Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.05.2010.
00:01
Vestionline A

Evrovizija: Trijumf Nemačke, Srbija 13.

Takmičenje za "Pesmu Evrovizije" završeno je trijumfom nemačke predstavnice Lene Majer Landrut (19) koja je otpevala numeru "Satelit". Predstavnik Srbije, Milan Stanković, izveo je pesmu "Ovo je Balkan" i zauzeo 13. mesto. Manifestacija je ove godine održana 55. put po redu, i to u "Telenor areni" u Oslu, glavnom gradu Norveške koja je prošlogodišnji šampion Eurosonga.

Šampionski: Lena Majer Landrut

Nova evrovizijska pobednica jedna je od najmlađih učesnica ove sezone, a šarmantna Nemica bila je toliko uzbuđena trijumfom da je ostala gotovo bez reči.

"Ovo nije stvarno. Ja ne mogu da verujem, presrećna sam i nisam verovala da ćemo uspeti", rekla je Lena nakon što je ipak uspela da se sabere.

Prilikom šampionskog izlaska na binu, vidno uzbuđena, Lena je za trenutak zaboravila da treba još jednom da otpeva pobedničku pesmu, ali su je voditelji programa na vreme podsetili.

Lena (19) je čast da predstavlja Nemačku osvojila pobedom u TV takmičenju "Naša zvezda za Oslo". Zanimljivo je da ona nije čak ni svojim prijateljima rekla da se prijavila na kasting za nacionalno takmičenje, kako joj se ne bi podsmevali ukoliko ne uspe.

Mlada Nemica iz Hanovera, koja je baš u Oslu napunila 19 godina, bavi se plesom i glumom i nema muzičko obrazovanje, a imala je i nekoliko muzičkih pokušaja u školskom bendu. Tokom priprema za Eurosong, nije prekidala učenje za ispite u školi.

Lenina pesma "Satelit" je odmah nakon nemačkog nacionalnog takmičenja dospela na vrh najvažnijih internet portala za "daunloudovanje" muzike u Nemačkoj, u kojoj je dostigla i trostruki zlatni tiraž. Debi album nove šampionke Evrovizije pod nazivom "My cassette player" osvojio je prva mesta na top listama, što su prepoznali i evropska publika i žiri.

Ovo je prva pobeda jedne od zemalja "velike evrovizijske četvorke" (Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Španija - zemlje koje su pokrenule takmičenje za "Pesmu Evrovizije" kako bi se promovisalo pomirenje nakon Drugog svetskog rata) nakon trijumfa predstavnika Velike Britanije - Katrine i grupe "The Waves" 1997, što je bila peta pobeda te zemlje.


Nemačka je bila do sada dva puta domaćin najvećeg evropskog muzičkog takmičenja - 1957, nakon što je Švajcarska odbila da po drugi put organizuje takmičenje, i 1983. godine zahvaljujući pobedi Nicole sa kompozicijom "Ein Bisschen Frieden".

Lena je u finalu nastupila 22. po redu

Pobeda nemačke predstavnice verovatno je šokirala analitičare pojedinih britanskih listova koji su pred ovogodišnju Evroviziju izneli mišljenje da predstavnici zemalja, kako su naveli, "stare Evrope", nemaju šanse za pobedu zbog "politički motivisanog glasanja malih zemalja nove Evrope koje zajedničkim snagama rade na njihovom rušenju".

Pod "rušilačkim snagama" britanski autori podrazumevaju zemlje koje su nastale nakon raspada Jugoslavije, Čehoslovačke i SSSR-a, te Grčku, Albaniju i Poljsku. Ostalo je, doduše, nejasno, na osnovu kojih kriterijuma su Britanci u tu istu "novoevropsku" kategoriju svrstali i skandinavske zemlje koje prema njihovom uverenju svojim evrovizijskim izborom takođe ruše "staru Evropu".

Drugo mesto nakon sabiranja glasova pristiglih iz svih zemalja osvojila je Turska, a treće Rumunija, dok iza njih slede Danska te favoritkinja kladioničara, predstavnica Azerbejdžana.

Energično: Milan Stanković

Numera Gorana Bregovića "Ovo je Balkan" u energičnom izvođenju vidno raspoloženog Milana Stankovića sakupila je 72 boda, i to od BiH 12 poena, od Francuske i Švajcarske po 10, po osam bodova od Slovenije i Hrvatske, Švedske i Makedonije po sedam, Nemačke pet, Albanije tri, a od Kipra i Holandije po jedan bod. To je bilo dovoljno za plasman srpskog predstavnika na skromno 13. mesto.

Ovogodišnje finale "Pesme Evrovizije" obeležio je incident već na samom startu večeri. Naime, drugi po redu na binu je izašao predstavnik Španije, a otprilike sredinom njegovog nastupa na scenu je "iskočio" Džimi Džamp, ekscentrični Katalonac poznat po sličnim "izletima" kojima je prekidao velike sportske događaje.

Džimi Džamp imao je svoj "momenat slave" i u Oslu

Haume Marke Kot, kako je pravo ime Džimija Džampa, na nekoliko trenutaka se "uključio" u špansku koreografiju, ali ga je obezbeđenje događaja ubrzo oteralo sa bine.

Finale je imalo i svoju "elektronsku" predigru pošto je pobedu Nemačke predstavnice "izračunao" Guglov servis "Predictor", prilagođen ovom događaju zahvaljujući specifičnom načinu glasanja na Eurosongu.

Glavni kriterijum po kome je "Predictor" rangirao izvođače na Eurosongu je brojnost pretraga na internetu i pregleda na video portalima, ali se nisu računali rezultati iz zemlje predstavnika.

Guglov servis bio je, međutim, preterano optimističan kada je reč o uspehu Milana Stankovića, kome je "predvideo" visoko treće mesto. Isto se može reći i za plasman Azerbejdžanke Safure te Jorgosa Alkajosa iz Grčke, koji je prema "Predictoru" trebalo da bude vicešampion.

Konačni rezulati finala:

 

1  -  Nemačka, Lena Majer Landrut, "Satellite", 246 bodova
2  -  Turska, maNga, "We Could Be The Same", 170 bodova
3  -  Rumunija, Paula Seling & Ovi, "Playing With Fire, 162 boda
4  -  Danska, Šane & N'evergrin, In A Moment Like This 149 bodova
5  -  Azerbejdžan, Safura, "Drip Drop", 145 bodova
6  -  Belgija, Tom Dajs, "Me And My Guitar", 143 boda
7  -  Jermenija, Eva Rivas, "Apricot Stone", 141 bod
8  -  Grčka, Jorgos Alkajos & prijatelji, "OPA", 140 bodova
9  -  Gruzija, Sofija Nižaradze, "Shine", 136 bodova
10 - Ukrajina, Aljoša, "Sweet People", 108 bodova
11 - Rusija, Pjotr Naljič & prijatelji, "Lost And Forgotten", 90 bodova
12 - Francuska, Džesi Matador, "Allez Olla Olé", 82 boda
13 - Srbija, Milan Stanković, "Ovo Je Balkan", 72 boda
14 - Izrael, Harel Skat, "Milim", 71 bod
15 - Španija, Danijel Diges, "Algo Pequeñito (Something Tiny)", 68 bodova
16 - Albanija, Julijana Paša, "It's All About You", 62 boda
17 - Bosna & Hercegovina, Vukašin Brajić, "Thunder And Lightning", 51 bod
18 - Portugal, Filipa Asevedo, "Há Dias Assim", 43 boda
19 - Island, Hera Bjork, "Je Ne Sais Quoi", 41 bod
20 - Norveška, Didrik Soli-Tangen, "My Heart Is Yours", 35 bodova
21 - Kipar, Jon Liligrin & "The Islanders", "Life Looks Better In Spring", 27 bodova
22 - Moldavija, "Sunstroke Project" & Olja Tira, "Run Away", 27 bodova
23 - Irska, Najam Kavana, "It's For You", 25 bodova
24 - Belorusija, "3+2", "Butterflies", 18 bodova
25 - Velika Britanija, Džoš, "That Sounds Good To Me", 10 bodova

 

Glasovi publike i žirija su se vrednovali podjednako (50:50), a glasanje gledalaca iz svih 39 zemalja počelo je odmah od prve kompozicije, s tim što, kako propisuju pravila "Evrosonga", publika jedne zemlje nije smela da glasa za svog predstavnika.

U završnoj večeri "Pesme Evrovizije" u "Telenor Areni" u Oslu takmičilo se, pored Srbije, još 24 zemlje: Azerbejdžan, Moldavija, Kipar, Bosna i Hercegovina, Belgija, Belorusija, Irska, Grčka, Gruzija, Turska, Albanija, Island, Ukrajina, Rumunija, Rusija, Jermenija, Portugal, Izrael i Danska, te direktni finalisti, domaćin festivala Norveška, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Španija.

Finale najpopularnijeg muzičkog takmičenja u Evropi pratilo je oko 125 miliona gledalaca širom sveta, dok je u Telenor areni bilo oko 18.000 posetilaca, što je i maksimalan kapacitet tog prostora kada su u pitanju sportski događaji.

Prema propozicijama takmičenja, domaćin sledeće, 56. "Pesme Evrovizije", biće ovogodišnji pobednik - Nemačka.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online