Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 29.11.2011.
22:56
Vestionline A

"Ja nisam slobodan čovek"

Autobiografska knjiga Žarka Lauševića "Godina prođe, dan nikad" nije tu da bi se nesreća koja se desila rehabilitovala, ona je nastala kao suštinska potreba jednog čoveka da se obračuna sa sobom, da javno kaže nešto što duguje ne samo sebi već i javnosti, izjavio je danas glumac Branislav Lečić.

Lečić je na promociji knjige rekao da je Laušević u veoma kratkom periodu uspeo je da postane sjajan, veliki i perspektivan glumac.

Čovek koji je ubio više nikada ne može biti slobodan: Žarko Laušević
 

"Onoga momenta kada se stvar desila, nije nam ništa drugo preostalo nego da zažmurimo, zaćutimo i da molimo boga da ta žrtva ne bude takva da ostane pečat nesreće i roditeljima te dece koja su nestala, a isto tako i da bude oprošteno pred bogom i njima i njemu", rekao je Lečić. Prema njegovim rečima, Laušević je u odbrani sebe napravio "prekršaj koji ceo život vuče" i ocenio da nema veće kazne od sopstvene savesti.


"Sada Žarko živi život koji je zatvoren krug i niko od nas mu ne bi bio u koži. Ova knjiga će pomoći da ljudskost u nama proradi, a mislim i u drugima koji su žrtve toga nesretnog slučaja, da shvatimo da mora da se prašta", rekao je Lečić.


Teatrolog Jovan Ćirilov ocenio je da je neverovatno sa koliko je iskrenosti Laušević napisao svoju ispovest, gotovo jedinstvenu u svetskoj literaturi, u kojoj na "veoma mnogo strana" nema nijedne rečenice niti misli koje se ponavljaju. Prema rečima Ćirilova, u knjizi se radi o modernom tragičnom junaku, o nekome ko je najnesrećnijim sticajem okolnosti doživeo to da bude tragični junak.


Ništa nije slučajno, rekao je Ćirilov i ocenio da se "možda ništa od toga što se desilo ne bi ni desilo" da nije insistirao da postavi Njegoševo delo Lažni car Šćepan mali u kojem je Laušević glumio.


Reditelj Darko Bajić je ocenio da je knjiga prepuna iskustava za svakog umetnika i priča o tome šta se sa nama dešava kada izgubimo slobodu i hrabrost da kažemo ono što mislimo.

Advokat Žarka Lauševića Vladan Bojić ocenio je da je Lauševiću od početka oduzeto pravo na pravično suđenje.

"Žarko nikad nije bio u bekstvu, nije nigde bežao, nije nikud pobegao. Njega je u

Od sutra u prodaji

Knjiga Lauševića "Godina prođe, dan nikad" od sutra će biti u prodaji. U Srbiji će koštati 499 dinara, u Crnoj Gori će se prodavati po ceni od pet evra, a u Republici Srpskoj za deset maraka.

Americi, gde je otišao, nakon dve presude na četiri godine tek 2001. zatekao presudoliki akt kojim je osuđen na 13 godina zatvora", rekao je Bojić. On je dodao da su "neistine i zle namere bez presedana" isprljale papir na kome je ta presuda, "presuda odmazde i ucene" izbrisala staru krivičnopravnu ustanovu nužne odbrane.

Bojić je rekao da je "Žarko zalud pitao koliko je batina potrebno da bi imo pravo da odbrani svoj i život svog brata od sigurne smrti". On je rekao i da se poslednjih dana "polako otvaraju vrata" da se nepravda naneta Lauševiću ispravi.


"Naravno, ja nisam slobodan čovek. Čovek koji je ubio više nikada ne može biti slobodan. Sloboda više nikada ne može biti moja reč. Sloboda je pravo drugih da kažu šta misle o meni, sloboda je da me "slobode", svojataju, mrze i mrcvare. A ja više i ne znam šta uopšte znači ta reč", rekao je Laušević. Reč "ubico" uvek s lakoćom skine slabašnu skramu sa mojih rana, rekao je Laušević i dodao da se u zatvoru ta reč "ćuti" i tek tu ljudi postanu humani jedni prema drugima.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.11.2011. 23:08
velika je steta sto se sudbina tako surovo poigrala sa ovim velikim glumcem i dobrim covekom...procitacu knjigu prvom prilikom...kad sam po ko zna koji put citala o tome po raznim novinama sta se tad u stvari desilo, prva mi je misao bila uvek da bi ja svog rodjenog brata isto tako branila...u tom momentu ne vidis nista pada ti mrak na oci...strah me i da pomislim da neko nekom mom nanosi nasilje a jos da ga vidim na delu...naravno ni ti pokojni momci nisu tada u gnevu videli nikog i nista...Da Zarko nije reagovao njegov bi brat sigurno bio mrtav...eto tako ja vidim to po onome sto se pisalo izjavljivalo...i njemu je zivot tezak..ne bio niko u njegovoj kozi...celog zivota nosice sve to...
Sreda 30.11.2011. 08:14
Наслов књиге је савршен и говори све . Мислим да тај кобни дан никад неће Жарку проћи док године хоће . Стварно , човек је поставио и себи и свима нама питање на месту : колико је батина потребно да неко добије па да би одбранио себе и брата од сигурне смрти ? Жарко није никакав хладнокрвни убица и не дај Боже да се ико нађе на његовом месту . Сопствена савест му је као и свима нама највећи судија .....
Sreda 30.11.2011. 07:42
Мислим да уопште не треба да пишете о њему.Нека пишу Црногорци а убица је убица.Не величајте и не посвећујте простор убицама
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online