Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.01.2013.
10:36
Politika A

Kovačević: Tužiću Narodno pozorište

Moji su postupci vrlo predvidljivi. Oni se tiču prvo moje tužbe protiv Narodnog pozorišta u Beogradu, u kojoj ću tražiti da budem obeštećen, da mi se plati projektovana dobit, oštećeni ugled, reputacija i duševni bol. Ne znam da je neko na polovini projekta, kao ocvala devojka iz javne kuće najuren iz pozorišta. Dakle, to je moj prvi postupak. A drugi slede. Nisam ni ja tikva bez korena. Mogu da pustim bradu i nokte, da odem da pecam ribu ili gajim paradajz. Nije poenta u tome, kaže dramski pisac Siniša Kovačević u intervjuu za beogradsku Politiku povodom prekida probe njegove najnovije predstave "Čudesni", u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Nisam ja tikva bez korena: Siniša Kovačević, dramski pisac
 

Da li će i kada biti nastavljena, znaće se na narednoj sednici Upravnog odbora nacionalnog teatra.

"Zaprepastila me je rečenica vršioca dužnosti upravnika Dejana Savića: "Ne smem ništa da ti kažem do pojave zapisnika sa Upravnog odbora". Mislio sam da je Narodno pozorište nacionalna kulturna institucija, dakle temeljna a ne krovna, u kojoj se ne trguje heroinom i ne proizvode se tenkovi. Ne shvatam ideju ni potrebu za tom vrstom tajnovitosti, u isto vreme i za uskraćivanjem logičnog odgovora. Nema ništa logičnije od pitanja: a zašto mi se prekida proces rada. Odgovor jednostavno ne stiže.

Pročitajte još:

* Narodno pozorište cenzurisalo predstavu Siniše Kovačevića?

Na osnovu čega tvrdite da je predstava „Čudesni” cenzurisana?

"Nego šta je nego cenzurisana. Objasnite mi šta možete da zaključite iz situacije u kojoj se predstava koja je započeta sa radom prekida na pola procesa rada. Ako je objašnjenje: nemamo novca, taj se podatak znao i pre mesec dana kada smo počeli da radimo. Ako je objašnjenje: previše smo angažovani oko proslave Milanskog edikta, i to je bilo poznato pre mesec dana. Odjednom se pojavila svest o tome da je komad „Čudesni” nepodesan. Pored toga što je čudesan, očigledno da je nepodesan i da se ne uklapa u određeni koncept komesarskog upravljanja pozorištem i uopšte kulturom Srbije, koja se ovih dana zorno i vrlo agresivno nagoveštava kao budućnost srpske kulture u nekoliko narednih godina. Bojim se kao što su male boginje zarazne,tako je i mrak zarazan. Ništa nas neće sprečiti da se mrak proširi i okolo.

Čuju se i opaske da je reč o vanteatarskim razlozima?

Ako je Radoslav Pavlović u pitanju, koji je predsednik Upravnog odbora, to nisu vanteatarski razlozi. To su i te kako taetarski razlozi. Mislim da to jeste osnovni problem, o zlu i moći koja se u jednom istorijskom trenutku skupila u jednom čoveku, a kao posledica tog zla i moći javlja se obest, bahatost, samovolja. Nema predsednik Upravnog odbora pravo da postavlja i imenuje rukovodeće ljude u Narodnom pozorištu u Beogradu, a on to upravo radi".

"Suština je u zloupotrebi moći koja je izmeštena na poziciju kojoj ne pripada i zato je jako opasno. Čovek koji je tu moć uzurpirao je savetnik predsednika Republike Srbije. Držim da je bolje da savetuje predsednika da ne potpiše budžet u kojem je za kulturu opredeljeno sramotnih šest promila. To je posao savetnika predsednika Republike Srbije, a ne da zavodi red na srpskoj kulturnoj sceni od Niša do Subotice. Pri tom, nemam apsolutno ništa lično protiv njega, jednostavno je princip u pitanju".

Radnja drame „Čudesni” se dešava u manastiru Svetog Iraklija Čudesnog u Jermeniji na Kavkazu. Koji je motiv pisanja ovog dramskog teksta?

Dugo nisam napisao ništa za pozorište. Motiv je bila potreba da se vratim pozorištu posle dužeg izbivanja. Drama govorio o drugom dolasku Hrista. O tome da li ćemo ga prepoznati ili ćemo se ponovo ogrešiti. Manastir je metafora čovečanstva. U njemu je svih sedam smrtnih grehova. I pohota, i proždrljivost, i lopovluk...

"Pojavljuje se čak i gordost sa mladim slikarom koji dolazi tamo. Naišao sam na situaciju u kojoj sam uhvatio sebe u dubokom razočarenju u kojem se civilizacijski sistem vrednosti na kojem sam podizan i vaspitavan urušava na moje oči. Nestaje ideja o čovekoljublju, altruizmu, milosrđu, o tome da su neke moralne vrednosti važnije od materijalnih. Jednostavno sam morao da reagujem i to je refleksija mog dubokog razočarenja u globalizam, u ideju i potrebu da je reč interes skuplja od reči Biblija, Kuran".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online