Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 12.09.2011.
08:14
J. Jelovac - Vesti A

Sumrak kulture (2): Između Šekspira i kobasice

Petar Arbutina, književnik, kritičar i urednik u izdavačkoj kući Službeni glasnik, kaže da je današnja srpska književna scena samo ostatak jedne velike književnosti. Promoviše se prosečnost i netalentovanost, a sve to plasira čitaocima kao vrhunsku književnu vrednost. Arbutina za "Vesti" kaže da ovdašnji moćnici nisu shvatili da je kultura čovekova potreba da zadovolji apetit duha i tako se preporuči večnosti.

Da li mislite da Beograd može da iznese titulu evropske kulturne prestonice imajući u vidu stanje u srpskoj kulturi?

- Ako bismo gledali s aspekta trenutnog stanja, onda bi Beograd mogao da bude prikazan kao mračni špajz na granici Evrope. Ali, s aspekta originalnosti i nasleđa svetske i evropske kulture, umetnosti, istorije i istoriografije, Beograd treba da bude prestonica evropske kulture. Ovde se tare istok o zapad, ovde su vrata istoka, dunavska kultura, vinčansko pismo, sumrak keltske, rimske, otomanske, austrougarske imperije... Sve je nekako ovde počinjalo i još češće se završavalo. Kad bi se samo prebrojali minhenski, bečki, berlinski, ženevski i drugi đaci i studenti, njihova dela i nagrade, videli bismo kako smo i koliko učestvovali u evropskoj kulturi.


Muzeji su zatvoreni godinama, a iz budžeta se za kulturu izdvaja 0,8 odsto?

- Nije problem samo u budžetu, siromaštvu zemlje, korupciji, propuštenim šansama i lošim kadrovima. To je posledica tragične i pogubne provincijske svesti koja vlada u društvu. Neguje se otpor prema kulturi kao nečemu nepotrebnom i skupom, što se ne maže na hleb. Večita dilema između Šekspira i kobasice!
 

U MRAČNOM ŠPAJZU EVROPE: Petar Arbutina

A može li kultura da zaradi?


- Ovdašnji politički bakalini i kulturni fiškali ne mogu da shvate da se od muzejskog turizma može dobro profitirati. Dovoljno je pogledati koliko druge evropske prestonice zarađuju od sličnih institucija, pa da vidimo koliko svakodnevno gubimo. A imamo šta da ponudimo. Problem je u sindromu izdržavanog deteta i večitog siročeta, što srpski političari i jesu. Oni su navikli da sve dobijaju sa strane, od bogatog ujaka iz inostranstva, pa čak i ideje, sve dok ujka ne ispostavi račun za čuvanje i izdržavanje maloumne dece.


Prošla godina bila je godina knjige. Kako je prošla knjiga?


- Nije prošla, kao što se može videti i za to ne treba biti previše vidovit. Osim male ekskurzije srpskih pisaca u Lajpcig, sajam marginalan u evropskim okvirima i pumpanja pojedinačnih sujeta nije se mnogo toga značajnog desilo.


Da li i kakvu literaturu Srbija danas čita?

- Veoma malo se čita. Kriterijumi čitalačke publike su u najvećoj meri oblikovani jeftinim fascinacijama, patetikom i sladunjavim sentimentalizmom. Ali ne treba čitaoce kriviti za to. Nisu oni krivi što u društvu niko ne promoviše autentične vrednosti, što nema elite i što na 20 televizija nema nijedne emisije o književnosti. Urednici smatraju da je to neisplativo i pričaju o marketingu u kulturi, ali njihova ideja polako pretvara Srbiju u cirkusku šatru i internat za zabludele balavce i precvale devojčure.

Kakvo je stanje u izdavačkim kućama?

- U Srbiji, realno gledajući, postoji samo nekoliko izdavača koji uspevaju da u pravoj meri žive od svog posla. Svi ostali se dovijaju kako da prežive. Stanje je uslovilo snižavanje kriterijuma na svim nivoima i dodvoravanje čitaocima na najvulgarniije načine. Ali, ne mogu da zamerim svojim kolegama na tome, oni misle da će im to pomoći da prebrode krizu.

Može li se danas živeti od pisanja?

- Može se živeti od svega što čovek dobro i kvalitetno radi. Pitanje je koliko smo spremni na kompromise da bismo bolje živeli. U romanu "Una" Mome Kapora postoji rečenica: "Jednoga dana će nas biti sramota koliko je malo trebalo biti hrabar." Mislim da je to pouka i opomena za one koji imaju uši da čuju.

Nagrade po redosledu


Kako se danas dodeljuju književne nagrade?
 

- U Srbiji postoji oko 400 književnih nagrada i na osnovu toga možemo da zaključimo da se ovde mnogo i kvalitetno piše, ali nije baš tako. Nagrade služe za održavanje privida. Treba biti dovoljno strpljiv i već će vas zadesiti neka. Možda je bolje pitanje koliko se čitaju knjige koje dobijaju nagrade i šta čitaoci i kritičari koji nisu u žiriju misle o njima.

 

Šta je u Srbiji strašno

 

Da li cvetaju samo Egzit i Guča?
 

- Ti festivali su se izborili za svoje mesto, kao što se Muzej istorije Jugoslavije izborio za više od 100.000 posetilaca godišnje, promovišući Brozovu epohu i najdražeg sina naših naroda i narodnosti. U pomenutim festivalima ne vidim ništa loše, naprotiv, to smo mi. Ali nismo samo to. Loše je što ne radi Narodni muzej, što je Narodna biblioteka renovirana više od pet godina, što ne radi Muzej savremene umetnosti, što nemamo operu, što su legati i galerije devastirani... I što niko ne smatra da je to sve strašno.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.09.2011. 09:53
Таква треба да буде европска Србија... обезпамећена и акултурална. Срећа, они који читају, то виде, па знају шта јесте а шта није - за читање.
Ponedeljak 12.09.2011. 11:42
na tv ne postoji nijedna emisija o knjizevnosti,verovatno drustvu nije bitna pismenost ovog naroda,iz gradske biblioteke sam se ispisala zato sto ne nabavljaju knjige a kad ih i kupe to bude samo jedna do koje je jako tesko doci.Dozivela sam sok kad me je jedan 24 mladic pitao u kojoj zemlji zive templari.Sta reci,jako je tesko naci sagovornika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online