Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.11.2012.
11:24
Mondo A

Beograd u "kandžama" Marka Vidojkovića

Novi roman mladog književnika Marka Vidojkovića, "Kandže 2 - Diler i smrt", je smešten u jedan paralelni Beograd u relativno bliskoj budućnosti, koja se, kaže, možda nikada i neće desiti.

 To je paralelni Beograd, priča je smeštena u blisku budućnost i nadam se da će u njoj ostati zauvek
 

U okviru projekta "Priče o Beogradu" u sredu uveče je u Kuli Nebojša Marko predstavio svoje novo književno čedo i pričao o rodnom gradu koji mu je postao, kaže, savršena kulisa za njegove romane, novinarstvu koje radi iz ljubavi i zbog para i naravno romanu koji je tek objavio.

Marko Vidojković rođen je u Beogradu 1975 godine. Autor je romana "Ples sitnih demona", "Đavo je moj drug", "Pikavci na plaži", "Kandže", "Sve crvenkape su iste" i "Hoću da mi se nešto lepo desi odmah", kao i pripovetke "Bog ti pomogo". Dobitnik je nagrada Zlatni bestseler i Kočićevo pero za roman "Kandže" i Vitalov Zlatni suncokret za roman "Sve crvenkape su iste".

Uvek britak i bez dlake na jeziku Marko je i "Kandže 2 - Diler i smrt" smetio u Beograd, a cela radnja se dešava u samo sedam dana.

Svaki dan je ispunjen neočekivanim i neverovatnim događajima koji su povezani sa glavnim junakom iz prvog dela "Kandži" koji je sada postao diler droge, pljačkaš, razbojnik...

"To je paralelni Beograd, priča je smeštena u blisku budućnost i nadam se da će u njoj ostati zauvek. U ovoj knjizi rokenrola nema uopšte, kao i u svetu u kojem živimo, seksa jedva da ima, ali je zato droga tu. Ona kao i život može da bude grozna, ali i da ima svoje lepe strane, od droge može da se umre, a od života mora", kaže Vidojković.

Međutim, u njegovom novom romanu drogu dele anđeli i od nje svi postaju ono što jesu - iskreni, otvoreni, vide ono što do juče nisu, imaju rešenja za probleme - kao da žive u snu.

"Živimo u jedno tromo vreme u kojem nema ideala, nema akcije, nema konkretnih ciljeva... Mrzim ovu tromost. Svojim rečnikom sam objasnio šta će nove generacije da urade, ali ko zna čija će to deca da budu i kada će to zaista i da se desi."

Kao i do sada, Marko nije imao problem sa psovkama i obećava da će i dalje u svojim romanima da koristi sve one "zabranjene" reči našeg jezika.

"Psovanje je odraz slobode jer mi pod Turcima to nismo smeli, a kada smo ih se oslobodili onda su psovke počeli da koriste svi i one su postale sastavni deo našeg jezika. Verujem da sam u svemu našao meru i uspeo da uhvatim duh vremena. Ja sam komedijaš, moram to da dodam na spisak zanimanja jer sam siguran da nikad neću postati ozbiljni drkadžija. Ponosan sam na humor u mojim romanima."

Međutim, kada je u pitanju novinarstvo Marko zna i te kako da bude ozbiljan i toga se, kaže, nikad neće ni odreći.

"To je jedan drugi svet koji je totalno odvojen od književnosti. To radim sa lakoćom i volim, posebno sada kada sam kreativni urednik u listu 'San'. Novinarstvo je i lak način da zaradim pare, ali zbog istih nikad neću pristati na cenzuru. Dok god budem mogao da kažem ono što mislim do tada ću i da se bavim tim poslom."

Roman "Kandže 2 - Diler i smrt" je već u knjižarama, a ova savremena priča u kojoj se na duhovit način prepliću snovi, realnost, stvarno i nestvarno, nagoveštava da možda ipak postoji prilika da budemo bolji i srećniji. Književnik na sve to dodaje: "Samo je pitanje da li smo živi, mrtvi, budni, drogirani ili možda sanjamo".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online