Ponedeljak 27. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.05.2010.
18:58
Seecult A

Glavna Joakimova nagrada otišla u Suboticu

Predstava subotičkog Narodnog pozorišta “Banović Strahinja”, prema tekstu Borislava Mihajlovića Mihiza, u režiji Andraša Urbana, proglašena je najboljom na sedmom Joakimfestu u Kragujevcu - na osnovu odluke žirija, dok je publika dala prednost predstavi Beogradskog dramskog pozorišta “Mesec u plamenu” Sanje Domazet, u režiji Stefana Sablića.

"Banović Strahinja", subotičko Narodno pozorište

Za najbolji savremeni dramski tekst nagrađen je Đorđe Milosavljević, za tekst “Kontumac”, u izvođenju Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, koje je organizator Joakimfesta.

Za najbolju režiju nagrađen je Bora Drašković za “Elektru” prema tekstu Danila Kiša, u izvođenju Scene na rumunskom jeziku Narodnog pozorišta “Sterija” iz Vršca, a žiri je istakao da je reč o uzbudljivom rediteljskom poduhvatu koji uspešno spaja snagu antičkog mita, poetski jezik Kiša, inventivnost na planu upotrebe scenskog prostora i delotvoran rad na glumačkoj ekspresiji.

Joakim Vujić

 

JoakimFest se održava svake godine u prvoj polovini maja, a dobio je ime prema Joakimu vujiću (1772-1847), direktoru prvog srpskog teatra osnovanog u Kragujevcu 1835. godine.

Draškoviću je dodeljena i Joakimova nagrada za scenski prostor, za “inspirativnu upotrebu ambijentalnog teatra kao moćnog sredstva dramskog izraza, koja uspostavlja nesvakidašnje uzbudljivi protok energije između izvođača i publike”.

Za kostim je nagrađena Marina Medenica, za predstavu “Pokojnik” Branislava Nušića, u režiji Egona Savina i izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda, za “kostimsko rešenje koje sa jednakim uspehom deluje na planu likovnosti, značenja i doprinosa glumačkoj igri”.

Ravnopravne nagrade za najbolja glumačka ostvarenja dobili su Sanja Krstović za naslovnu ulogu u predstavi “Gospođa ministarka” Branislava Nušića, u režiji Dušana Jovanovića i izvođenju Narodnog pozorišta iz Niša, zatim Aleksandar Đurica, za ulogu Ante u predstavi “Pokojnik”, Danijela Štajnfeld, za ulogu Milene Pavlović Barili u predstavi “Mesec u plamenu”, kao i Vladan Živković, za ulogu Sime Milosavljevića Paštrmca - Amidže u predstavi “Kontumac”.

Joakimova specijalna nagrada za scenski govor dodeljena je Radovanu Kneževiću, za predstavu “Igra u tami” prema tekstu Đorđa Milosavljevića, u režiji Juga Radivojevića i izvođenju Pozorišta “Boško Buha” iz Beograda.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online