Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 17.06.2012.
14:24
T. Božović - Vesti A

"Muž me izdržavao da budem pisac"

Poznata srpska književnica, Ljiljana Habjanović Đurović, u intervjuu za "Vesti" je govorila o tome kako se usudila da pre 16 godina ostavi siguran posao i platu da bi počela da se bavi pisanjem, ali i o tome kako joj danas izuzetno zadovoljstvo pričinjava činjenica da mladi koji čitaju njene knjige "teraju" roditelje da to rade i oni.

Ljiljana Habjanović Đurović, književnica
 

Objavili ste novi roman "Sjaj u oku zvezde". Koliko mladi čitaju vaše knjige?


- Uvek sam ganuta kada na raznim promocijama i sajmovima čujem podatke koliko mladi ljudi vole da čitaju moje knjige. Mladi u Srbiji su veoma obrazovani i produhovljeni. Drago mi je kada čujem da svojim roditeljima preporučuju moja dela.

Da li mediji u Srbiji posvećuju dovoljno pažnje književnicima i drugim umetnicima?


- Retko koja televizija prikazuje emisije posvećene piscima. To radi samo još RTS, ali u nekim čudnim terminima. Često mi se desi da ne mogu da gostujem u nekoj emisiji. Ne zato što oni mene ne zovu, već što to nije prikladno mesto za promociju knjige. Ne osećam se prijatno, niti mislim da mi je tu mesto.

Koga najviše cenite od domaćih pisaca?


- Ne volim da odgovaram na ovakvo pitanje, ne zato što nikoga ne cenim, već se dešava da zaboravim nekog velikog autora. Smatram da ima dosta kvalitetnih pisaca, neće se oni uvrediti ako ih ja zaboravim, ali mene posle grize savest. Jedinog koga bih sada izdvojila jeste Dobrica Ćosić.

Kako se danas u Srbiji živi od pisanja?


- Veoma teško, kao i od bilo kog drugog posla. Možete završiti fakultet, ali da se sasvim nečim drugim bavite u svom životu, a da vam to mnogo više uspeha donese nego što ste očekivali. Danas se ne bih usudila da napustim siguran posao i platu, kao što sam uradila 1996. godine. Podrška je najveća i najbitnija stvar, a ja sam ceo život želela samo da pišem. Kada sam pisala prvu knjigu "Ženski rodoslov" nisam radila pola godine, ali sam neizmerno u tome uživala. Moj suprug mi je rekao da ne brinem i da ćemo bez moje plate živeti isto kao što smo ranije. Od tada mi je život drugačiji.

Gde se nalaze domaći pisci u svetu?


- Veliki je uspeh kada se pesma nekog našeg autora nađe u nekom deliću stranih novina. Mi pišemo na malom jeziku, mala smo kultura, pa su sve to veliki proboji. Moje knjige su prevedene na 12 jezika i nailazim na dobar prijem u svetu i to me beskrajno raduje.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.06.2012. 14:36
Pozdravljam ovu divnu zenu i talentovanog pisca...dosts njenih knjiga sam procitsala kao i moja familija...Ovu zadnju jos nisam i prvom prilikom cu je nabaviti...poruka ostalima...procitajte sve od nje uzivacete...
Petak 29.06.2012. 13:48
Greši spisateljica, mladu u proseku u Srbiji čitaju vrlo malo, ili nikako. Kad god odem u gradsku biblioteku, tamo nema nikoga sem bibiliotekara. Ali su kafići puni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online