Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 19.11.2014.
12:38
Beta A

Nisu Amerikanci, ali su se probili u Holivudu

Greta Garbo, Čarli Čaplin, Odri Hepbern, Marlena Ditrih i Sofija Loren samo su neki od "imigranata" koji su obeležili istoriju holivudskog filma, a njima se danas između ostalih pridružuju Ang Li, Tom Huper, Arnold Švarceneger, Žilijet Binoš i Žan Dižardan.

On je iz Austrije krenuo, a postao je svetska zvezda
 

Švarceneger je simbol ostvarenja holivudskog sna, navodi agencija Frans pres, koja podseća da je ovaj proslavljeni glumac austrijskog porekla krenuo "od nule" i uprkos jakom nemačkom akcentu i prezimenu gotovo nemogućim za izgovor u SAD, postao svetska zvezda.

Pre njega, Holivud su "osvojili" glumica Za Za Gabor iz Mađarske, čuvena Odri Hepbern belgijsko-holandskog porekla, Italijanka Sofija Loren i Britanac Keri Grant.

Broj holivudskih zvezda neameričkog porekla danas je sve veći, a među njima su Australijanci Mel Gibson, Nikol Kidman i Hju Džekmen, kao i Džeki Čen iz Hongkonga, Španjolka Penelope Kruz, Kanađanin Džim Keri i Ukrajinka Mila Kunis.

Osim toga, sve je više francuskih glumaca i reditelja koji imaju značajno mesto u Holivudu, a među njima su Žilijet Binoš, Žan Dižardan, Žerar Depardije, Marion Kotijar i Melani Loren.

Holivud ne samo da prihvata "imigrante" nego ih svojim ostvarenjima i slavi, o čemu svedoče filmovi "Useljenik" iz 1917. godine sa Čarlijem Čaplinom, "Zelena karta" iz 1990. sa Depardijeom i Endi Mekdauel, "La porte d'or" (Zlatna vrata) iz 2007. i "The Immigrant" (Imigrant) sa Marion Kotijar.

"Irski crni humor, italijanska opera, tradicionalni ples Južne Amerike i Španije... sve je to izvršilo snažan uticaj na Brodvej, a potom i na naše filmove", naglašava Tom Njunan, producent i profesor na kalifornijskom univerzitetu za pozorište, film i
televiziju.

Prvi velikani Holivuda bili su uglavnom jevrejski imigranti iz centralne i istočne Evrope. Među onima koji su pobegli od nacističkog režima je i reditelj Fric Lang.

Mađari Adof Zukor i Vilijem Foks osnovali su filmske korporacije Foks i Paramaunt, Rus Luis Bart Majer Metro-Goldvin-Majer, dok su braća Vorner - poljskog porekla.

Oskar za najboljeg reditelja u poslednje vreme sve češće odlazi u ruke stranaca, među kojima su Meksikanac Alfonso Kuaron (Cuaron) za film "Gravitacija", tajvanski reditelj Ang Li za "Pijev život", Francuz Mišel Azanavisijus za film "Umetnik", i Tim Huper koji je prestižno priznanje dobio za gotovo antologijski film "Kraljev govor".

Sreda 19.11.2014. 22:28
ХОЛИВУДСКИ ГЛУМЦИ СРПСКОГ ПОРИЈЕКЛА КАРЛ МАЛДЕН ЛОЛИТА ДАВИДОВИЧ МИЛА ЈОВОВИЋ САША АЛЕКСАНДЕР ( удата за једног од синова Софије Лорен)
Sreda 19.11.2014. 22:53
ПОЗНАТИ РЕЖИСЕРИ... MORIC STILER-Švedska MAKS fon SIDOU- Švedska INGMAR BERGMAN-Švedska FRIC LANG- Austrija VILIJAM VAJDLER- Njemačka ALFRED HIČKOK- Britanija
Sreda 19.11.2014. 23:03
ДАНАШЊИ ПОПУЛАРНИ ГЛУМЦИ ХОЛИВУДА..... OLIMPIJA DUKAKIS-Grčka DŽENIFER ANISTON- Grčka KETRIN ZITA DŽONS- Vels SOFI MARSO- Francuska ŠARLIZ TERON-Južna Afrika ARMAN ASANTE- Italija LAJAM NISON- Sjev. Irska DEJVID DUHOVNI-Ukrajina ANTONIO BANDERAS i HAVIJER BARDEM- Španija ....Itd
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online