Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.12.2009.
13:50
J. L. Petković - Vesti A

Tragam za srpskim korenima

Na njenim slikama svetlost rasteruje tamu. Đina Šenk Roš, umetnica koja je zadovoljila i zahtevnu italijansku publiku i kritiku, već godinama stvara daleko od očiju srpske javnosti, iako je poreklom iz ugledne beogradske porodice razvejane, kao i mnoge, tokom Drugog svetskog rata.

Njena životna priča kao da je izronila sa stranica istorijskih romana, golica maštu i uspomene na kraljevski dvor i prizore s početka prošlog veka.
 

Đinin deda Sebastijan Roš se 1881. godine iz Slovenije preselio u srpsku prestonicu, gde je napustio katoličanstvo i prešao u pravoslavlje. Gradio je mostove (i danas postoji njegov most preko Kolubare kod Valjeva), puteve, kuće, ogradio Sabornu crkvu.

Pozirala Paji Jovanoviću
 

- Blizak prijatelj mog dede i oca bio je srpski slikar Paja Jovanović. On je slikao moju baku, kao i mog oca i majku. U svom vlasništvu imam sliku moje majke koju je napravio dok je bila u Beogradu, a ja kao devojčica pozirala sam mu za grafiku, koju i danas čuvam - kaže Đina Šenk Roš.

Imenovan je za državnog savetnika za gradnju 1890. godine. Njen otac Dušan Roš sa bratom Đorđem dobrovoljno se prijavio za učešće u Balkanskom ratu 1912, u kome je tri godine kasnije teško ranjen.

Đina je rođena u Švajcarskoj i do septembra ove godine, nikada nije bila u rodnom gradu svoga oca. Tada je i prvi put kročila u prelepe kuće u Katanićevoj ulici na Vračaru, koje je do tada videla samo na slikama.

- To je bio moj prvi put u Beogradu. Moj deda je u centru grada za sebe sagradio te dve kuće okružene velikim vrtom. Danas je tu smeštena ruska trgovinska delegacija. Još ranije sam videla slike kuća i bašte, i bilo mi je veoma drago što su i danas u dobrom stanju. Jedino je bašta mnogo manja sada nego što je bila ranije - kaže Đina.
 

Njen otac je tokom Drugog svetskog rata otišao u Švajcarsku. U Cirihu se venčao sa Riom Hejmerle.
 

Most preko Nišave
 

Bogati industrijalac Sebastijan Roš (rođen je 1839. u Sloveniji, studirao je tehniku u Gracu i Beču) u vreme srpskog-turskog rata podigao je pontonski most preko Nišave kod Pirota i omogućio da se srpske trupe na vreme povuku. U Srbiju je uveo korišćenje cementa, proizvodio je pragove za pruge. Njegov sin Dušan Roš koji je početkom rata otišao u Švajcarsku, u svoju otadžbinu se vratio 70-ih kao turista, a 1971. mu je vraćeno državljanstvo.

- Godinu dana nakon mog rođenja, 1948. moj otac je napustio Evropu i svoju porodicu i imigrirao u Kanadu. Tamo je ostao 12 godina. Tek pred kraj života se vratio u Švajcarsku gde je umro u svojim osamdesetim. Nisam ga srela više od deset puta u životu i zato znam malo o njemu.
 

Đina Šenk Roš je 2007. godine oduševila Toskanu postavkom "Metamorfosi Fiorentine". Tom istom počeće da gradi vezu i prve kontakte sa zemljom svojih predaka.
 

- Izložba u Beogradu će se održati u martu, u prelepim prostorijama Palate Italije. Mogućnost da pokažem svoj rad u Beogradu, nije samo interesantan i fascinirajući izazov, već mi daje i mogućnost da tragam za mojim srpskim korenima - kaže Đina.
 

Ova umetnica koja je studirala na Visokoj školi za primenjenu umetnost u Beču, a već godinama živi na relaciji Beč - Siena, slika na platnu, koristi tehniku kolaža i dodavanje površinskih materijala. Aplikacije nanosi u nekoliko slojeva, boja i kolaža.

Najvažniji rad za nju je, kaže, uvek onaj na kome radi, a u ovom trenutku to je projekat o Sijeni.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online