Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 13.09.2011.
11:37
Press A

Nikolson stan SFRJ plaća 20 miliona $

Poznati holivudski glumac Džek Nikolson zainteresovan je da kupi službeni apartman bivše Jugoslavije koji vredi čak 20 miliona dolara. Luksuzni dupleks od 215 kvadrata u Park aveniji 730, jednoj od najatraktivnijih lokacija njujorškog Menhetna, prazan je već 19 godina jer ex YU republike ne mogu da se dogovore kome pripada.

Nema vremena za balkanske svađe: Džek Nikolson

Iako vlasničko pravo na stan polažu i Hrvatska, Slovenija, BiH i Makedonija, jedino Srbija plaća račune i održavanje praznog dupleksa, što sada iznosi čak 12.300 dolara mesečno!

- To činimo da bismo pokazali volju dobrog domaćina i, naravno, da ne bismo izgubili vlasništvo nad tim stanom - kazali su nam u ministarstvu.

Srbija je, naime, kao zakonski pravni naslednik imovine bivše SFRJ nastavila da plaća održavanje dupleksa kako ne bi izgubila tako vrednu nekretninu na elitnoj lokaciji.

- Država se vodila finansijskom logikom - kada se luksuzni stan proda, Srbija će dobiti 39,5 odsto prihoda, prema formuli izvedenoj iz ekonomske moći svake jugoslovenske republike. Logika se pokazala kao ispravna.

Ako Nikolsonu proda stan za minimum 20 miliona dolara, Srbija će inkasirati u državnu kasu 7,9 miliona dolara, što je četiri puta više nego što je do sada dala za održavanje dupleksa (oko dva miliona dolara) - objasnio je sagovornik Pressa.

Zgrada u kojoj je dupleks

Očekuje se da će sporazum o prodaji stana u Park aveniji među državama sukcesorima biti postignut ove nedelje u Sarajevu. Nakon što dobije novac od Nikolsona, Srbija može da povede i drugu bitku, da povrati dva miliona dolara koje je platila za održavanje praznog stana tokom 19 godina.

Izbledelo srebro, višnje i tai sos prekriveni prašinom

 

Nikolsonu se toliko svideo dupleks da ne želi predugo da čeka da se pet država usaglase oko vlasništva. Kako saznaje "Press", u cilju što bržeg rešavanja spora njegovi agenti za nekretnine plasirali su priču o "ničijem apartmanu" u listu "Njujork post".

 

Unutrašnjost ruiniranog stana

- Pet zaraćenih strana treba da podele izbledelo srebro i kristal pokriven prašinom - piše "Njujork post" i dodaje da dupleks ima šest spavaćih soba, četiri kupatila, dva polukupatila i 19 godina taložene prljavštine i prašine.

 

- Farba se guli sa plafona dnevne sobe narandžasto-roze boje. Srebrni servis za ručavanje u svečanoj trpezariji plače za poliranjem.

 

Kuhinja sadrži mikrotalasnu peć veličine klima-uređaja, a u špajzu se još nalazi tegla maraskino višnje i tai sosa.

Jugoslavija je kupila stan za 100.000 dolara 1975. Dupleks, u kojem su nekada živeli izaslanici pri UN, ispražnjen je 1992. godine. Pet republika je zatražilo vlasništvo nad stanom na sudu, koji je 1995. odlučio da je po sredi politička, a ne stvar suda.


Na kraju, Srbija je rešila da plaća račune za održavanje, ali njenim ili diplomatama drugih država bivše SFRJ nije dozvoljeno da žive u stanu jer je vlasništvo još neutvrđeno.

Sporazum iz 2001. koje su potpisale nastale države, formirao je okvire za podelu imovine Jugoslavije u celom svetu, ali je stan na Menhetnu ostao pust i zaboravljen dok ga nije "pikirao" Nikolson.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.09.2011. 15:45
VISNJEVACA bi trebalo da ide na posebnu aukciju mozda vredi vise i od samog stana dobro je odlezala a i ima istorijsku vrednost cuvali je za DRUGA TITA
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online