Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.06.2013.
05:27

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Slikar živi u Nemačkoj kao car

Život u boji je mladalački san, ali život u zrelim godinama zapravo je umeće, smatra 54-godišnji Dragan Bogičić Bora, slikar iz Velikog Gradišta i direktor Narodnog muzeja koji je Gradište dobilo tek u januaru ove godine. Bogičić je dijasporac-povratnik, koji nije otišao u Nemačku da zaradi već da ugrabi dašak umetničkog nadahnuća.

Na Zapadu ke kultura na prvom mestu: Dragan Bogičić
 

Godine 1996. se u sveukupnom leksikonu umetnika svih naroda i svih vremena našlo i njegovo ime u knjizi br. 12 "Allgemeines Kunstler Lexikon i die bildenden kunstler aller reiten und Volkee band 12". Ovim se prvi put u istoriji Veliko Gradište navodi u jednom inostranom leksikonu, koji je vezan za kulture svih naroda od početka civilizacije.

Sankcije i glumci

- Na Fest 1994. godine u Beograd sam doveo celu nemačko-austrijsko-švajcarsku produkciju. Bilo je to ono vreme potpune izolacije Savezne Republike Jugoslavije i mnogi su imali velike probleme zbog dolaska u Beograd. Glumac Klaus Marija Brandauer je moj dobar prijatelj i u više navrata je podržao kulturni život Srbije. Inače, Klaus Marija Brandauer je bio i ostao veliki prijatelj srpskog naroda, mada se o tome u našim medijima izuzetno malo pisalo i govorilo - objašnjava Dragan.

- Iz Minhena sam se vratio u Veliko Gradište pre nekoliko godina i od tada su mi dani ispunjeni i radošću i setom - priznaje Bora koji nerado govori o svom umetničkom opusu jer slike treba da govore same. - Imao sam sreću što sam rođen pored Dunava u Velikom Gradištu, što su moji roditelji podržavali moju potrebu za slikanjem. Tako sam uz njihovu svesrdnu podršku završio Likovnu akademiju u Beogradu 1985.

godine, a zatim, tri godine kasnije postdiplomske studije. Ipak, u međuvremenu sam 1986. godine otišao u Minhen da nahranim umetničku glad.


- Cela srpska slikarska elita je krajem 19. i početkom 20. veka studirala u Minhenu, od Save Šumanovića, Nadežde Petrović, Mališe Glišića, preko Antuna Ažbea, Bete Vukanović, Riste Vukanovića i mnogih drugih. Oko 300 autora s ovih prostora Balkana je prošlo kroz minhensku akademiju, pa sam se uputio u Minhen - otkriva Bora, koji je drugovao u Minhenu sa svetskom elitom, ali i našim svetom koji je tu stigao trbuhom za kruhom.

Dragan Bogičić
 

- Minhen je grad sa najviše muzeja, ako se ne varam, ima ih oko 35, i kao takav predstavlja pravi svet muzeologije. Kod nas, nažalost, nema interesovanja za umetničku baštinu - smatra Dragan i zato se trudi da Veliko Gradište, koje je konačno posle nekoliko decenija otvorilo muzej, zaživi na svaki mogući način. Za sada je najviše stranaca, a vrlo malo lokalnog stanovništva, ali naći će način da i Gradištance prizove u muzej.

Dragan Bogičić

- Pre odlaska u Minhen nisam imao posebnih kontakata sa našim ljudima iz rasejanja. Ipak, većini dijasporaca koje sam poznavao zajedničko je bilo to što su otišli u inostranstvo da rade i zarade, da poboljšaju svoj imetak. Njihov interes je bio zarada, a moj interes je bio minhenska umetnost. Od naše dijaspore je bilo vrlo malo onih koji su bili intelektualci, pa čak i takvima je bilo teško da uđu u svet intelektualne elite država u koje su otišli - priča Dragan. - Prvu izložbu sam imao posle pet godina života u Minhenu, i to u nemačkoj galeriji.

Dragan sa kućnim ljubimcem

Tih prvih godina živeo je od dve velike nagrade, koje je dobio u Beogradu, jedna je bila nagrada Nikole Graovca i iznosila je oko 50.000 ondašnjih nemačkih maraka, a druga je bila nagrada Riste i Bete Vukanović i iznosila je oko 10.000 nemačkih maraka.


- Sa tim novcem sam živeo prilično rasterećeno do prve izložbe kad sam u džep sam stavio 20.000 nemačkih maraka od prodatih slika. Kupovali su ih i skidali odmah sa zidova galerije. Kulturni milje Minhena prija umetnicima i laska njihovom opusu. Sistem vrednosti je pravi, a udarne vesti na njihovoj televiziji, u normalnim okolnostima, uvek počinju kulturnim dešavanjima dok se kultura u Srbiji ne kotira ni kao sporedna stvar, već kao najnevažniji segment društava. Po kulturi se narodi razlikuju - kaže Dragan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online