Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.05.2012.
14:02
Z. Gligorijević - Vesti A

Žigosanje u ime boga

Života Milanović iz Belice nadomak Jagodine kaže da je po zanimanju slobodni umetnik s umetničkim imenom Žil Milano. Kada je završio Školu za primenjenu umetnost u Nišu, odsek dizajn tekstila, počeo je da slika ozbiljnije. Neguje takozvani brut art, odnosno marginalnu umetnost, učestvuje na Bijenalima Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, a neka njegova dela izložena su u svetskim galerijama.

Života Milanović, slobodni umetnik

U muzeju "Landfil art" nalazi se njegova slika "Šijamasundara", koju je naslikao na ratkapni automobila. Nažalost, šira javnost je o njegovom životu saznala više nakon što su ga nepoznati huligani pet puta napali zato što je pripadnik Vajšnafske verske zajednice.
 

Rodili ste se kao pravoslavac, kako ste postali član ove verske zajednice?
- Učlanio sam se još 1984. godine. Upoznao sam se sa bratom jednog mog prijatelja, rodom iz Niša, koji je živeo na farmi u Firenci. Sprijateljili smo se i krenuli da posećujemo centar ove zajednice koji je tada bio u Zagrebu. Privukla me je definicija Boga, po kome je on u verskoj književnosti "mesto gde ceo svemir kao u gnezdo sleće". Mislim da je to filozofija sa pokrićem.
 

Objasnite nam malo tu religiju.
- To je najjednostavnija forma hinduizma i njegov izvorni oblik. Znači, reč je o obožavanju Boga kroz njegov izvorni oblik. Reč "krišna" na sanskrtu znači "sveprivlačan". U ovoj religiji ništa nije tajno, niti postoje tajni obredi.
 

Na kojim mestima se okupljaju njeni pripadnici?
- Postoje namenski napravljeni hramovi, ali u mnogim evropskim zemljama su to obične kuće, koje služe kao manastiri u kojima se živi, postoje odvojeni ašrami, velika prostorija sa oltarom i božanstvima. Bio sam na takvim mestima u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Francuskoj, Hrvatskoj i Makedoniji. Žao mi je što nisam bio u Indiji, zemlji porekla ove religije.
 

Da li vam teško pada monaški život?
- Izabrao sam da budem monah, a moje monaško ime je Đaiva Darma Dasa. U prevodu "dužnost živog bića da služi Bogu". Kada bih opet mogao da biram, izabrao bih istu veru. Pokojna majka Danica i otac Radašin nikada nisu to nisu razumeli, ali su prihvatili moj izbor.
 

Neolitska kuća

Nedavno ste u Zavičajnom muzeju u Jagodini uradili rekonstrukciju neolitske. Pošto niste prvi u tome, da li je vaša kuća originalna po nečemu?
- Postoji još rekonstrukcija neolitskih kuća, ali naša je najveća napravljena u zatvorenom prostoru. Najviša tačka je 2,60 metara, dok su zidovi visoki oko dva metra. Uradili smo rekonstrukciju mogućeg izgleda neolitske kuće. Zapravo, predstavili smo polovinu objekta sa presekom zida kako bi se videla njegova struktura. Zidovi su tada pravljeni od isprepletanog pruća, koji je sa obe strane oblepljen blatom, tačnije muljem, pomešanim sa plevom ili ostacima žitarica. Pleva je služila kao veivno sredstvo da komadi blata ne bi otpadali i da zidovi ne bi pucali. Unutar kuće smo postavili vatrište, predmete korišćene u domaćinstvu, poput raznih posuda, razboja za tkanje, a stavili smo i figurine nađene na različitim lokalitetima.

Ali, okolina još uvek ne prihvata vaše opredeljenje. Nekoliko puta su vas i fizički napali.
- Da. Od 2001. godine napadnut sam pet puta. Zadobio sam četiri rane u stomaku, urezivan mi je krst u glavu, a najgore mi je bilo kada su mi nožem probušili stomak, a ja sam slušao kako izlazi vazduh.
 

Da li je neko pokušao da vas zaštiti?
- Tek kada su me 2007. godine peti put napali, iskasapili po nogama i rukama i kada sam imao otvorenu ranu na rebrima, Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava iz Beograda u Strazburu je pokrenula spor. Država Srbija 2010. godine izgubila je slučaj "Života Milanović protiv države Srbije" i bila je u obavezi da mi na ime nematerijalne štete isplati 10.000 evra.
 

Da li se država žalila na ovu presudu?
-Da. Ali, sud u Strazburu je ocenio da srpske vlasti nisu delotvorno istražile napade na mene, koji su verovatno bili inicirani verskom mržnjom, a sudsko veće je navelo da vlasti nisu sprečile ponovne napade na mene.
 

Da li vam je novac konačno isplaćen?
- Novac je najmanje bitan. Nisam tužio državu zbog toga, već da bih mogao bezbedno da se krećem i da ne strahujem od ponovnog napada. Na sreću, posle nije bilo napada, ali sam i dalje diskriminisan. Kada mi, na primer, prete sa nekih foruma, obratim se poveriniku za zaštitu prava, ali niko ne reaguje. Još uvek nemam kompletnu dokumentaciju iz mog predmeta, koju nisam mogao da dobijem ni preko Rodoljuba Šabića, poverenika za informacije. Saznao sam da je država sudu u Strazburu dostavila dokument kako sam upao u prostorije TV Jagodina, maltretirao i psovao sve na koje sam naišao, a potom sam nasrnuo na nekog novinara, pa me je izbacilo obezbeđenje. Bezuspešno pokušavam da dođem do tog dokumenta. Jedino sam od jagodinske policije dobio odgovor da taj događaj nije registrovan. A kada se obratim nadležnim institucijama za taj ili bilo koji dokument odgovore mi da ga nemaju, ili mi pošalju nešto sasvim drugo. Čak i kada im Šabić pošalje rešenje po kome su po Zakonu o dostupnosti informacija dužni da mi dostave tražen dokument, ne dobijem to što mi treba.
 

Šta možete da uradite?
- Mogao bih da pokrenem upravni spor, ali pitanje je da li bih i tada dobio potrebne papire. Da li treba ponovo državu da tužim zbog takvog bahatog ponašanja?
 

Da li ste prihvaćeni kao slikar?
- Učestvujem na Bijenalima i sarađujem uglavnom sa Amerikom, jer se ta sirova umetnost ovde ne ceni. Kad god imam mogućnost pošaljem svoje radove. Dobijam veoma pozitivne kritike za izložene radove.
 

U Jagodini ima puno slikara. Da li su vaša dela po nečemu originalna?
- Radim na materijalu koji mi je pri ruci, kao što su rasturene kartonske kutije, drvo, papir. Nisam kao većina koji rade ulje na platnu. Prosto svaki rad je neki moj eksperiment.
 

Bavite se i konzervatorskim radovima.
- Arheološka iskopavanja interesovala su me od malena. Tako sam naučio i konzervaciju. Uglavnom radim na projektima Mileta Stojića, a sarađivao sam i prilikom izrade arheološkog filma o Keltima, koji su radili Stojić i Raša Popov.
 

Može li vam neko vaše zanimanje obezbediti egzistenciju?
- Živim od umetnosti... U stalnom radnom odnosu bio sam kada sam završio školu. U konfekcijskoj firmi "Resava" u Jagodini nekoliko godina sam dizajnirao odeću. A onda je tekstilna industrija propala. Pošto stanujem u porodičnoj kući i kako sam vegetarijanac, nije mi ni potrebno puno para da bih preživeo.
 

Samouki konzervator

* Života Milanović rođen je 16. avgusta 1961. godine u Belici kraj Jagodine. U šali kaže da se nije ni ženio, ni udavao i da nema ni dečka, ni devojku. Po zanimanju je slobodni umetnik. Pored slikarstva bavi se konzervacijom, pa u šali kaže da je i samouki konzervator. Iako je sam naučio ovaj zanat, on radi na svim projektima Arheološkog instituta iz Beograda.

* Najzanimljiviji su mu bili projekti Arheološkog instituta i Narodnog muzeja iz Leskovca "Brnjička kulturna grupa u leskovačkom kraju", zatim projekat Arheološkog instituta i Narodnog muzeja iz Čačka "Sahranjvanje pod humkama u čačanskom kraju", a radio je i na projektima Arheološkog instituta i Zavičajnog muzeja u Jagodini, kao i Narodnog muzeja u Vranju i Gornjem Milanovcu.

* Živi sam u roditeljskoj kući.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online