Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 04.08.2012.
16:44
Vestionline A

Pola veka od smrti Merilin Monro

Pola veka bez Merilin Monro. U nedelju 5. avgusta navršava se 50 godina kako nije među živima američka glumica, pevačica i seks simbol.

Godišnjica smrti: Merlin Monro

Jedna od najintrigantnijih ličnosti prošlog veka rođena je 1. juna 1926. godine u Los Anđelesu kao Norma Džin Bejker, da bi 1956. promenila ime u Merilin Monro.

Fotografije Merlin Monro krasile su naslovne stranice najpoznatijih časopisa kako u Sjedinjenim Američkim Državama, tako i u ostalim delovima sveta.

Glumački karijeru započela je 1946. godine, kada ju je zapazio poznazi lovac na talente Ben Luon, koji joj je ugovorio audiciju za u "20th Century Fox". Dobila je šestomesečni ugovor, sa platom od 125 dolara nedeljno. Tokom prvog glumačkog iskustva imala je sporedne uloge u "Skuda hu, Skuda hej" i "Opasne godine". Igrala je glavnu ulogu u mjuziklu "Dama iz hora", ali taj niskobudžetni film nije ima velikog uspeha, pa je dobila otkaz.

Ipak, taj film joj je otvorio vrata Holivuda. Upoznala je poznatog lovca na talente Džonija Hajda, koji joj je sredio novi ugovor sa "Foksom".

Pažnju publike i kritičara privukla je 1950. godine sporednom ulogom u kultnom filmu "Sve o Evi" sa Beti Dejvis u glavnoj ulozi. Tri godine kasnije igrala je glavnu ulogu u ljubavnoj drami "Nijagara".

Pročitajte još:

* Džinovska Merlinka stigla u Kaliforniju

* Prve Merlinkine profi fotografije na aukciji

Iako su njeni filmovi najčešće bili komercijalni, ali ne i kritički hitovi, Monro je bila jedna od najvećih filmskih zvezda 50-tih godina 20. veka. Najpoznatija je po ulogama u komedijama "Muškarci više vole plavuše", "Kako se udati za milionera", "Princ i igračica" i "Majmunska posla".

Vrhuncem u njenoj karijeri se smatra film "Neki to vole vruće" za koji je dobila Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu.

Prema podacima najuglednijeg biznis časopisa "Forbs" zaradila je 27 miliona dolara tokom blistave karijere. Osim talenta za glumu, pevanje, zabavu, intrigirala je svetsku javnost brojnim kontroverzama.

Šokantni podaci iz njene prošlosti i pola veka posle smrt i dalje pune stupce medija. Vojni fotograf Dejvid Konover je najzaslužniji za njenu uspešnu karijeri i na modnim pistama. U svojoj knjizi "Potraga za Merlin", Konover je tvrdio da je bio u vezi sa seks simbolom 20. veka.

Njena smrt bila je predmet raznih spekulacija i teorija zavere. Postoje indicije da je ubijena zbog ljubavne afere sa američkim predsednikom Džonom Kenedijem, da se iz nehata otrovala prekomernim uzimanjem lekova ili da je sebi smišljeno oduzela život, rešivši da okonča sa neprestanim razočaranjima u karijeri i ljubavnom životu.

Američki filmski institut je njen potencijal prepoznao smestivši je na šesto mesto na listi 10 najvećih glumica svih vremena.

Tokom godina, predmeti Merlin Monro postajali su sve traženiji i u inostranstvu pa samim tim i sve skuplji. Ne postoji, međutim, interesovanje samo za predmete i kostime Merlin Monro, čija će godišnjica smrti biti obeležene u nedelju, 5. avgusta.

Kao i mnoge druge zvezde svog doba, i Merlin je bila praćena od strane američke federalne policije (FBI) koja je pomno pratila glumičino kretanje i beležila njene izjave. Do tih dosijea bezuspešno su pokušali da dođu mnogi koji su želeli da saznaju više o životu filmske zvezde, uključujući one koji su istraživali njenu smrt.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online