Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.03.2017.
18:01
S. Đurić - Vesti A

Tata kao diktator

Film "Oslobođenje Skoplja" u režiji Radeta i Danila Šerbedžije premijerno je prikazan pred beogradskom publikom u okviru 45. Festa.

Vesti
Rade Šerbedžija pokazao publici najnovije ostvarenje nastalo u saradnji sa Danilom Šerbedžijom

- "Oslobođenje Skoplja" je životni san njegovog oca. Još '90-ih godina se dogovarao sa Žikom Pavlovićem, koji je napisao scenario, ali tata nije bio zadovoljan. A onda se Rade pre osam-devet godina bacio na posao - kaže reditelj Danilo Šerbedžija i ističe da je film nastao na osnovu istoimene predstave u režiji Ljubiše Ristića u kojoj je i sam igrao.

- Tada sam imao 10 godina i igrao sam malog Zorana. U pitanju je priča o ratu iz dečje perspektive, a ideja praštanja je naglašenija u filmu. Kako nikada sam nije režirao, Rade, koji glumi i jednu od glavnih uloga, zamolio me je da se latim režije. Ja sam mu rekao da dolazi u obzir samo ako obojica režiramo film - ispričao je Danilo i istakao da je bilo jednostavno raditi s ocem, ali da to iskustvo više ne bi ponovio.

- Ne mislim ništa negativno i loše. Režiserova, koliko god da prihvata savete od članova ekipe jer je film timski rad, njegova mora biti poslednja. Ali kad imate dva reditelja i dve poslednje, onda je neminovno da dođe do sukoba mišljenja. Na kraju je Radetova morala biti zadnja - dodaje Danilo u šali.

On ističe da film jeste iz dečje perspektive, ali da je poruka za odrasle.

- Nažalost, ponovo imamo uplakane dečje oči zbog rata i decu bez doma. Poruka filma je da nijedno dete ne bi smelo zbog ratnih strahota da odraste pre vremena. Mi umetnici uvek pokušavamo da pokažemo da je dosta ratova i strahota. Nažalost, ne odlučujemo mi, a naš glas nije dovoljno jak. Međutim, siguran sam da nikada nećemo odustati.

Osim sa ocem, koji ima zavidnu glumačku reputaciju, Danilo je u filmu "Oslobođenje Skoplja" sarađivao i sa sestrom Lucijom. U početku se protivio da ona glumi u filmu, ali sada kaže da je ostvarila jednu od svojih boljih uloga.

- Nisam želeo da Lucija glumi u filmu jer sam smatrao da lik treba da igra makedonska glumica. Uz sve to, tri meseca pre prve klape ona je slomila kuk. Međutim, bila je uporna i na kraju sam pristao. Sada sam ponosan na nju. Da bi što bolje savladala makedonski jezik, Lucija je mesec dana boravila u Makedoniji i sa njihovim glumcima učila i vežbala jezik - otkriva Danilo.

Od predstave do filma

Film "Oslobođenje Skoplja" rađen je u makedonsko-hrvatsko-finskoj koprodukciji po pozorišnoj predstavi Dušana Jovanovića. Priča prati propadanje jedne porodice u Drugom svetskom ratu.

U centru pažnje je dečak koji živi s majkom pod nemačkom okupacijom, dok mu je otac u partizanima.

U želji da spasi sina i sebe, majka stupa u blisku vezu sa nemačkim oficirom kod koga je zaposlena. Šerbedžija je svojevremeno igrao u ovoj predstavi, pa je više od dve decenije pokušavao da snimi i film.

"Oslobođenje Skoplja" bio je u širem izboru za Oskara van engleskog govornog područja kao predstavnik Makedonije.

Pored Radeta i Lucije Šerbedžije u filmu igraju i Deniz Abdula, Kire Acevski, Stefan Arsić, Hristina Dimovska, finski glumac Miko Nousijainen, Lucija Šerbedžija, dok je glavnoj junaka dečaka Zorana dočarao debitant David Todosovski.

- Bili smo blizu da uđemo u uži izbor za Oskara, ali nismo imali vremena za promociju, a nije bilo ni para - rekao je Rade Šerbedžija.

Bioskop "Vlada Divljan"

Beogradska premijera bila je u okviru Festa, a film je prikazan u Centru za kulturu "Vlada Divljan" na Paliluli, čime je zvanično otvoren bioskop.

- Divno je što se bioskop zove po jednom šarmantnom gospodinu i Beograđaninu Vladi Divljanu koji je imao dar za sve, ne samo za pesme koje je pisao. Raduje me što vlada veliko interesovanje za ovogodišnji Fest i što ova kulturna manifestacija opet postaje značajan festival u svetu i Evropi jer Beograd to zaslužuje - rekao je Šerbedžija.








 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online