Nedelja 9. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 22.11.2012.
22:12
Blic A

Velika borba za 50 nacionalnih penzija

Glumci Predrag Ejdus i Tanja Bošković, pisci Božo Koprivica, Jaša Grobarov, reditelj Slobodan Šijan, ali i kompozitor brojnih estradnih hitova Milutin Popović Zahar, nalaze se među 396 kandidata za dobijanje nacionalnih penzija.

 Ko (ne)će biti izabran: Među 396 javnih ličnosti predviđene su penzije za samo 50

Za jednu od oko 50 penzija koliko će biti podeljeno najozbiljniji kandidat je glumica i pevačica Olivera Katarina, piše Blic.

Glumica iz nagrađivanog filma Saše Petrovića “Skupljači perja” koju je francuska štampa svojevremeno opisivala kao “Divu na čijim grudima gori Kan” i muzički tvorac mnogih estradnih zvezda Milutin Popović Zahar, kako saznajemo, naćiće se među dobitnicima penzija.

 Među skoro 400 prijava za nacionalno priznanje najveće nedoumice javnosti vezane su za kandidate Udruženja dramskih umetnika Srbije i Udruženje estradnih umetnika.

"Ispraviti nepravdu prema Kusovcu"


Grupa intelektualaca, među kojima su Olga Jevrić, Svetlana Stević, Velizar Krstić, predložila je Nikolu Kusovca za dobijanje nacionalne penzije. U njihovom pismu se ističe da je sramno što je ovaj istoričar umetnosti zaobiđen prošle godine i traže da se ispravi nepravda i da mu se penzija dodeli retroaktivno.

Ljiljana Đurić, predsednica Udruženja dramskih umetnika Srbije, kaže da bi objavljivanjem imena moglo da dođe do negativnih komentara.


"Mi smo Ministarstvu kulture dostavili predloge kandidata, ali zbog eventualne reakcije javnosti na kandidature i izostavljanje nekih umetnika ne želimo da otkrivamo njihova imena dok to ne učini zvanična komisija", kazala je za list Blic Ljiljana Đurić.

Ona objašnjava da kandidate mogu da predlože i pojedinci i grupe građana.

"Oni od udruženja traže mišljenje kako bi poboljšale biografije svojih kandidata", kaže Ljiljana Đurić.

Predrag-Miki Manojlović i Tanja Bošković nisu na listi onih koje je predložilo Udruženja dramskih umetnika, kako se ovih dana spekulisalo u javnosti, nego su na listi filmskih umetnika, piše Blic.

Filmadžije su predložile i Dragomira Zupanca, Dragoslava Lazića, Nikolu Lorencina, Ivan Bekjareva.


Podsmeh javnosti ovih dana izaziva spekulacija da je i pevač narodnih pesama Dragoslav Mihailović Kanarinac kandidat za nacionalno priznanje za vrhunski doprinos kulturi.

Četvrtak 22.11.2012. 22:26
Нисам видио да је неко предложио Мицу Трофртаљку, кад су толики умјетници на списку, нека и њу метну.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online