Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 21.09.2011.
02:33
Beta A

Brajan Feri u Beogradu: Glas pukao, koncert odličan

Britanski kantautor Brajan Feri (65) nastupio je u utorak uveče u Beogradskoj areni, i mada pevački nije bio u formi, priredio je koncert koji je u muzičkom, sviračkom, aranžmanskom i scenskom smislu bio potpuni trijumf.

Brajan Feri
 


Ovo je treći Ferijev nastup u Beogradu za poslednjih pet godina, i u odnosu na prethodne bilo je vidljivo da su mu zdravstveni problemi i poodmakla životna dob oduzeli energiju kojom je ranije zračio na sceni: uglavnom je stajao ili je sedeo svirajući klavijature, a na polovini koncerta napravio je 20-minutnu pauzu.


Takođe, bilo je očigledno da ga je vokal izdao: nije bio u stanju da izvuče visoke deonice niti da pusti glas, pa su ga pokrivali "masni" ženski vokali; ali to ništa nije naškodilo koncertu, jer su takvi vokali zaštitni znak Ferijevih albuma, i pesme su zato delovale kao da su malo prearanžirane i osvežene.



Najneobičniji rezultati postignuti su sa pesmama sa početka Ferijeve muzičke karijere, poput kompozicije grupe "Roksi mjuzik" (Roxy Music) "If There Is Something" (1972) koja je zvučala kao da dolazi sa nekog od Ferijevih solo albuma poput "Boys And Girls" (1985) i "Bete Noire" (1987).


Muzički deo je bio konstantno na najvišem nivou, budući da je slavni pevač nastupio sa raskošnim bendom sviračkih "ajkula" - uglavnom proverenih saradnika kao što je gitarista Kris Spalding (Ćris) - što je uz podršku jednog od najboljih ozvučenja koje se u Areni ikad moglo čuti doprinelo da publika stalno bude na nogama.


Atmosfera je bila uzavrela već sa prvim taktovima "I Put A Spell On You" s kojom je koncert počeo, a sa sledećom pesmom "Slave To Love" oko 6.000 ljudi u Areni je igralo i pevalo.


Feri je na koncertu predstavio novi album "Olympia" (2010), sa kojeg je odsvirao tri kompozicije, a ostatak repertoara činile su pesme iz njegovog solo repertoara i diskografije grupe "Roksi mjuzik" s kojom se proslavio i ključno uticao na pank, novi talas i novi romantizam.



Mada je odsvirao brojne, dobro poznate pesme kao što su "Love Is The Drug", "Let's Stick Together", "Avalon", "Oh Yeah", "Don't Stop The Dance", "Smoke Gets In Your Eyes" i "Slave To Love", najsnažniji utisak ostavila su izvođenja manje poznatih kompozicija iz vremena grupe "Roksi mjuzik", koja su na koncertima stekla kultni status.


Vrhunac koncerta tako su bile "My Only Love" i obrada klasične kompozicije Nila Janga (Neil Young) "Like A Hurricane", sa prštećim deonicama na gitari i saksofonu, nakon kojih je publika dugo i ekstatično aplaudirala - kao da se radi o najvećim hitovima.


Svirka je počela u 20.20 a završila se 110 minuta kasnije izvođenjem slavne obrade Džona Lenona (John Lennon) "Jealous Guy" (1981) - koju se Feri koliko toliko potrudio da izgura bez pomoći ženskih vokala - i kompozicije "Hold On".

POVEZANE VESTI

Sreda 21.09.2011. 10:59
Neverovatno kako su novinari empatični i tolerantni prema matorom liscu zbog bolesti srca, ali nije jasno zašto onako ocrniše sirotu Ejmi koja je bila em mlađa,em još bolesnija! Znači negativna selekcija bolesti - ko ima rak,sidu ili kardiovaskularne probleme siroma,nije on kriv,nema veze,orkestar je razbio na sceni. Ko je alkos ili narkos - marš u pičku materinu narkomansku, ti si našao/našla da nam pevaš ovde! Dvostruki aršini ili nešto treće,tek čini se da matore legende imaju bolju prođu kod novinara.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online