Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 08.09.2014.
21:54
Blic A

Kosovski pisac žali što ne zna srspki

Na ovim našim balkanskim prostorima i dalje kao da se borimo s identitetima, ali da bismo shvatili ko smo, moramo prelaziti granice i provocirati um, kaže Arber Selmani za "Blic“.

Želi da svojim knjigama sruši tabue: Arber Selmani
 

Arber Selmani (22) je gost Krokodilove kuće za pisce i projekta „Neighbors - na kafici kod komšije“. Inače, živi u svom rodnom gradu Prištini. Diplomirao je marketing i objavio knjigu „Zašto je deda tužan“. U slobodno vreme piše poeziju i radi kao slobodni novinar za nekoliko medija na Kosovu i u inostranstvu.

- Nisam prvi put u Beogradu, boravio sam ovde više puta zbog projekata na kojima sam radio. Ali ovog puta prvi put sam došao kao pisac. Kada sam pre četiri godine bio ovde, nisam govorio odakle dolazim i moji roditelji su bili uplašeni... Sada se osećam dobro, prijatno i sigurno bi pomoglo da znam jezik, ali nažalost ne govorim srpski - kaže Selmani.

Političke nesuglasice postoje, ali su za njega uočljivije sličnosti.
- Politički gledano, imamo lošu prošlost, ali mislim da delimo mnogo toga istog ili sličnog u kulturi i tradiciji. Delimo i iste probleme - imamo dve usrane vlade, korupciju, loš životni standard... atmosferu svakodnevice. Ali mislim da mlađe generacije zaista nije briga šta političari govore, već da znaju da se nose sa prošlošću i gledaju napred - navodi Selmani.


Aktivista je u oblasti ljudskih prava i istraživač za pitanja multikulturalizma, nacionalizma i LGBT prava. Prošle godine osvojio je nagradu UNDP za najbolji članak o položaju žena i sigurnosti.

- Pisati o seksualnosti, protiv vlade, o nacionalizmu, skinhedsima ili huliganima, o onome što nije tradicija i istorija, sve je provokativno na Kosovu. Radio sam za listove u kojim sam imao slobodu, a dešavali su se pritisci i pretnje. Ali nikada nisam hteo da budem provokativan, već da pomeram granice i otvaram pitanja jer smatram da na taj način možete doprineti da i drugi shvate kako i sami mogu prelaziti i pomerati granice - dodaje pisac.


Ipak, tek kao pisac smatra da može da kaže šta misli.
- I roman na kome sada radim u Beogradu, a koji sam počeo da pišem pre godinu dana, mogao bi se shvatiti kao provokativan jer delom govori o gej odnosu i tako nešto do sada nije objavljeno na Kosovu. Radnja je smeštena u Beč, gde sam živeo šest meseci, i delom je fikcija, drugim nešto što sam doživeo.Ali ne želim da knjiga bude predstavljana sa podnaslovom „provokativna“, ko bude želeo pročitaće roman, drugi ne moraju - dodaje Selmani.

Selmani je i jedan od osnivača Culturista, udruženja koje podržava kosovsku kulturnu scenu, za koju kaže da napreduje.

- Postoje želje da organizujemo programe i festivale, poput ovoga što radi Krokodil. Naši političari ne pokazuju zainteresovanost da podrže kulturnu saradnju između Kosova i Srbije - zaključuje Selmani.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.09.2014. 22:26
A, bre, Selmani, nemoj da žališ; ni Srbi ne čitaju ništa osim "Vesti" i "Blica".
Utorak 09.09.2014. 03:55
Добар вам тај Селмани, још један од бораца за тзв косовски идентитет који преко свега жали што не зна српски како би брже-боље убедио Србе да је он косовски а не шиптарски писац. Успут би углавном уништеном и у осталим случајевима пољуљаном српском етносу на његовом матерњем језику доказао да је Цар Душан био Шиптар од 2.12цм а да ми сами не говоримо српским него вероватно косовским језиком. Он вероватно једнако продаје драчки и скадарски идентитет у Албанији, тамо где има непошиптарених Срба и Грка. Битно је то да се он бори за људска права, јер Србе вероватно и не сматра људима. А ми Срби смо јако поштен народ, ми ћемо први да га схватимо јер од памети ионако нема леба у Србији
Ponedeljak 08.09.2014. 22:38
Има 22 године написао је књигу и одма је писац . Питање је : да ли су сви писци или пјесници који су написали књигу а која би пала на писменом задатку из Српског језика или још горе коју нико не чита или ако прочита неостане задивљен њом . Данас имамо само пискарала а само ријетко писца . Класици су закон било свјетски или наши а шта савременици пишу ( или ми ) то ће одлучиват историја . А што неко мисли да његов роман нешто значи и носи неку дубоку истину или његова пјесма квалитет Ђуре Јакшића тај и да врједи уствари неврједи јер особина велких је скромност . Тако наш пјесник Алекса Шантић је говорио како њега не треба поредити са неким велким пјесницима него са Савом Мијалковићем и Ри-
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online