Sreda 12. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.03.2014.
17:20
S. Đurić - Vesti A

Zakoni spasavaju kulturu

Reditelj Darko Bajić (58) zaokupljen je pripremama za igrani film i TV seriju "Bićemo prvaci sveta", koju će raditi sa producentskom kućom koja je zaslužna za uspeh filmske sage o fudbalerima prikazane u dva nastavaka ostvarenja "Montevideo". Iako je u Srbiji teška ekonomska kriza koja je neminovno odražava i na kulturu i srpski film, Bajić je optimista i veruje da je moguće vratiti publiku u bioskope zajedničkim sredstvima Ministarstva kulture i lokalnih zajednica.

Sprema sagu o košarkašima: Darko Bajić
 


- Film "Bićemo prvaci sveta" je priča o košarkašima koji su 1970. godine osvojili zlatnu medalju, ali i o snovima četvorice najzaslužnijih za ovaj uspeh - Nebojše Popovića, Bore Stankovića, Radomira Šapera i Aleksandara Stankovića. Oni su legende evropske i svetske košarke, a s druge strane, to je lepa priča o jednom vremenu kome se ne vraćamo iz sentimentalnih razloga, već se da bismo neke stvari možda naučili i da bismo bili pametniji i bolji - kaže Bajić.

Za tri godine 240 nagrada

Kako komentarišete uspehe naših filmova na međunarodnim festivalima?
- Time sam se bavio kad sam dve godine bio predsednik Upravnog odbora FCS. Tokom tri godine bilo je negde oko 25 naslova i ti filmovi su išli na više od 270 festivala i osvojili oko 240 nagrada. To govori o apsolutnom kontinuitetu i mladih i već afirmisanih autora koji doprinose boljoj slici Srbije u svetu. Nadam se da ćemo nastaviti da nastupamo u svetu i da dalje dobijamo priznanja, jer sam siguran da naša kinematografija to zaslužuje - kaže Bajić.

Kako ocenjujete današnju srpsku kinematografiju?
- Ja mislim da je urodio plodom rad Filmskog centra Srbije, dugogodišnja borba od trenutka kada FCS nije imao mogućnost da pomaže i stimuliše domaću kinematografiju do donošenja zakona i početka funkcionisanja umetničkog i stručnog saveta. Filmski centar Srbije sada ima više od 50 projekata, u pitanju su igrani, ali i dokumentarni filmovi u različitim selekcijama, a Centar je sufinansirao te projekte. Samim time, otvara se mogućnost filmskim radnicima da se profesionalno bave svojim poslom. Mislim da smo u ovom trenutku na tragu da u budućnosti dođemo do onoga što je trajno rešavanje budžeta srpske kinematografije, a samim time i do kvalitetnije filmske produkcije.

Da ste ministar kulture, šta biste prvo uradili?
- Teško je biti ministar kulture u zemlji u kojoj u Beogradu imate bar 50 institucija kulture koje imaju v.d. vođstvo i nemaju zakonite direktore. Samim tim već imate problem. A, da ne govorim o finansijama i o svemu ostalom. Siguran sam da timski rad rešava mnogo toga, baš kao što smo mi uradili u Filmskom centru Srbije u kome smo stvorili jedan sistem, jer bez sistema se ne možete funkcionisati. Čim tog sistema nema, ima problema, tako da bi u svim oblastima kulture trebalo doneti nove zakone i uspostaviti nove sisteme.

Svedoci smo da bioskopi u Srbiji zamiru, da li će moguće vratiti publiku u bioskopske dvorane?
- Filmski centar ima deo sredstava da stimuliše digitalizaciju bioskopa po Srbiji. Nekakva ideja koju sam započeo pre nekoliko godina je Sinema Srbija. Reč je o tome da domovi kulture i bioskopske sale, koji su napuštene, ponovo ožive uz pomoć Euro-sinema, lokalne vlasti i, naravno, Ministarstva kulture, što bi vratilo gledaoce u bioskope.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online