Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 31.10.2014.
09:44
Vestionline A

E-udžbenici kao budućnost obrazovanja

Kompanija New Look Entertainment iskoristila je školski dan na Sajmu knjiga i predstavila nespornu budućnost obrazovanja - elektronske udžbenike, odnosno udžbenike sa multimedijalnim sadržajem.

Kako se čulo na tribini "Mlađe digitalno doba, učenici i udžbenici za 21. vek", e-udžbenici su budućnost obrazovanja i svetski trend i novim zakonom o obrazovanju biće uvedeni i u naš obrazovni sistem samo se još uvek ne zna u kojoj meri.

E-budućnost je počela, prihvatimo je: Sa tribine na Sajmu knjiga u Beogradu
 


Iz ove kompanije, koja već nekoliko godina objavljuje "naše" e-knjige i plasira ih na svetsko tržište, podsećaju da je interaktivno učenje važno deci i da današnja deca stara 3 do 5 godina deluju kao da su se rodila sa tabletom ili smart telefonom u rukama.


Iz New Look Entertainmenta podsećaju da je u SAD - gde je ovaj vid udžbenika najrazvijeniji - urađeno istraživanje koje je pokazalo da su deca koja su učila iz interaktivnih e-udžbenika 30 do 80 posto brže savladala gradivo od onih koji su koristili klasične.


Takođe je naveden i eksperiment koji se još uvek sprovodi u dva zabačena sela u Africi gde je jedna kompanija podelila 20 tableta deci, bez ikakvog uputstva kako da ih koriste, i ta deca su već prvog dana uključila tablete - a treba imati na umu da u selu nema ni televizora - za nedelju dana ovladala aplikacijama a za šest meseci hakovala softver kako bi svaki od njih postavio personalizovanu prvu stranu na svom uređaju.


Sve se sada seli na tablete i mobilne telefone i elektronski interaktivni udžbenici su budućnost a uz dovoljno mašte i saradnje sa izdavačima ta budućnost je dostupna i mladima u Srbiji.


Aleksandra Đorđević iz nevladine organizacije Otvoreni servis obrazovanja koja nudi besplatne onlajn tutorijale za matematiku, fiziku i srpski za decu od 5. do 8. razreda osnovne škole podsetila je da su PISA testovi pokazali da naša deca imaju pozamašno formalno znanje ali da funkcionalno znanje i primenu informacija ne poseduju.


Upravo tome, rekla je ona, služe tutorijali - da obogate gradivo i navedu decu da praktično primene ono što su učili.


Đorđević je rekla i da se slični tutorijali mogu primeniti i na obrazovanje odraslih, za specijalne veštine ili čak prekvalifikovanje.


Dobrivoje Lale Erić iz Centra za promociju nauke ocenio je da nedostatak novca u obrazovanju ne sme da bude izgovor i na ličnom primeru - kako je diplomirao na Filozofskom fakultetu u trenutku kada e-udžbenici nisu ni bili tema pokazao sistem školstva u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Petak 31.10.2014. 18:02
New Look, светски трендови, амеро-фирме.. што глупљи ђаци, боље и лакше се манипулише њима, а о социјализацији нема говора.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online