Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.11.2015.
13:52
Vestionline A

"Noć pozorišta" u Teatru 78

Peta po redu manifestacija "Noć pozorišta" u Srbiji će se održati u tri dana - od petka 20. do nedelje 22. novembra, u okviru međunarodne mreže European Theatre Night, uz podršku lokalnih samouprava i ustanova kulture iz 12 gradova širom Srbije.

Biće održano preko 30 predstava i 20 propratnih sadržaja (preformansi, muzički događaji, muzejske postavke, radionice, izložbe, i sl.) koji su besplatni ili sa popustom do 50% u pojedinim institucijama.

U okviru manifestacije "Noć pozorišta", u pozorištu Teatar 78 biće odigrana predstava "Krcko Oraščić", u nedelju 22. novembra u 12 časova.

Teatar 78
 

Ukratko program

Ovogodišnji program obiluje programom za decu i mlade, što je i tema ovogodišnje manifestacije. Ljubitelji pozorišta će imati priliku da pogledaju dve premijere ali i nove predstave, i to većim delom na temu vršnjačkog nasilja i edukacije lepog ponašanja. Lutkarsko pozorište Niš je sa svojim partnerima pripremilo predstavu koja će se prvi put odigrati na temu vršnjačkog nasilja sa temom "Dete, nemoj da se predaš", istoimenog realizovanog projekta.

Od ostalog programa izdvojili bi smo da ove godine program Narodnog pozorišta Zrenjanin imam priliku videti na dve lokacije, u Pozorišnom muzeju Srbije kroz izložbu i u samom pozorištu koja je ove godine za svoje sugrađane otvorila vrata za dve predstave.

Beograd će imati i malo eskluzive. Sem toga što ove godine manifesacija ulazi i u predgrađe Grada, u samom centru u Kulturnom centru Čukarica, Tangram centar je pripremio bogat program, a po prvi put sugrađani će uživati u ambijentalnom teatru - internet kabareu, u opuštenoj atmosferi sa puno smeha i muzike, uz osveženje.

Međunarodni projekat

European Theatre Night je međunarodni projekat pokrenut 2008. godine u Hrvatskoj sa ciljem da se direktno podstakne dramsko i glumačko stvaralaštvo na prostoru čitave Evrope i približi kultura široj javnosti. Od početka pa do danas manifestacija se održala i održava svake godine pored Hrvatske i Srbije i u Belgiji, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Mađarskoj.

Revitalizacija ustanova kulture

U ovoj godini Fondacija Noć pozorišta pokrenula je projekat pod nazivom "Revitalizacija ustanova kulture", gde je do sada pristiglo preko 150 popunjenih upitnika od strane ustanova kulture. Ustanove su pored lošeg finansijskog stanja namenjenih programu i u sve težim tehničkim uslovima za održavanje programa. Apelujemo na sve ljude dobre volje da se uključe u našu akciju i da se obrate našoj fondaciji za više informacija u vezi sa obnovom ustanova, a donosioce odluka od resornog ministarstva do lokalnih samouprava, da odvoje veća sredstva za kulturu i finansijski podrže programe ove namene.

Vršnjačko nasilje

Od ove godine, pete Noći pozorišta, pa do izmene postojećeg ili donošenja inicijalnog "Aleksinog zakona", Fondacija Noć pozorišta će kroz sve svoje aktivnosti, zajedno sa učesnicima, podržati inicijativu u saradnji sa portalom SrbijaDanas.com i ističući oznaku "Drug nije meta" kao podsetnik svima nama da nam je potrebna promena niza zakona koji će sprečiti vršnjačko nasilje, a povezana lica pozvati na odgovornost. Podrškom želimo da doprinesemo uređenju sistema društva, pozovemo sve ljude dobre volje da se uključe u akciju te da više ne čitamo naslove u novinama u kome su ključne reči maloletenik... ubio, silovao, napao, a kao krajnje da sačuvamo živote naše dece.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online