Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 16.04.2014.
09:37
J. Antonijević - Vesti A

"Romeo i Julija" na tri jezika

Glumci iz Beograda i Prištine započeli su rad na predstavi "Romeo i Julija" Viljema Šekspira u režiji Mikija Manojlovića. Reč je o staroj ideji istaknutog makedonskog reditelja Ljubiše Georgijevskog, koji je ušao u politiku pa je nije ostvario.

Glumci iz Beograda i Prištine započeli su rad na predstavi "Romeo i Julija" Viljema Šekspira u režiji Mikija Manojlovića (na slici)
 

Zato je Miki poželeo da realizuje poznati Šekspirov komad sa glumcima iz dve sredine. U podeli će biti 22 uloge, a za sada je izabrano nekoliko glumaca među kojima su Anita Mančić, Irfan Mensur, Uliks Fehmiju, Goran Jeftić, Nebojša Glogovac, albanski glumci Albin Ukaj, Enver Petrovci, Gresa Palaska i dramski autor Jeton Neziraj.

- U Prištini sam bio u tri navrata po dva dana i moram priznati da se dosta albanskih glumaca prijavilo na konkurs, čak 71 njih je došlo iz Peći, severnog i južnog dela

Kosovske Mitrovice. Došlo je i dosta starijih glumaca da me pozdravi i podrži moju ideju koje nisam video godinama - započinje priču Manojlović i otkriva da će ovo biti prva predstava koja će se igrati na tri jezika istovremeno.


- Predstava će se igrati na dva jezika, srpskom i albanskom u isto vreme, plus možda i nešto na engleskom. Prva tema je ozbiljno istraživanje mržnje, druga je njena suprotnost i ljubav, a treća jednako važna, komunikacija, odnosno jezik kao zid, ali i kao mogućnost za susret. Neće biti titlovano, jer je poenta da nema prevoda već da razumete šta oni drugi govore.


Umetnost nema granica: Goran Jeftić, Jeton Neziraj i Anita Mančić (sleva)
 

Zašto je tako malo glumaca izabrano?
- Imamo fore do 10. juna da izaberemo sve i uradimo pripreme kako bi 10. septembra počele probe. Premijera je u planu do kraja godine u oba grada, najkasnije do Božića, a posle bi usledilo izvođenje u celom regionu. Priča će biti izmeštena iz epohe u sadašnji trenutak, ali u Veroni. U planu je da se angažuje i jedan orkestar koji će ulaziti i izlaziti sa predstave, ali neće biti lokalnog prizvuka.

Je l' imate u glavi koji glumci bi nosili glavne uloge?

- Vrlo blizu sam odabiru glumaca koji bi igrali Juliju i Romea, ali ne mogu to sada da kažem. Mogli bi to da budu Albin Ukaj i Milica Janevski, ali još pratim.


Da li imate podršku države i ministra?
- Politička volja postoji i u Beogradu i u Prištini, što je neki novi momenat koji daje nadu. Ministar kulture podržava ova projekat što je važno, e sad šta će biti dalje ne znam.


Jeste li obezbedili budžet?

- Bez novca ja ovaj projekat ne mogu da izguram do kraja. Taj novac nije mali i mi ga u ovom trenutku nemamo. Od Kosovske fondacije u Prištini smo dobili nešto da imamo sada za početak priprema. Potreban nam je novac za nastavak, jer je ovo složen projekat. Možemo da igramo na livadi ili na ratnom ostrvu, ali to ovoga puta nije cilj, ova vrsta projekta zahteva da bude što se kaže "matica". Uvek možemo na travnjaku.

Politika nije moja sfera

Da li ste imali strah kako ćete biti prihvaćeni od strane Albanaca?
- Reakcije su bile dobre, bilo je onih koji su hteli da se slikaju sa mnom na ulici, bilo je onih koji su mi rekli dobar dan, kako ste. Koliko sam video, svi su saznali za ovaj moj projekat i vidim da sam dobrodošao tamo. Da se plašim, ja danas ne bi pričao sa vama. Ne bojim se, jer će uvek biti ekstremnih slučajeva. Politika nije moja sfera i moj cilj, ja želim da ljudi uživaju dva sata u predstavi koju nikad neće zaboraviti.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.04.2014. 10:27
Normalno romeo ce biti albanac a julija zbunjena srpskinja za koju ljubav nema granice pa ce ako ne voli romea biti ubijena, proterana ili ce sama da se ubije. Taj politicar iz makedonije pustio virus pa se upecali srpski intelektualaci koji sve vole od hvara do tirane.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online