Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.02.2011.
14:59
Press online A

Dinkić od muzike zaradio 328,000 dinara

Predsednik G17 Plus ni sam ne veruje u izveštaj da su tri njegove pesme među deset najemitovanijih.

Dinkić svojom zaradom isprovocirao kolege mužičare
 

Lider G17 Plus Mlađan Dinkić dobio je od organizacije muzičkih autora SOKOJ oko 328.000 dinara na ime autorskih prava za 2009. godinu, što je razljutilo pola estrade koja dobija mizerne prihode od te organizacije.

U SOKOJ-u kažu da su naknade delili na osnovu spiskova emitovanih muzičkih dela koje šalju elektronski mediji, ali da oni nisu odgovorni za ispravnost tih spiskova.

Ako se Dinkićeva naknada preračuna u aktuelne zarade u Srbiji, ispada da je bivšem ministru ekonomije isplaćeno praktično tri ministarske ili deset prosečnih plata ili punih 20 srpskih "minimalaca" ili 41 najmanja penzija. Ovu informaciju na nož su dočekali brojni muzičari koji su i inače nezadovoljni radom SOKOJ-a.

U pres službi Mlađana Dinkića,  kako navodi "Pres", čije je tri pesme ("Te noći smo se potukli zbog nje", "Kako si lepa" i "Uvek te đavo nađe lakše nego ja") SOKOJ svrstao među deset najčešće emitovanih pesama, juče su nam potvrdili da je on zaradio taj novac, ali da nije najplaćeniji muzičar u Srbiji.

"Dobio je 328.000 dinara za sve pesme koje je ikada radio i koje su se negde emitovale. Pri tom je samo za pesmu "Old star", koju je radio za Kikija Lesendrića, dobio oko 100.000 dinara, dok je ostatak dobio za sve ostale pesme. Moramo da napomenemo da on nema nikakav uticaj na SOKOJ, a daleko od toga da je najplaćeniji muzičar u Srbiji. Inače, Dinkić i sam sumnja da su tri pesme na kojima je on radio među najemitovanijim u Srbiji", objasnili su u njegovoj pres službi.

U SOKOJ-u tvrde da su Dinkićeve pesme proglašene za najemitovanije na osnovu "košuljica", odnosno spiskova korišćenih muzičkih dela koje im šalju elektronski mediji. U ovoj organizaciji navode da nije reč ni o kakvom političkom uticaju.

"Emiteri odlučuju šta će emitovati, u obavezi su to da navedu u košuljicama, a SOKOJ to obradi i isplati naknade. Ni politički, ni bilo koji drugi uticaj nije oblikovao listu", tvrdi Aleksandar Kovačević, direktor SOKOJ-a.

Dodvoravanje ministru

Međutim, on kaže da ova organizacija nije odgovorna ukoliko im neki medij pošalje spisak pesama koji nije tačan.

"Za tačnost podataka odgovara emiter čije su košuljice. Moguće je uporediti sadržaj košuljice određenog emitera sa sadržajem programa tog emitera u istom periodu, i to može da uradi svaki autor", kaže Kovačević.

Teško proveriti SOKOJ

 

Pevačica Slađana Milošević, koja je jedan od najvećih boraca za autorska prava, kaže da je teško proveriti istinitost podataka SOKOJ.

 

"Kao autor ne mogu da znam šta se zaista događa, jer nemam uvid u to šta mediji emituju. Ja sam predlagala svojevremeno premijeru Vojislavu Koštunici da se uvede kompletno elektronsko i digitalno praćenje emitovanja muzike. Ministar kulture Nebojša Bradić sada je odbio da razgovara na te teme", objašnjava ona.


Ipak, ukoliko se na primer pogledaju podaci sajta Ju tjub vidi se da se lista SOKOJ-a ne slaže s brojem emitovanja.

Na primer, pesma „Buđav lebac" grupe „S. A. R. S." u dve najgledanije verzije ima više od 2,5 miliona slušanja! S druge strane, dve najgledanije verzije pesme „Te noći smo se potukli zbog nje", koju izvode „Piloti", slušane su oko 500.000 puta. Frontmen grupe „S. A. R. S." Dragan Kovačević kaže da je očigledno da su neki autori povlašćeni.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online