Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 23.08.2012.
11:18
B92 A

Pontije Pilat će dobiti svoj film?

Rimski prokurator koji je naredio raspeće Isusa Hrista je poslednja u nizu biblijskih ličnosti čiji će život najverovatnije biti prenet na veliko platno.

Pontije Pilat na Masisovoj slici "Ekce homo"
 

Filmovi zasnovani na životima Noja, Mojsija i sukobljene braće Kaina i Avelja trebalo bi da stignu u bioskope u narednih nekoliko godina, pod budnim očima reditelja Darena Aronofskog, Stivena Spilberga i Vila Smita.

Holivud opsednut Biblijom

Deadline je objavio u julu da se Vil Smit sprema da režira prvenac "The Redemption of Cain" (Kainovo iskupljenje) u kome bi trebalo da igra i naslovnu ulogu.

"Noje" Darena Aronofskog već je počeo sa snimanjem - Rasel Krou je u glavnoj ulozi, dok Stiven Spilberg i Ridli Skot pripremaju, svaki za sebe, filmske epove o Mojsiju.

Kao da to nije dovoljno biblijskih junaka na jednom mestu, sada je i holivudski studio Warner Bros "bacio oko" na produkciju filma o nešto manje omiljenoj ličnosti iz Novog zaveta: Pontiju Pilatu.

Izvršioci studija su otkupili scenario Vere Blasi (Woman on Top) u nameri da snime visokobudžetni istorijski ep. Njen scenario prati Pilatov razvoj od osetljivog mladića i sina rimskog plemića, do neodlučnog prokuratora Judeje, zaključno sa čuvenim naređenjem da se Isus Hrist razapne na krst.

Scenario prikazuje rimskog prefekta (vladao je 26-36. god) kao nesrećnu figuru uhvaćenu u sred antagonističkih verskih frakcija koji je bio primoran da donese sudbinsku odluku nakon što je shvatio da mu očajnički treba podrška naroda.

U priči se, osim Hrista, pojavljuju imperatori Kaligula i Tiberije kao i ličnosti iz Novog zaveta Jovan Krstitelj, Saloma i Marija Magdalena.

Blasijeva je rekla za sajt Deadline da je skoro deset godina vršila istraživanja za priču, pre nego što je napisala komad koji je "80 odsto zasnovan na istorijskim činjenicama a 20 odsto na dramskoj slobodi”.

"Iz rimskih i jevrejskih istorijskih knjiga i iz četiri Jevanđelja dobijate sve dostupne podatke, a onda imate prostora za spekulaciju i tumačenje lika Pontija Pilata i njegovu dilemu.

On je sjajna figura za ilustraciju konteksta u kom se Raspeće odigralo. Ako na njega gledate iz perspektive rimskog prefekta toga vremena, to vam ostavlja prostor za istraživanje političke situacije u Judeji i šta je tačno značilo živeti u zemlji pod okupacijom Rimskog carstva”.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.08.2012. 17:30
Ovde je Pontije Pilat prikazan kao dlakavi Raspućin, a poznato je da je u rimskim višim kastama bio negovan kult glatke kože - depiliralo se celo telo i lice. Dlakav čovek je smatran za prostaka, ili sužnja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online