Četvrtak 6. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.05.2010.
18:29
Vestionline A

Afrička legenda stiže u Beograd

Majstor džez fjužna, Šek Tidian Sek, nastupiće sa svojim sekstetom 5. juna u 21h u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu. Ovaj pijanista i kompozitor iz Malija kombinuje džez zvuk sa savremenim i tradicionalnim afričkim tonovima, a internacionalni uspeh doneo mu je oreol jednog od najboljih i najtalentovanijih muzičara sa prostora zapadne Afrike. Cena ulaznice za koncert iznosi 690 dinara, a nakon njega uslediće "after party" u Dvorani kulturnog centra Beograda.

Šek Tidian Sek (Cheick-Tidiane Seck) je tokom svoje 35-godišnje bogate muzičke karijere sarađivao je sa nekim od najvećih imena afričke, džez i world music scene: Dee Dee Bridgewater, Salif Keita, Mory Kante, Fela Kuti, Youssou N'Dour, Hank Jones, Carlos Santana, Joe Zawinul, i mnogi drugi.

Afrička legenda: Šek Tidijan Sek

Kao klavijaturista, kompozitor, frontmen, pevač, aranžer, izvođač savremene i tradicionalne muzike, Sek predstavlja upečatljiv primer raznovrsnosti i kompleksnosti muzičara Manding porekla Zapadne Afrike kao neko ko često doprinosi i učestvuje u spajanju i prožimanju kultura i regiona, savremenog i tradicionalnog, globalnog i lokalnog.

Početkom sedamdesetih godina, Sek je u Bamaku, Maliju, svirao sa izuzetno uspešnim "Rail Band du Buffet Hotel de la Gare", zajedno sa Mory Kanteom i Salif Keitom.

Krajem sedamdesetih i tokom osamdesetih godina, Sek je nastavio da svira sa Salif Keitom u slavnim "Les Ambassadeurs", ali takođe i na raznim solo projektima Salif Keite, kao što je uticajni i vrlo uspešni album ˝Soro˝.

Devedesete godine ponovo svedoče Šekovu uspešnost i aktivnost u snimanju i izvođenju muzike širom sveta, kao i saradnju sa džez pijanistom Hank Jones-om na uvaženom albumu ˝Sarala˝ iz 1995. godine.

"Beogradska" postava seksteta:

 

Cheick Tidiane Seck – klavijature, vokal
Guimba Kouyate – gitara, talking drum
Alioune Wade – bas gitara
Yoann Schmidt – bubanj
Fatoumata Diawara – vokal
Igor Vincetić – konge, djembe, kalabas

Od januara do marta 2000. godine, Sek biva izabran od strane Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu, da održi predavanje na temu ˝Susret afričke muzike i džeza˝.

Već trideset i pet godina, klavijaturista iz Malija je neizostavan deo svih muzičkih avantura, od džeza do afričke muzike, indijske muzike, internacionalnog gruva ili francuskog popa i hip-hopa.

Veteran legendarnog "Rail Band du Buffet Hotel de la Gare de Bamako", osnivač benda "Les Asselars", postao je glavna potpora veoma plodne muzičke scene Obale Slonovače krajem sedamdesetih godina. 1985. godine se definitivno preselio u Pariz, u jeku ekspanzije afričke muzike, gde je vrlo brzo stekao reputaciju najtraženijeg muzičara svoje generacije.

Već dugi niz godina, kako ljubitelji muzike, tako i velikani kao što su Hank Jones, Ornette Coleman, Living Color, Salif Keita, Amadou & Mariam, Dee Dee Bridgewater i Joe Zawinul, uživaju u Sekovom prepoznatljivom ličnom muzičkom izrazu, koji je nadahnut crnom američkom muzikom.

Sek predstavlja oslonac i podršku savremenoj muzičkoj sceni Malija, a uskoro u Bamaku završava i svoje novo muzičko izdanje.

Na izuzetnom albumu ˝Sabaly˝ iz 2008. godine, koji je sniman u Bamaku, gostuju Sekovi prijatelji: Manu Dibango, Dee Dee Bridgewater, Guy Nsangue, Paco Sery, Oumou Sangare, Toumani Diabate, Amadou & Mariam, Bassekou Kouyate, Kasse Mady Diabate, Habib Koite, Kaniba Woule, Mangala Camara, Djelimady Tounkara, Baba Salah i Petit Adama...

Besprekorno odelo (boubou), širok osmeh i mobilni telefon u ruci, čine prepoznatljiv imidž ovog sjajnog umetnika.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online