Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.12.2013.
08:44
M. Ljubičić - Vesti A

Pesme o otkinutom životu

Kroz druge najbolje vidimo sebe, kroz sebe najbolje i najistinskije sudimo o drugima, to je jedini put vrline i on se najbolje poznaje u jeziku. Tragovi koje tamo nalazimo su jedini istinski tragovi postojanja i po njima se trudi da hodi ovaj pesnik u svojim pesmama. Na taj način se vraća dug jeziku, narodu i poeziji, što je jedan isti dug i drugo ime istog poslanja.

Borivoj Rašua

Ovako je književni kritičar i urednik Petar V. Arbutina predstavio Borivoja Rašua (1957) i njegove pesme objavljene u zbirci "(S)krovište" u izdanju "Čigoja" štampe iz Beograda i uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Srbije.


Otkud ovaj politikolog, autor knjige "Čemu više Jugoslavija" (Beograd, 1996) i potpisnik zbornika "Republika Srpska Krajina" (Beograd, 1997) u pesničkim vodama?!


I zašto je, umesto od neke političke organizacije, kako su to mnogi očekivali, s obzirom na njegov angažman u Krajini, člansku kartu radije uzeo od Udruženja književnika Srbije?! Možda se deo odgovora nalazi u njegovoj pesmi "Želja", posvećenoj majci i ocu, a napisanoj, 5. avgusta 1997, dve godine nakon akcije "Oluja", koja se završava stihom: "Odmakle godine patnju čine većom/Svakim novim danom živjeti je teže/sad ne mogu ništa više zvati srećom/otkinuti život niko ne uveže."

U tom "otkinutom" životu Rašuo je objavio nekoliko pesničkih zbirki - "Ishodište", "Utočište", "Pribežište", "Snoviđenje", "Proviđenje", "Iskušenje", "Nedogled"... u kojima inspirisan stradanjem Srba pokušava da, kako to uočava Arbutina, sačuva jezik, pamćenje, savest, moral, melanholiju, setu, uspone padove, dobra i zla.

Izlet u politiku

Borivoj Rašuo je rođen u Žagroviću kod Knina. Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu, u međuvremenu je magistrirao i doktorirao. Kao odličan student bio je stipendista Univerziteta u Beogradu i dva puta dobio Oktobarsku nagradu za istraživanje iz oblasti politikologije. Za vreme postojanja Republike Srpske Krajine u dva mandata bio je ministar - 1991. je vodio resor spoljnih poslova a 1994. informisanje.

- Život je za Rašua prostor iskušenja, vreme koje više određuje očekivana smrt nego vitalnost življenja. Zato se vrlina vaspostavlja u odnosu na večnost, a ne u odnosu na karnevalsku stvarnost života - primetio je Arbutina.


A Rašuo peva: "Više nas je mrtvih nego u životu/ netragom nestasmo i pre kraja veka/ ispunismo sami propisanu kvotu/ne po mjeri Boga, već strašnog čoeka."


- Ceo misleći vek zaokuplja me ideja otkud to da je zlo nadmoćnije od dobra, kako to da se zlo sa dobrom poigrava i po pravilu ga nadigra. Tom mišlju zaposlio sam svoj um po "nagovoru" F. M. Dostojevskog još u ranoj mladosti, dugo mislio o tome i najzad domislio kao neku vrstu testamentalne ideje svog ukupnog mišljenja i pevanja. Zlo je od dobra moćnije možda i zato što zlo pre uoči dobro i ima tu odsudnu prednost prvog uočavanja, dok dobro u svom prepoznavanju i odmeravanju zla odviše kalkuliše, nema odlučnosti da ga prepozna kao takvo i da mu se suprotstavi - objašnjava Rašuo i ne krije da "oseća da je odužio svoj dug prema Tvorcu i jeziku". Bogu u meri kojom ga je obdario, a jeziku u obimu kojim ga je "razgovorio i raspevao".


Akademik Vladeta Jerotić smatra da Borivoj Rašuo, živeći sudbinu srpskog naroda i odlazeći iz svog kninskog kraja, pesnik koji s pravom tvrdi da u poeziji ne treba izbegavati ni svoj kraj, ni svoj jezik, ni svoje poreklo "jer u tom slučaju prestajemo da budemo svoji, a ne doprinosimo opštosti".


Konstatujući da "sedam knjiga ispevanih skoro u dahu, ne nastaju tek tako", Srba Ignjatović je, promovišući prošle godine Rašuina izabrana dela, ocenio da je reč "o pesniku iz plejade onih koji su umeli da u stare vrčeve uliju, kako se to metaforički kaže, novo vino".

Misao u desetercu

Svoju poeziju nastojao sam da iskažem kroz staru poetiku i metriku, karakterističnu za srpski romantizam i realizam, svestan svih rizika koji taj povratak ka davnašnjem nosi sa sobom... Namera mi je je bila da oživim srpski desetarac, formu u kojoj Srbi vekovima misle, pevaju i tuguju - objašnjava Rašuo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online