Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.04.2017.
18:01
K. Marković - Vesti A

"Vesti" u Australiji: Heroje sačuvati od zaborava

Ovacijama i dugim aplauzima publika je u petak u Čandler društvenom centru u Kizborou, a dan kasnije i u Darebin kulturnom centru u Prestonu, nagradila sjajnu glumu Vesne Stanković, Ljiljane Blagojević, Kaline Kovačević i Mihaila Lađanskog. U Melburnu su gostovali hit komedijom "Sokin i Bosina" i monodramom "Milunka Savić".

K. Marković
Vesna Stanković sa publikom
K. Marković

Junaci predstave Zvezdara teatra podelili su zanimljivo iskustvo o odnosima mladog, potpuno neobičnog bračnog para u kojima su uloge muža i žene pomalo postavljene naopačke, žene kamiondžije i muža baletana. Smeh kulminira do usijanja, kada se na sceni pojave Ljilja i Vesna, u ulogama svekrve i tašte, koje odlučuju da "iznenada" doputuju deci u goste, kako bi kao svake mame rešile dečje bračne probleme.

Publika je uživala u bravurama Ljiljane Blagojević i Vesne Stanković, ali i Kaline i Mihaila koji su i sami na trenutke bili povedeni smehom.

Usledio je gromoglasni aplauz kojim su junaci predstave već bili nagrađivani širom Australije.
Nakon smeha, usledile su i suze, one iskrene. Vesna Stanković je monodramom "Milunka Savić" bila u misiji povratka u nepravedno zaboravljenu istoriju, na ženu heroja balkanskih ratova i Velikog rata, o kojoj se ni danas u otadžbini nedovoljna zna - Milunki Savić.

K. Marković
Ljilja Drljača

Suze same teku

- Suze su mi same tekle dok sam gledala predstavu. Daj Bože da ih imamo više. Punih 35 godina radila sam kao prosvetni radnik, ali ni u jednom programu nije se spomenulo ime Milunke Savić. O njoj sam saznala iz TV emisija o Soluncima. To je naš generacijski propust da moramo da se stidimo. Ali sve dođe na svoje. Hvala organizatoru Željku što nam je doveo ovu sjajnu predstavu - kaže nam Ljilja Drljača, penzionisani profesor srpskog jezika.

K. Marković
Milica Petković, Jelena i Nikolina Šipovac, Andreja i Đorđe Babić sa učiteljicama Nadom Miljanić i Nadom Milošević

Nakon predstave, Ljiljana Blagojević podsetila je na 15-godišnji jubilej od kako ovdašnji organizator kulturnih dešavanja Željko Gojković ovde dovodi neke od najboljih pozorišnih predstava.

- Za 15 godina bilo je preko 400 projekata, vi ste dokaz da će to da traje, jer bez publike nema pozorišta. Bližimo se kraju naše turneje po Australiji, vraćamo se u zavičaj, iako umorni, puni lepote divne zemlje u kojoj živite i vaših nasmejanih lica.

K. Marković
"Milunka" sa đacima srpske škole

Niko u sali pozorišne scene u Kizborou i sceni u Prestonu nije ostao ravnodušan. Bilo je tu i smeha i iskrenih suza, ponosa što je Srbija imala junakinju kao što je Milunka Savić, ali i zabrinutost zbog čega je ona neopravdano doživela zaborav, jer kako je Vesna Stanković poručila publici - da je Australija imala svoju Milunku Savić, svaki trg bi se po njoj zvao.

- Mi Srbi imamo najveći talenat na svetu da se odričemo svog, da prihvatamo tuđe i zaboravljamo svoje. Zato nam se sve i ovo dešava, upravo tako. Ovde sam došla sa misijom, ovo je predstava koju molim da vi nastavite - da pričate ovu priču, svojoj deci, unucima, komšijama, prijateljima... Mi nismo imali ovo gde da čitamo i učimo. Samo još neki istoričar i nešto malo u pozorištu čuva od zaborava - rekla je Vesna Stanković.

Među publikom u petak bili su i đaci srpske škole "Vuk Karadžić" iz Kizboroa sa učiteljicama Nadom Miljanić i Nadom Milošević.

- Drago mi je da su naši đaci mogli da prate predstavu, posmatrala sam ih koliko su se smejali i kikotali za vreme komedije, ali i koliko su bili tužni dok su slušali o sudbini Milunke Savić. Ovo je izuzetan događaj za našu decu, od kojih su neki prvi put bili u srpskom pozorištu - rekla nam je Nada Miljanić i podsetila da đaci srpskog jezika uče o srpskoj istoriji.

- Ono što smo pričali i učili u školi, deca su sada mogla i da dožive.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online