo podršku od srpske Vlade i Teslinog muzeja iz Beograda. Oni su nam dali retke fotografije i nacrte tako da smo uspeli da rekonstruišemo kulu Vordenklif za naš dokumentarac. Jedva čekamo da nastavimo da podižemo svest o Nikoli Tesli u Americi - kaže Sikorski.

Saradanja sa Marinom Arsenijević

 

Sikorski i Marina

Džozef Sikorski kaže da je bilo pravo zadovoljstvo raditi sa beogradskom pijanistkinjom Marinom Arsenijević, koja komponuje muziku za njihov film 'Kula ka ljudima'.

- Ona je veoma posvećena, talentovana umetnica i bilo je pravo zadovoljstvo slušati je kako svira. Jedva čekam da sarađujem sa njom na njenoj sledećoj turi koja će biti uobličena scenama iz 'Kule ka ljudima', a radićemo takođe na prikupljanju nekih donacija za projekte vezane za Teslu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.11.2013. 15:05
Svaka čast! Nepoznavanje Tesle i njegovog doprinosa čovečanstvu je jedna od najvećih nepravdi ikada!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online