Utorak 4. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.05.2011.
01:11
Vestionline A

Ko je kriv za eksplozije po Beogradu?

Serija eksplozija u poznatim lokalima i diskotekama u tranzicionom Beogradu nosi sve više žrtava. Mediji su puni nagađanja o vinovnicima. U isto vreme, glavni junak romana Nikola, mladi menadžer jednog velikog stranog investicionog fonda, priveden je u policijsku stanicu zbog bezazlenog izgreda. On pozorniku, svom čuvaru u pritvoru iznosi tvrdnje o vinovnicima serije eksplozija koje odudaraju od glavne medijske verzije. Da li napadi na beogradske noćne klubove ipak imaju političku pozadinu, kako pretpostavljaju štampa i televizija, ili ličnu, nastalu ogromnim razočaranjem jednog mladog poslovnog čoveka u ljubav? Uz ove dve postoji i treća "mogućnost“, koja unosi posebne obrte u roman "Plastic" Ivana Jovanovića, uzbudljiv do poslednje reči...

Ovu knjigu možete poručiti putem interneta.

"Neobično je da u našoj javnosti, neizlečivo zavisnoj od glasina, nije procurela priča o tome kako je Frederik Begbede prilikom svojih čestih poseta Beogradu ostavio iza neprijateljskih linija jednog svog agenta-spavača sa zadatkom da u kritičnom trenutku napiše roman koji će u sebi spojiti triler, društvenu kritiku i opis naličja svega onoga što smo hteli a nismo želeli od tranzicije.“ Dimitrije Vojnov

"Uzbudljiva priča o generaciji koja je izgubila sve iluzije.“ Goran Gocić


"Roman o savremenom svetu nasilja i cinizma u kome se žestoko prepliću stvarnost i fikcija i junaku koji žestoko, bez kompromisa, do poslednjeg daha, traga za smislom vlastitog života.“ Predrag Dragosavac, Radio Beograd 202

Govoreći o svom romanu koji je objavila "Laguna", Ivan Jovanović je istakao da je "Plastic“ filozofski triler sa jakom političkom konotacijom, ali ne političkom u onom smislu na koji smo mi navikli, nego nekom vrstom revolucionarne potke koja bi trebalo da natera čitaoce da kad ga pročitaju, odluče da promene nešto u svom ponašanju i životu".


"Glavni junak u romanu radi to što radi da bi naterao ljude da više ne ignorišu stvarnost koja ih okružuje" dodao je Jovanović i precizirao da je i njega motivisala želja, da više ne ignoriše ono što se dešava.

"To je jedan trans-žanrovski post-modernistički roman, zato što u sebi kombinuje i filozofski roman i triler i neku vrstu scenarija i filozofske drame" definisao je svoje delo Jovanović i zaključio da je "napisan i kao neka vrsta filmskog scenarija, jer se tako odvija, takav mu je ritam, vrlo kinestetički, i u tom smislu kinestezije sve funkcioniše".

Ivan Jovanović (Beograd, 1980) završio je osnovnu školu i Filološku gimnaziju u Beogradu, gde je i diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti, Odsek dramaturgije, 2006. godine. Iste godine boravio je na stručnom usavršavanju na Mauritz Binger filmskom institutu amsterdamske Akademije umetnosti.


Autor je više pozorišnih drama i filmskih scenarija, od kojih je jednočinika "Odabrani" dobila prvu nagradu na dramskom konkursu Niške art fondacije 2007. i postavljena tokom 2008. u Narodnom pozorištu u Nišu kao deo dramskog triptiha "Odabrani i uništeni", u režiji Kokana Mladenovića. Predstava je tokom 2008. dobila nagradu za najbolju predstavu na petom Joakimfestu u Kragujevcu.

Autor je i scenarija "Spaseni", sa kojim je učestvovao kao jedan od dvanaest izabranih projekata iz Jugoistočne Evrope na Balkan Film Fund-u u okviru Solunskog filmskog festivala 2004. godine.

Reditelj je i scenarista dokumentarnog filma "Skok u beskraj" o poznatom baletskom umetniku Miloradu Miškoviću, u produkciji UNESCO Art Department-a za igru i Istorijskog arhiva Beograda.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online