Subota 8. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 15.12.2010.
09:49 >> 11:19h
Blic A

Tereza Kesovija ipak peva Srbima

Hrvatska pevačica šansona Tereza Kesovija (72) održaće koncert pod nazivom “Još se srce umorilo nije” u beogradskom "Sava" centru 23. januara sledeće godine, posle gotovo 20 godina samovoljnog ignorisanja ovih prostora.

Pamtimo je i po ružnim rečima: Tereza Kesovija
 

Kesoviju će na njenom beogradskom nastupu pratiti orkestar Camerata Serbica. Publika je pamti po hitovima poput "Prijatelji stari gdje ste", "Nono, Nono...", "Sunčane fontane", "Sviraj mi sviraj"...

Kesovija je u pet decenija dugoj karijeri snimila više od 30 LP-a i preko 70 singlova kao i desetak CD-a, ali je isto tako otpevala velik broj pesama koje se nikada nisu našle na nekom od nosača zvuka.

Nekad jedna od najpoznatijih pevačica u Jugoslaviju, od početka rata u Hrvatskoj nije nastupala u Srbiji, a potom je dugo odbijala razgovor sa srpskim medijima i mogućnost da nastupi u Beogradu ili nekom drugom gradu.

Kesovija je kao razloge nedolaska u Srbiju navodila ratne traume, pogotovo što su pripadnici Jugoslovenske narodne armije spalili i opljačkali njenu porodičnu kuću kod Dubrovnika.

Pre samo godinu dana Kesovija je izjavila da u Srbiju idu svi oni koji to hoće, a da ona, koja je zbog rata sve morala da nadoknadi, ima i te kako dobrih razloga da ne nastupi u Srbiji.

Poručila Hrvatima da ne zaborave

 

Na pitanje novinara da li je onima koji su palili Konavle i Dubrovnik oprostila, Tereza je rekla da jeste, ali da nije zaboravila. "Kao što je Isus rekao - 'Oprosti'. Ne znam da li su oni znali šta čine?! Mislim da su neki znali i dobro je što smo aktivirali one koji ne znaju", ogovorila je Kesovija i podižući glavu pogledala pravo u kameru i poručila hrvatskoj publici: ''Ako imam nešto za primijetiti i za preporučiti to je - ne zaboravite jer to može biti pogubno za buduća vremena i generacije. I to što vi niste zaboravili, učinite da zapamte vaše generacije''.

Prvi nastup pred većim auditorijumom imala je 1959. u zagrebačkom Varijeteu, a prvi inostrani nastup bio je na festivalu "Pesma za Evropu" u St. Vinsentu u Italiji 1962. godine.

Tokom karijere Tereza je nastupala na svim domaćim festivalima, gde je bila i nagrađivana. Sa festivala u Splitu, Opatiji, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu publika je pamti po pesmama autora: Zdenka Runjića, Nikice Kalođere, Arsena Dedića, Kemala Montena, Đela Jusića, Stipice Kalodjere, Andreja Baša i drugi.

Žali za kućom u Konavlima


U toku rata, leta 1991. godine, Kesovija se u dvorištu svoje kuće u Konavlima kod Dubrovnika koja je granatirana, zaklela da više nikad neće otići u Srbiju i Crnu Goru. Prošle godine je, prisećajući se tog trenutka, izjavila hrvatskim medijima. "Nije važna kuća, teško je izgubiti dom. Kuća se može sagraditi, ali dom je sve ono u njemu što te čini onakvim kakav jesi... Kad to nestane, nestane i djelić vašeg života. Tada sam bila u Dubrovniku i otišla s konvojem dalje. Znala sam da ne mogu ništa učiniti u opkoljenom Dubrovniku, ali sam mogla vani i to sam uradila", pričala je Kesovija. Nakon rata na istom mestu u Konavlima sazidala je novu veću kuću, koju je prodala 2007. godine i preselila se u Zagreb.

Terezinu internacionalnu karijeru obeležavaju nastupi i gostovanja na festivalima u Bratislavi, Rio de Žaneiru, na Kupu Evrope u Bernu, te festivalima u Meksiku, Sopotu i Antaliji.

Dva puta Tereza je pevala i na Pesmi Evrovozije: 1966. godine kao predstavnica Kneževine Monako s pesmom “Bien plus fort”, kada je sa 0 bodova bila na poslednjem 17. mestu zajedno s Italijom.

A 1972. godine predstavlja SFRJ sa pesmom “Muzika i ti”, i osvaja 9. mesto. Održala je međunarodne turneje po državama sveta.

Prevlaka mora ostati u Hrvatskoj

 

Tereza se prisetila i dana kad su je novinari “Globusa” pitali šta bi učinila kad Prevlaka ni bi bila Hrvatska. "Rekla sam da Prevlaka mora ostati u Hrvatskoj, jer je ona u Hrvatskoj oduvijek bila. Rekla sam da ću, ako treba, kleknuti pred predsjednikom i zamoliti ga da ne da taj dio hrvatske zemlje. Tada mi je Franjo Tuđman, nekadašnji predsjednik Hrvatske odgovorio: 'Nemojte se bojati da Prevlaka neće ostati Hrvatskoj'. Presrećna sam ako sam nešto time postigla. Naježim se kad se sjetim toga", rekla je Tereza. 

U Francuskoj je tokom 1960-ih i 1970-ih napravila karijeru. Francuska karijera počinje još 1965., kad peva “Larinu pesmu” (La Chanson de Lara) iz filma “Doktor Živago”.

Tokom svog boravka u Francuskoj Tereza sarađuje s poznatim zvezdama kao što su Sež Lama,Tino Rosi, Žilbert Beko i Rita Pavone.

Vrhunac je njen solistički koncert u pariskoj "Olimpiji" održan 1988. godine. U ovu prestižnu dvoranu Tereza se vraća solističkim koncertom 2007. godine potvrdivši velikim uspehom da i nakon 19 godina pauze ima vernu publiku u Francuskoj.

Na francuske top liste dospeva ponovo 2008. pesmom "De la ou tu m’aimes".
 

POVEZANE VESTI

Sreda 15.12.2010. 10:28
Добро нам недошла.
Sreda 15.12.2010. 12:39
ja ne znam nikoga ko slusa njenu muziku, niti ikoga ko je ikada slusao, ali sam siguran da ce Sava centar biti dupke pun foliranata i skorojevica ,posto je to sada INN , sto je neko vise srao po Srbiji taj je sad veca zvezda i po svaku cenu mu treba dati podrsku. Valjda ce skupiti pare za novu kucu, posto vise ne moze da je zaradi kurvanjem sa komunistickim politicarima kao nekada
Sreda 15.12.2010. 15:39
E pa ako nešto na ovom svetu ne volim, to su ovi kurvati. Ne mogu opisati osećanje koje mi izazivaju, zaista. Mislim da je prirodna reakcija svakog normalnog Srbina na kurvate duboki prezir i veliko gađenje. To su nadvoličniji i nabedniji ljudi na svetu. Najveća greška u srpskoj istoriji je petljanje s njima, koje smo mi budale! Pa njih niko neće da vidi očima, a Srbi ludi prave državu s njima, o Gospode Bože! Hiljadu godina ih nije bilo na svetskoj karti, a kamoli u istoriji, a sad se kurče i misle da su nešto! Kenjam vam se na "tisućljetnu kulturu" luzeri jedni!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online