Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.01.2018.
17:24
S. Đurić - Vesti A

Međunarodni festival klasične muzike po prvi put u Beogradu

Međunarodni festival klasične muzike "Rosi fest 2018" počinje 25. januara, koncertom u Starom dvoru, a završni gala koncert biće održan 28. januara u Narodnom pozorištu.

Promo
Dragomir Petronijević i Stefan Zekić sa Olgom Makarin

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević rekao je da je velika čast da Grad Beograd bude partner u organizaciji ovog festivala i zahvalio direktoru manifestacije i njegovom timu na velikom entuzijazmu.

- Beograd dobija još jedan festival. Prva godina je uvek teška, ali sam siguran da će na osnovu njihove energije, podrške koju imaju u Gradu Beogradu, kao i svega što rade na promociji našeg grada, ovaj festival imati sve više pristalica, da će rasti i postati tradicionalan - rekao je Petronijević i pozvao sugrađane da dođu na koncerte i upoznaju se sa sjajnim umetnicima koji će učestvovati na festivalu. 

Direktor "Rosi festa" Stefan Zekić, dirigent Narodnog pozorišta u Beogradu, istakao je da je ovo prvi međunarodni festival koji nosi ime eminentnog kompozitora jevrejskog porekla, koji je živeo u Italiji krajem 17. veka. 

- Tokom četiri dana festivala, publika će imati priliku da uživa u opusu eminentnog baroknog kompozitora Salamona Rosija, čija se dela premijerno izvode na našem prostoru, ali i u modernom muzičkom stvaralaštvu mladih kompozitora koji su svoja dela napisali posebno za ovu priliku - rekao je Zekić. 

"Rosi fest" je ugostio i vrhunskog soprana njujorške Metropoliten opere Olgu Makarinu, koja će održati majstorski kurs mladim operskim pevačima u Muzeju Narodnog pozorišta. 

- Kada sam došla u Beograd, prvo što sam primetila je to da mladi pevači ovde imaju izvanredan glas. Zato ću ih pozvati da nastupaju u drugim zemljama gde će se na taj način promovisati - rekla je Makarina. 

Istovremeno, profesor Akademije za muziku i ples u Jerusalimu Oded Šomroni vodiće majstorski kurs za mlade dirigente, dok će Daniela Koen, sa Univerziteta Sorbona, održati predavanje u skladu sa tematskom odrednicom festivala. 

Festival je usmeren na promovisanje i kreiranje interkulturnog dijaloga, a poseban program biće posvećen obeležavanju 25 godina od obnove diplomatskih odnosa Srbije i Izraela. Osim domaćih ansambala, hora "Braća Baruh", Hašira, Jevrejskog kamernog orkestra, predstaviće se i čuveni ansambl za ranu muziku "Profetti della quinta" i ansambl "Adi" iz Tel Aviva. 

Festival je organizovan uz podršku Ambasade Izraela, Italijanskog instituta za kulturu, Jevrejske zajednice u Srbiji, Gete instituta, Skupštine Grada Beograda i Narodnog pozorišta u Beogradu. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online