Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.03.2017.
18:01
S. Đurić - Vesti A

Kafana kao sudbina

Predstava "Kafana Balkan" po tekstu Branislava Jankovića i u režiji proslavljenog glumca i reditelja Irfana Mensura premijerno je izvedena u punoj dvorani Doma sindikata.

N. Đurović
Pozdravljen aplauzima: Irfan Mensur

Reč je o nesvakidašnjem projektu, melodrami sa pevanjem, koja na scenu vraća barda domaćeg glumišta Marka Nikolića, koji igra vlasnika kafane.

Na sceni su briljirali i Marijana Mićić, Saša Joksimović, Miroljub Turajlija, Dragana Mićalović i Tea Đorđioska.

Priču prate i muzički songovi, koje je komponovao Nikola Burovac, a svaka pesma dočekana je aplauzom publike.

- Igram muzičara koji radi u kafani, voleo bi da ode odatle, ali osuđen je na tu kafanu. Postoji ljubavna priča između konobarice (Marijana Mićić) i njega. Igram u svim mjuziklima u Pozorištu na Terazijama, pa mi je ova uloga baš legla. Sa 38 godina i karijerom od 17 godina meni je relativno lako. Ne volim da kukam, jer kukati može svako i svi mi imamo neki razlog da se žalimo. Ja više volim da radim i kada mi je Irfan ponudio ulogu, baš sam se obradovao - kaže Miroljub Turajlija, koji tumači lik muzičara Bogdana.

On ističe da glumcima nikada nije bilo lako, ni kada je on počinjao karijeru, pa ni danas.

- Imao sam sreće, jer sam Akademiju upisao iz prvog puta i bio sam na budžetu. Na trećoj godini dobio sam posao u Pozorištu na Terazijama gde i danas igram. Nisam probirljiv kada su uloge u pitanju, nikada nisam odbio nijednu ulogu. Koja god uloga mi je ponuđena napraviću je da se ne stidim i da ljudi uživaju u njoj. Postoje reditelji i kolege s kojim bih voleo da radim, recimo, sa režiserima Jagošem Markovićem, Kokanom Mladenovićem, ali i kolegama Draganom Mićanovićem i Tanjom Bošković koja mi je impozantna. Više priželjkujem saradnju sa određenim ljudima, nego uloge.

Miroljub igra i u dečjim predstavama i kaže da su mališani mnogo zahtevnija publika od odraslih.

- Razdvajam glumu za decu i za odrasle. To su dve strane iste profesije. Deci je teško zadržati pažnju, jer pričaju tokom predstave, meškolje se, a opet je zanimljivo igrati za klince.

Potraga za srećom

Posle premijere u Domu sindikata, Irfan Mensur se nada da će "Kafana Balkan" zaživeti i u nekim od beogradskih pozorišta, a u planu su i gostovanja u dijaspori.

Pod krovom kafane, svoje druge kuće, u duvanskom dimu, pesmu Cigana i dobru kapljicu dane provode gubitnici.

Među njima su i pošteni, prevaranti i preljubnici. U gorko-slatkim situacijama, razotkrivajući jedni druge, u stvari oslikavaju svoje težnje i zavlače ruke u kutiju izgubljenih stvari tražeći - sreću.

Od tugovanke nad promašenim životima, preko duhovitih dijaloga, u kafanskom loncu se kuva ljubavna priča začinjena dosetkama o ljubavi, filozofiji života i opstanka.

Na jelovniku ove kafane je kafedžijina porodična muka, samoća jedne konobarice, tragična sudbina ostavljene žene, pokajanje gastarbajtera i siva perspektiva provincijskog siročeta.

Poznati u publici

Premijeri u Domu sindikata prisustvovale su i brojne javne ličnosti. U ovoj melodrami začinjenoj muzikom uživali su Lepa Brena, Nenad Knežević Knez, Dragan Brajović Braja, Anđelka Prpić, Kornelije - Bata Kovač i mnogi drugi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online