Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.10.2010.
03:44
Vestionline A

Beograde, pamet u glavu!

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, čiji će počasni gost ove godine biti Švedska, biće održan od 25. do 31. oktobra pod sloganom "Pamet u glavu".

Predsednik Upravnog odbora Sajma knjiga u Beogradu Željko Ožegović rekao je da će manifestacija zadržati prošlogodišnji izlagački koncept, kao i cene ulaznica, koje će za pojedinačne posete koštati 250, a za grupne 150 dinara.

Kako je ranije najavljeno, na Sajmu će ove godine, pored Švedske kao počasnog gosta, učestvovati i drugi izdavači iz inostranstva, među kojima su brojni gosti iz regiona i, prvi put, izdavači iz Slovačke i Holandije.

Koliko li smo puta ovo čuli...

Najavljeni su i gosti iz Grčke, Japana, Rusije, Nemačke, Italije, Španije, Austrije, Portugalije, Izraela, Brazila, Irana, Angole, a na Sajmu će i ove godine, po četvrti put, učestvovati evropski kulturni centri u Beogradu, na zajedničkom štandu EUNIK-a.

Ove godine na spisku gostiju iz inostranstva, međutim, nema izdavača iz Kanade, koji su tokom proteklih nekoliko godina bili vrlo zapaženi gosti Beogradskog sajma knjiga.

"Ukupan broj izlagača na ovogodišnjem sajmu još nije poznat jer još stižu prijave izdavača", rekao je Željko Ožegović, ali je dodao da, uprkos finansijskoj krizi i teškoj situaciji u pojedinim domaćim izdavačkim kućama, očekuje da broj učesnika ostane na nivou od prošle godine.

Predstavnik preduzeća "Beogradski sajam" Dragan Đoković rekao je da se za sajam već akreditovalo više od 300 novinara, kao i da se na prezentaciji te manifestacije na društvenoj mreži Fejsbuk do danas već prijavilo oko 14.450 posetilaca.

Urednica programa Sajma knjiga Vladislava Gordić Petković rekla je da će i ove godine biti priređeni tradicionalni Forum i Ćaskaonice, kao i nove programske celine, među kojima su pesnički maraton i maraton kratke priče.

Teme Foruma ove godine će biti: "Kultura, tradicija i mediji: Kako obeležavamo jubileje", "Književnost, pozorište, film: Kako (ni)smo ekranizovali srpsku književnost", "Blog, čet, fejs: Destrukcija ili rekonstrukcija jezika" i "Udžbenik, biblioteka, weblioteka: Učenje i internet".

Domaćin "Ćaskaonica" biće Aleksandra Glovacki, koja će razgovarati s autorima iz Srbije i regiona, poput Jelene Lengold, Ota Oltvanjija, Aleksandra Stankovića, Borisa Dežulovića, Ivane Sajko, Ljubice Arsić i drugih.

U pripremi su i poetske i strip radionice, mala škola prevođenja i drugi sadržaji namenjeni mlađoj publici, kao i tradicionalni Školski dan, a biće priređeno i nekoliko izložbi.

Sajamski žiri ove godine će dodeliti nagrade u tri kategorije - za najboljeg izdavača, izdavački poduhvat i dečju knjigu, a biće dodeljena i nagrada "Dositej Obradović" inostranom izdavaču za međunarodnu promociju srpske književnosti.

Ataše za kulturu ambasade Švedske Helen Lašon rekla je da će se ta zemlja predstaviti programom pod nazivom "Glasovi Švedske", uz učešće 18 švedskih pisaca i ilustratora.

Helen Lašon je dodala da će u švedskom paviljonu u Areni Hale 1 Beogradskog sajma, koji oprema firma Ikea, biti predstavljeno više od 800 naslova švedskih autora, među kojima su i izdanja prevedena sa švedskog na srpski jezik.

Švedska priprema šezdesetak programa, promocija knjiga, razgovora pisaca sa čitaocima i drugih aktivnosti, a umetnici iz te zemlje nastupaće tokom trajanja Sajma knjiga i na drugim manifestacijama u Beogradu, poput Beogradskog džez festivala.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online