Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.08.2011.
12:00
G. Gligorević - Vesti A

Stvaralaštvo na dva kontinenta

Stvaranje i umetničko iskazivanje na dva kontinenta, u dve države - Kanadi i Srbiji - životna su realnost Vojina Vasovića, Kragujevčanina koji živi u Torontu. Nedavno je ovaj mladi reditelj završio magistarske studije za eksperimentalno pozorište u Torontu.

 Njegov kratki animirani film "Svakih pet minuta" osvojio je pre 10-ak dana drugo mesto u takmičarskoj selekciji Inigo film festivala u Madridu i to je zapravo bila jedanaesta nagrada koju je Vojin Vasović dobio za ovaj film.

Ekipa filma ''Svakih pet minuta'': Srđan Stevanović, Vojin Vasović i Nikola Stepković


Put ka nagradama mladom umetniku je otvorio njegov diplomski rad, kratki igrani film "Dašak", a nastavio je dokumentarac "Grupni potrtret s leđa". U međuvremenu, Vasović je osnovao produkciju "To Blink Studio" s ciljem da se "napravi kanadsko-srpska produkcija koja će snimati u Srbiji, a pre i postprodukciju raditi u Kanadi, što je u startu jeftinije, a po meni, umetnički kvalitetnije."


Pitamo ga da li može da živi od svog umetničkog rada.


- Gde ima posla, tu i radim. Na primer, zimus sam u Srbiji, u produkciji "Čuj, vidi, pokreni" radio koreo-jednočinku koja je ovog avgusta zaintrigirala gledaoce na radionicama "Čuj, vidi, pokreni: Kragujevački maraton 201", jedinstvenom kombinacijom senki i pokreta. Tek što sam stigao u Toronto iz Srbije, već krećem

Film o našem mentalitetu


Posle kratkih, dokumentarnih i animiranih filmova, mladi reditelj bi želeo da snimi i svoj prvi dugometražni film.


- U fazi sam sakupljanja novca za film koji će biti vezan za naš mentalitet i to je sve što sada o tome mogu da kažem jer će sve zavisiti od novca.

da radim na pet predstava: četiri na srpskom (od toga dve za decu pri Oplencu) i jednu na engleskom. Na engleskom radim predstavu o Aleksandru Belu, a za Srpsko pozorište Toronto režiraću "Porfirogenezu" Đorđa Milosavljevića. Sa Dobrovoljnim glumačkim društvom Polet radim "Epitaf" Dore Delbijanko. Dakle, da sad odgovorim na vaše pitanje: mogu da živim od svog rada, ali samo zato što mnogo radim, nekada i toliko da ugrožavam svoje zdravlje.


Interesuje nas i poređenje situacija u kulturi i položaju mladih umetnika u Srbiji i u Kanadi.


- U Srbiji ne manjka ideja i kreativnosti, ali postoji izrazito negativan odnos prema umetnosti, koji je sažet u viđenju da "ljudi nemaju leba da jedu", te stoga, kome je do bavljenja umetnošću. Ne shvata se koliki i kakav značaj kultura i umetnost imaju i, nažalost, to se menja samo dobijanjem novca od stranih fondova, koji onda, naravno, određuju uslove. Takođe postoji nešto što se zove beogradski lobi, koji insistira da se pare troše samo u Beogradu, i mi iz drugih gradova Srbije nemamo šanse u prestonici. U Kanadi, s druge strane, postoji zdrav sistem slobodnih umetnika, ali konstantno moraš da apliciraš za "grantove" (nepovratne kredite).

Ono što mene nervira u kanadskom sistemu jeste da se stalno kreće od nule i da se pri dobijanju takvih kredita forsiraju originalne drame kanadskih autora. To znači da se skoro ništa od klasike i savremenih svetskih dramskih pisaca ne izvodi na pozornici. U suštini, nije nimalo lako, ni tamo, ni ovde.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online